17 Δεκεμβρίου 2014

ΡΩΣΙΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ FED ΣΚΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ Κίνδυνος για «ντόμινο» στις αναδυόμενες αγορές

Κίνδυνος για «ντόμινο» στις αναδυόμενες αγορές
Σε κλοιό ισχυρών αναταράξεων βρέθηκαν χθες οι αναδυόμενες αγορές, υπό την τριπλή πίεση της επιδείνωσης της συναλλαγματικής κρίσης στη Ρωσία, της περαιτέρω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και της προοπτικής να στείλει η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed σήμα αυξήσεων επιτοκίων σήμερα, μετά το πέρας της τελευταίας της συνεδρίασης για το 2014.
Υπό την επίδραση του εκρηκτικού αυτού κοκτέιλ, οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές έκλεισαν χθες στο «βαθύ κόκκινο». Τα χρηματιστήρια του Ριάντ και του Ντουμπάι υποχώρησαν πάνω από 7%, ενώ το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης κατέγραψε πτώση 4,8%. Χώρες που θεωρητικά ωφελούνται από τη βουτιά του μαύρου χρυσού (καθώς είναι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου) όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία είδαν τα νομίσματά τους να σφυροκοπούνται.
Όπως σχολίασε ο αναλυτής της Citigroup Λουίς Κόστα, «οι εξελίξεις στη Ρωσία αυξάνουν το ασφάλιστρο κινδύνου για όλες τις αναδυόμενες αγορές». Σύμφωνα με τον Σάιμον Κιχάνο-Έβανς της Commerzbank, «η αγορά χρειάζεται να δει τις τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιούνται. Τότε θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση. Προς το παρόν, υπάρχει τάση αποστροφής κινδύνου».
Ευρώπη-Wall

Κίνδυνος για «ντόμινο» στις αναδυόμενες αγορές
Θύμα της τάσης αυτής έπεσαν στις πρωινές συναλλαγές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές ειδικά των εταιρειών που έχουν υψηλή έκθεση στη Ρωσία να πλήττονται από μαζικές ρευστοποιήσεις: Η γαλλική τράπεζα Societe Generale, η ιταλική Unicredit και η αυστριακή Raiffesen, με σωρευτική έκθεση 58,6 δισ. ευρώ στην ρωσική οικονομία, είδαν τη συνολική χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται ενδοσυνεδριακά κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε μεταξύ άλλων η μετοχή της δανέζικης ζυθοποιίας Carslberg (-6,5%). Στις απογευματινές συναλλαγές, ωστόσο, οι δείκτες στην Ευρώπη ανέκαμψαν εντυπωσιακά και έκλεισαν με κέρδη (Λονδίνο +2,41%, Παρίσι +2,13%, Φρανκφούρτη +2,46%, Μιλάνο +3,27%, Μαδρίτη + 1,81%), λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό άνοιγμα της Wall Street.

Η αισιοδοξία που επικράτησε αρχικά στη Νέα Υόρκη αποδόθηκε αφενός στις ελπίδες ότι οι τελευταίες εξελίξεις ίσως οδηγήσουν τη Fed (της οποίας η διήμερη συνεδρίαση ολοκληρώνεται αύριο με συνέντευξη Τύπου της προέδρου Γέλεν) να διατηρήσει τη δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για σημαντικό χρονικό διάστημα και αφετέρου στο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για μετοχές του ενεργειακού κλάδου, καθώς οι αποτιμήσεις τους είχαν υποχωρήσει σε ελκυστικά επίπεδα. Αργά το βράδυ, όμως, επέστρεψε η αβεβαιότητα και λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης Dow Jones και S&P κατέγραφαν απώλειες 0,5% και 0,33% αντίστοιχα.
http://www.imerisia.gr