17 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκική οικονομία: Προβληματισμός από την υποτίμηση της λίρας και την αύξηση των επιτοκίων


Τουρκική οικονομία: Προβληματισμός από την υποτίμηση της λίρας και την αύξηση των επιτοκίων

Η τουρκική λίρα τον τελευταίο μήνα υποτιμήθηκε κατά 5.7% έναντι του δολαρίου και κατά 5.6% έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία της ξεπέρασε το ιστορικό χαμηλό των 3 λιρών ανά ευρώ.Παράλληλα τα επιτόκια των τουρκικών ομολόγων έφτασαν στο 8.78% που θεωρούνται επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 2 ετών.

Βασικός λόγος αυτής της αναταραχής είναι οι οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία. Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει έργα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η υποτίμηση του ρουβλίου προκαλεί προβληματισμό. Παράλληλα οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία όπως οι συλλήψεις των διευθυντών εφημερίδων, ο τρόπος διακυβέρνησης του Ερντογάν ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του και η κόντρα του ιδίου με την Ε.Ε θεωρούνται κάποιοι λόγοι.


Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ενδεχομένως να ωφελήσει τις τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αφού οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της Τουρκίας θα γίνουν φθηνότερα. .
Όμως οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πολλές κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τεράστια δημόσια έργα όπως αυτό του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, κόστους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το αυτοκινητόδρομου Σμύρνης-Κωνσταντινούπολης, έχουν λάβει κοινοπρακτικά δάνεια με τη μορφή συναλλάγματος και η υποτίμηση της λίρας ενδεχομένως να δυσχεραίνει την κατάσταση τους.Επίσης η Τουρκία επιβαρύνεται από τις τεράστιες ποσότητες αερίου και πετρελαίου που αγοράζει από τη Ρωσία, καθώς κάθε χρόνο δαπανά 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά του.

Η ανεργία στην Τουρκία έχει φτάσει στο 10.5% επίπεδο ρεκόρ από το 2011. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2013 η ανεργία ήταν στα επίπεδα του 10.1% Το 2014 η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4.4% ενώ το 2014 η ανάπτυξη αναμένεται να «πατήσει φρένο» και κλείσει με 3.3%


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

e-typos.com