17 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Η «επιχείρηση-σκούπα» σε ΜΜΕ εντείνει την πολιτική σύγχυση

Τουρκία: Η «επιχείρηση-σκούπα» σε ΜΜΕ εντείνει την πολιτική σύγχυση..Ολα ξεκίνησαν πέρυσι
Ολα ξεκίνησαν στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, με την έναρξη της μεγαλύτερης έρευνας για διαφθορά στην ιστορία της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ότι «γκιουλενιστές» αστυνομικοί, ανακριτές και δικαστές ήταν πίσω από την έρευνα με στόχο να εμπλέξουν υπουργούς, αξιωματούχους, ακόμη και μέλη της οικογένειας Ερντογάν σε ένα δίκτυο που λάμβανε μίζες. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν ήταν πραγματική έρευνα για διαφθορά αλλά πραξικόπημα κατά της κυβέρνησής του από τους «γκιουλενιστές», τους οποίους αποκαλεί «παράλληλη δομή εντός του κράτους».
Ο όμιλος της «Ζαμάν», που ως τον περυσινό Δεκέμβριο υποστήριζε την κυβέρνηση, άλλαξε γραμμή. Εκτοτε ξεκίνησε ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους «γκιουλενιστές».
«Γι' αυτό αναμέναμε επί ημέρες μια έρευνα εναντίον του ομίλου Ζαμάν εν όψει της πρώτης επετείου της έρευνας για διαφθορά» έγραψε σε άρθρο του ο Μουράτ Γετκίν στη «Χουριέτ». Ο Ερντογάν «φοβόταν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθούσαν να "εορτάσουν" την επέτειο της έρευνας για διαφθορά προκειμένου να μην αφήσουν τον κόσμο να την ξεχάσει».

Ο πόλεμος κυβέρνησης - «γκιουλενιστών» συνεχίζεται
Εν τω μεταξύ, προσθέτει ο Γετκίν, την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιδρομές στη «Ζαμάν», ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαλούκ Κοτς έδωσε στη δημοσιότητα μια δεύτερη λίστα ευνοημένων λόγω νεποτισμού που περιλαμβάνει συγγενείς και στενούς φίλους κορυφαίων στελεχών του ΑΚΡ, πολλοί από τους οποίους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις χωρίς να περάσουν από τις απαραίτητες εξετάσεις για τον διορισμό δημοσίων υπαλλήλων.

Ενα άλλο μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γετκίν, αφορά τα προβλήματα που εμφανίζονται στον διάλογο με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) επιθυμεί τροποποίηση του Συντάγματος πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου 2015 διότι «δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις της μετά τις εκλογές».

«Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν επιθυμεί να ξαναρχίσει τις αιματηρές επιθέσεις το ΡΚΚ πριν από τις εκλογές αλλά δεν επιθυμεί ούτε να δυσαρεστήσει την εθνικιστική -συντηρητική πτέρυγα του AKP που είναι κατά του ΡΚΚ. Αυτά σε μια εποχή που η κυβέρνηση πιέζεται από τις κατηγορίες για διαφθορά και νεποτισμό. Ισχυριζόμενος ότι οι "γκιουλενιστές", το CHP και το HDP συνεργάζονται, ο Νταβούτογλου προσπαθεί να συσπειρώσει τη βάση του εναντίον ενός συνδυαστικού εχθρού, αν και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει τον κόσμο εντός και εκτός Τουρκίας ότι τέτοιος συνδυασμός είναι υπαρκτός. Γι' αυτό η τελευταία κίνηση κατά των μέσων ενημέρωσης μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την τουρκική πολιτική». http://www.tovima.gr/world/article/?aid=660089