06 Δεκεμβρίου 2014

Η Κατάδυση του Πετροδολαρίου και η Ανάδυση του Χρυσού

γράφει ο Κάσσανδρος Η βύθιση της τιμής του πετρελαίου δημιούργησε μια παράπλευρη απώλεια, το πετροδολάριο.Το πετροδολάριο ήταν το αποτέλεσμα της πώλησης του πετρελαίου σε δολάρια τα οποία ανεξαρτήτως εθνικότητας αγοραστή ,εδιδοντο στις πετρελαιοπαραγωγές Χώρες. Το πλεόνασμα των δολαρίων αυτών επέστρεφε,κατα το μεγαλλιτερο μέρος στην Οικονομία των ΗΠΑ ,κυρίως χρηματιστηριακά.Με την πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου αφαιρέθηκε έσοδο ύψους 1,5τρις δολαρίων ετησίως από τις πετρελαιοπαραγωγές Χώρες και έπαψε να δημιουργήται πλεόνασμα . Οι πετρελαιοπαραγωγές Χώρες όχι μόνο δεν επενδύουν πλέον στην Δυτική Οικονομία αλλά αποσύρουν και καταθέσεις για να καλύψουν καταναλωτικές δαπάνες των προϋπολογισμών τους.

Το ανωτερω γράφημα δείχνει πως τα πετροδολάρια επανεπενδύοντο στην Δυτική Οικονομία για 18 χρόνια και ότι τώρα αρχίζουν να φεύγουν.Αυτο ειναι μέρος του ευρύτερου προβλήματος.
Υπάρχει διάχυτη νομισματική αβεβαιότητα.Στην αβεβαιότητα της διαθεσιμότητας πετροδολαρίων και της νομισματικής μελλοντικής αξίας του δολαρίου,διοτι το χρέος της FED μπορεί να μειωθεί μόνο με πληθωρισμό,προστίθεται η αβεβαιότητα του Ευρώ ,του οποίου η νομισματική ασυμμετρία,λόγω της μεγάλης οικονομικής διαφοράς μεταξύ Βορρά-Νότου και της ασυμφωνίας των Χωρών της Ευρώπης για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ,το κάνουν και αυτο αβέβαιο αποθεματικό νόμισμα μακράς πνοής.

Πέραν των ανωτέρω,οι Γεωπολιτικές αναταράξεις είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων τα BRICS και το Ιράν να φύγουν από το δολάριο και να συναλλάσσονται στα δικά τους νομίσματα και σε χρυσό. Χαρακτηριστικά η Κίνα διακινεί πλέον συμβόλαια πετρελαίου σε Γουάν και το Ιράν παρέκαμψε τις Κυρώσεις δια της μεταφοράς χρυσού μέσω της Τουρκίας.
Διαπιστώνεται έτσι μια σταδιακή επιστροφή στο χρυσό.Ο χρυσός,έν αντιθέσει με ένα τυπωμένο νόμισμα,ειναι ένα προϊόν που εχει κόστος εξόρυξης,καθαρισμού και ραβδοποίησης και εχει πολυ σημαντική ζήτηση παγκοσμίως, πέραν της νομιςματικής ανταλλακτικής του αξίας.

Οι μεγάλες μη Δυτικές Χώρες πρωτοστατούν στην απόκτηση του αλλά και οι Δυτικές Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν την επιστροφή του χρυσού που είχαν δώσει για φυλαξη στις ΗΠΑ και την Γαλλία. Η Ολλανδία πρόσφατα επαναπάτρισε χρυσό 122 τόνων από το σύνολο των 612.5 τόνων που εχει εκεί προς φύλαξη. Η Τράπεζα της Γαλλίας διαθέτει 2,435 τόνους χρυσού.
Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τα μεγέθη ,ένας τόνος καθαρού χρυσού σήμερα αξιζει 30 εκατομμύρια ευρώ και η παραγωγή χρυσού ειναι περίπου 2000 τόνοι ανά έτος δηλαδή περίπου 60 δις ευρώ.

Μια μεγάλη Χώρα όπως η Κίνα εχει συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα ,εξαιρουμένου του χρυσού, της τάξεως των 3,9 τρις δολαρίων,η Ρωσια της τάξεως των 430 δις δολαρίων και το σύνολο της ευρωζώνης 330 δις δολάρια.Το σύνολο των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων ειναι της τάξεως των 12 τρις δολαρίων .Η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα αποθεματικά της σε χρυσό στο 2% των αποθεμάτων της,σημαίνει αγορά χρυσού ίση με το σύνολο της ετήσιας παραγωγής χρυσού. Η απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει τα αποθέματα σε χρυσο κατα 10% του συνόλου,ισοδυναμει με το ήμισυ της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής.

Αυτά συμβαίνουν επί πλέον της ιδιωτικής ζήτησης για κοσμηματοποιήση ή αποθεματοποιηση και της βιομηχανικής ζήτησης. Χώρες όπως η Ινδία έχουν τόσο μεγάλη εσωτερική ζήτηση χρυσού ώστε να δημιουργείται έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η Ινδία εισάγει ετησίως 800-900 τόνους χρυσού για τον ιδιωτικό τομέα,σχεδόν την μισή ετήσια παγκόσμια παραγωγή.Η νομισματική αστάθεια και η εύθραυστη κατάσταση της Διεθνούς Οικονομίας έχουν δημιουργήσει την τάση για αύξηση των αποθεμάτων χρυσού,τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών. Παρ'ολα αυτά η τιμή του χρυσού εχει πέσει έν σχέσει με το 2010-2011 λόγω και παρεμβάσεων της FED ,όπως φαίνεται στο κατωτέρω γράφημα.

Αυτο δεν πρόκειται να κρατήσει. Όσο περισσοτερο τα κράτη επιθυμούν να αυξήσουν τα αποθέματα τους σε χρυσό,θα πωλούν τα δολάρια ή τα ευρώ για να αποκτήσουν το κίτρινο μέταλλο . Πέραν αυτου, και με την επόμενη κρίση που όλοι περιμένουν ,η τιμή του χρυσού θα ανεβεί σημαντικά.
Κάποια στιγμή,όπως σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες προβλέπουν, θα υπάρξει μια νέα συμφωνία επιστροφής στον χρυσό κανόνα για τις νομισματικές ισοτιμίες. Η σύμφωνια αυτή θα καλύπτει με χρυσο ένα σημαντικό και πιθανώς παγκοσμίως συμφωνημένο ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κάθε χώρας.

Όπως λειτουργούν τώρα οι Οικονομίες με ποσοτική χαλάρωση και άλλες έκτακτες διαδικασίες που κάνουν κατάχρηση του εκδοτικού δικαιώματος νομισματος ,η τιμή του χρυσού θα ορισθεί ψηλά για να καλύψει μέρος του χρήματος που κυκλοφορεί σήμερα.Η επιστροφή στον χρυσο κανόνα θα ειναι τόσο πιο αναγκαία όσο η κατάχρηση του δικαιώματος της νομισματικής κυκλοφοριας από τα κράτη θα συνεχιστεί και ενταθεί.Η νομισματική αναταραχή δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη. Μια νέα παγκόσμια νομισματική συνεννόηση με την συμμετοχή του χρυσού ειναι αναγκαία.
Η τιμή του χρυσού τότε θα απογειωθεί εκ νέου.

www.kassandros.gr