06 Δεκεμβρίου 2014

Ο Νταβούτογλου ζητά από τον Σαμαρά να πιέσει τον Αναστασιάδη Για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με μια πληροφορία, η οποία διαδίδεται στους δημοσιογραφικούς κύκλους της γειτονικής Τουρκίας λίγη ώρα πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πείσει την Λευκωσία για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ΑΟΖ. Η νέα πληροφορία, η οποία φτάνει στην «Κ» αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογο του να «πιέσει» τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την ομαλοποίηση της γενικής ατμόσφαιρας στην Κύπρο.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λευκωσία δημιουργεί νέα εμπόδια για να καθυστερήσει την λύση του Κυπριακού.  Για αυτό τον λόγο, ζητά από την Αθήνα να συμβουλέψει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ψυχραιμία και επικέντρωση στον στόχο της τελικής λύσης του Κυπριακού.«Η Τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών. Να επιστρέψει η ε/κ πλευρά και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στην ΑΟΖ», ενδέχεται να είναι η ουσία του σημαντικού μηνύματος, το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Νταβούτογλου στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. 

Εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα της, η Άγκυρα βλέπει την δημιουργία ενός νέου κλίματος συνεργασίας και σύμπραξης στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και των άλλων χωρών της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Κ», η τουρκική πλευρά μεταβαίνει στην Αθήνα με χαμηλές προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η Αθήνα ενδέχεται να ανταποκριθεί αρνητικά στις νέες τουρκικές προτάσεις. Ωστόσο, μέσα από την επίσκεψη, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να στείλει στην Ουάσιγκτον και στην Δύση ότι στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά  επιθυμεί την πρόοδο και την εξομάλυνση.