06 Δεκεμβρίου 2014

Τριγμούς προκαλούν τα Μιστράλ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Βασιλεία.
Παραμονές Χριστουγέννων του 2010, ο Γκωλικός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε μια απόφαση που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον: η Γαλλία ανέλαβε να παραδώσει στη Ρωσία δύο τελευταίας τεχνολογίας πολεμικά σκάφη Μιστράλ, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά οχήματα, 13 άρματα μάχης, 450 στρατιώτες και ένα φορητό νοσοκομείο.Επί προεδρίας του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, αυτή η στρατηγική γέφυρα γαλλορωσικής συνεργασίας κινδυνεύει να ανατιναχθεί, προκαλώντας μεγάλους τριγμούς στις σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Παρίσι. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ολάντ ανέστειλε την παράδοση του πρώτου εκ των δύο Μιστράλ, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σε βάρος της Ρωσίας, λόγω του ρόλου της στην ουκρανική κρίση.


Χθες, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν άφησε να εννοηθεί ότι η παράδοση των δύο ελικοπτεροφόρων μπορεί να ματαιωθεί οριστικά αν η Μόσχα δεν υλοποιήσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία. «Οι Ρώσοι οφείλουν να το κατανοήσουν», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση. «Εχω απαυδήσει με αυτή την ιστορία. Δεν είναι πλέον δικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα που αφορά την αξιοπιστία της Γαλλίας. Οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, βάσει της σχετικής σύμβασης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη Βασιλεία, όπου συμμετείχε σε σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Η Γαλλία κινδυνεύει να κληθεί να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση στη Ρωσία, αν δεν της παραδώσει έγκαιρα τα δύο σκάφη, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα σπεύσει, επί του παρόντος, να υποβάλει προσφυγή εναντίον της Γαλλίας, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει λύση.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, ο Ολάντ κάλεσε, από την Αστάνα του Καζαχστάν, τον Πούτιν «να επικεντρωθεί στο μέλλον» και όχι στο παρελθόν, ώστε να υπάρξει πολιτική λύση στο ουκρανικό πρόβλημα. Για τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε «να αρχίσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης σε τετραμερή βάση», με τη συμμετοχή του ιδίου, του Πούτιν, της Μέρκελ και, φυσικά, του Ουκρανού προέδρου Π. Ποροσένκο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ δήλωσε ότι «κανείς δεν θα έπρεπε να υποτιμά την ισχύ της Ρωσίας» και εκτίμησε ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναφέρθηκε και ο Ιταλός ΥΠΕΞ Πάολο Τζεντιλόνι. «Η Ε.Ε. δεν είναι ένας θερμοπίδακας που εκτοξεύει διαρκώς κυρώσεις», δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Οι κυρώσεις είναι ένα μέσο για την επίτευξη πολιτικής λύσης, ένα αναγκαίο κακό, αλλά δεν φέρνουν τη λύση από μόνες τους. Δεν βρισκόμαστε σε έναν καινούργιο Ψυχρό Πόλεμο. Ολα τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοιχτά».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ