17 Δεκεμβρίου 2014

Κύπρος – Ελλάδα: Κοινός ο ενεργειακός σχεδιασμός

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, από την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Ευρώπη., αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Επι τάπητος τέθηκαν και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 Την αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου, να προχωρήσουν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παρά τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις εξέφρασαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος. Συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς Κυπριακού, οικονομίας και φυσικού αερίου, ενώ επανέλαβαν τη κοινή θέση για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την Κυπριακή ΑΟΖ
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών , Ιωάννης Κασουλίδης είπε «Όχι, δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πρόοδος. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Εμείς είμαστε ανοιχτοί για να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Όπως είπα, στόχος είναι η επιστροφή στις συνομιλίες. Ναι, θα συνεχιστεί ασφαλώς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.»«Υπάρχει μια προσβολή εν εξελίξει των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η αναγνώριση της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επιθυμεί την ένταξή της η Τουρκία.» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 
 
Το θέμα της κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει τις ποσότητες φυσικού αερίου από τα κυπριακά, ελληνικά και ισραηλινά κοιτάσματα προς την Ευρώπη, συζήτησαν με τη σειρά τους ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτη. Όπως ανέφεραν, τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου έχουν ήδη αναλυθεί σε επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Επιλογές για βιώσιμη εκμετάλλευση
 
Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε «Έχουμε ξεκινήσει μια κοινή δράση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας βοηθήσει να εξετάσουμε σε βάθος αυτό το μεγαλεπήβολο έργο. Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή όλες τις επιλογές μας για βιώσιμη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.»Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών για ευρύτερη μεσογειακή συνεργασία, μετά τα πολιτικά και οικονομικά ανοίγματα σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
 
Νωρίτερα
Δεν επανερχόμαστε στις συνομιλίες εάν δεν φύγει το Μπαρμπαρός από τα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ επανέλαβε ο Ιωάννης ΚασουλίδηςΤην θέση ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις εάν πρώτα δεν φύγει το "Μπαρμπαρός" από τα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά την πρώτη κοινή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
 
Τη δήλωση Κασουλίδη συνυπέγραψε επίσης κατηγορηματικά ο ομόλογός του Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης η Κύπρος και η Ελλάδα θα συνεχίσουν κανονικά τα προγράμματα εκμετάλλευσης της ενέργειας, «χωρίς αποκλεισμούς εκτός εάν κάποιοι θέλουν ν` αποκλειστούν με τις ενέργειες τους.