06 Δεκεμβρίου 2014

Τι πρέπει να περιμένουμε από το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

ti-prepei-na-perimenoume-apo-sumboulio-sunergasias-elladas-tourkias
Το theTOC επικοινώνησε με τον Σταύρο Λυγερό και τη Μαριάννα Πυριώτη ζητώντας τους μιαν εκτίμηση για το τι πρέπει να περιμένουμε από το σημερινό Συμβούλιο Συνεργασίας Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασίων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το theTOC επικοινώνησε με τους δημοσιογράφους Σταύρο Λυγερό και Μαριάννα Πυριώτη, ζητώντας τους μιαν εκτίμηση για τι πρέπει να αναμένουμε .

Τι πρέπει να περιμένουμε από την επίσκεψη Νταβούτογλου

«Επί της ουσίας δε νομίζω να υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη», σημειώνει ο Σταύρος Λυγερός, «μπορεί να υπογραφούν κάποιες τριτεύουσας σημασίας συμφωνίες, για μικρά, ανώδυνα πράγματα που δεν αφορούν την υψηλή” πολιτική. Στο επίπεδο αυτό, θα έλεγα ότι η επίσκεψη γίνεται αποκλειστικά και μόνο για συμβολικούς λόγους και πρώτα απ’ όλα γιατί είναι θεσμοθετημένα αυτά τα Συμβούλια Συνεργασίας».

«Επί της ουσίας δεν νομίζω να υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη», σημειώνει ο κ. Λυγερός
Ωστόσο, αναφέρει ο κ. Λυγερός, το Συμβούλιο πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ με το ερευνητικό σκάφος Barbaros:
«Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λόγος που δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί αυτό το Συμβούλιο. Πέρα και έξω από τις όποιες επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς για την πραγματοποίηση τέτοιων Συμβουλίων Συνεργασίας με μια χώρα όπως είναι η Τουρκία, η οποία δεν έχει κρύψει τις διαθέσεις της για το Αιγαίο, εκτός από την Κύπρο, και βεβαίως για την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη. Αλλά και αν ακόμη αφήσουμε στην άκρη τις γενικές επιφυλάξεις, για το αν πρέπει δηλαδή να έχουμε τέτοια Συμβούλια Συνεργασίας τα οποία από τη φύση τους ταιριάζουν σε χώρες που έχουν όχι απλώς φιλική σχέση αλλά στενές σχέσεις, και μόνο το γεγονός η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεχίζει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ θα ήταν λόγος να μην γίνει».«Το Συμβούλιο γίνεται με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό είναι μια νίκη στα σημεία της τουρκικής διπλωματίας», αναφέρει ο κ. Λυγερός.

«Το Συμβούλιο γίνεται με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό είναι μια νίκη στα σημεία της τουρκικής διπλωματίας» σημειώνει ο κ. Λυγερός.«Γιατί όμως η ελληνική πλευρά επέλεξε να το κάνει; Η ελληνική πολιτική ελίτ πάσχει από φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας», αναφέρει ο κ. Λυγερός, «και αυτό ερμηνεύει πάρα πολλά. Το προηγούμενο διάστημα, ειδικά με την τριμερή σύνοδο του Καϊρου, εδραιώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο δύο διπλωματικά τρίγωνα. Το ένα είναι το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και το άλλο είναι το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος. Το δύο αυτά διπλωματικά τρίγωνα απομονώνουν σχετικά την Τουρκία. Και η Τουρκία αντέδρασε. Η σύγκλιση του Συμβουλίου Συνεργασίας είναι μια προσπάθεια της Αθήνας να κατευνάσει τη δυσφορία της Άγκυρας για αυτήν τη διπλωματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη γνώμη μου δεν είχε κανένα λόγο να γίνει. Έτσι και αλλιώς δεν είμαστε σε ένταση με απειλή θερμών επεισοδίων ώστε να πει κανείς ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να πέσει η θερμοκρασία”.Ο όρος για την σύγκλιση αυτού του Συμβουλίου θα έπρεπε να είναι η απομάκρυνση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. Και θα ήταν ένας όρος απόλυτα θεμιτός και στοιχειώδης. Το γεγονός ότι δεν ετέθη από την ελληνική πλευρά εδραιώνει την πεποίθηση ότι μπορούν να προωθούν εκβιαστικά τις απαιτήσεις τους και εις βάρος της κυπριακής δημοκρατίας και εις βάρος της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς το παραμικρό κόστος και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Την συνάντηση την ήθελε πιο πολύ η Άγκυρα από την Αθήνα

«Η συνάντηση σίγουρα δεν είναι εθιμοτυπική», σημειώνει η Μαριάννα Πυριώτη. «Αν ήταν έτσι θα αρκούσε η εκπεφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας να επισκεφθεί τη Θράκη για να “τα τινάξει όλα στον αέρα”. Και από τις δύο πλευρές υπήρχε πρόθεση να γίνει αυτή η συνάντηση. Και οι δύο πλευρές για τελείως διαφορετικούς λόγους, αλλά με την ίδια ένταση θέλουν να βρεθούν σημεία σύγκλισης, όχι θεαματικά, αλλά σίγουρα ουσιαστικά. Αυτό έδειξε και η επίσκεψη του έλληνα υπουργού εξωτερικών κ. Βενιζέλου στην Τουρκία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν την επίσκεψη Νταβούτογλου τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η σύνοδος, παρότι έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, δείχνει ότι έχουμε περάσει σε φάση εξομάλυνσης», προσθέτει. «Μη νομίζετε ότι και ο κ. Νταβούτογλου δεν είχε αντιδράσεις στην Τουρκία. Δεν ήταν όλοι υπέρμαχοι της συνέχισης των διαδικασιών. Και πρέπει να σας πω ότι και η Κύπρος δεν ήθελε η Αθήνα να τηρήσει την ίδια στάση, δηλαδή “εμείς παγώνουμε τις διαπραγματεύσεις, παγώστε τις και εσείς”».
«Και οι δύο πλευρές θέλουν να βρεθούν σημεία σύγκλισης, όχι θεαματικά, αλλά ουσιαστικά», σημειώνει η κ. Πυριώτη.
Όπως σημειώνει η κ. Πυριώτη, καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή του Συμβουλίου Συνεργασίας διαδραμάτισε η τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: «Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μην μείνει απ' έξω από τις συμμαχίες που δημιουργούνται γύρω από την Κύπρο και την Αθήνα, τις δύο τριμερείς [...] Νομίζω ότι η τριμερής της Αιγύπτου θορύβησε περισσότερο την Άγκυρα από όσο παραδέχθηκε. Τη συνάντηση την ήθελε η Άγκυρα πιο πολύ. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν ακύρωσε την επίσκεψη όταν ζητήθηκε η ματαίωση της επίσκεψης στη Θράκη».
«Θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασηςμε εύσχημο τρόπο», αναφέρει.
Σύμφωνα με την κ. Πυριώτη, οι συναντήσεις στην Αθήνα θα καταγράψουν πρόοδο «εκεί όπου θέλουμε σύγκλιση και οι δύο πλευρές. Υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις, υπάρχει όμως πρόθεση, διότι υπάρχει κοινό συμφέρον». Αναφορικά με το κατά πόσον το Συμβούλιο Συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ η κ. Πυριώτη σημειώνει: «θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Με εύσχημο, πάντα, τρόπο. Η τακτική της Τουρκίας είναι να εγγράφει απαιτήσεις με θεαματικό τρόπο και μετά να αποσύρεται. Δεν έχει λόγο λόγο να κλιμακώσει. Δεν την συμφέρει η συγκυρία».
ΤΗΕ  ΤOC