Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και οι συνεργάτες του μοιράστηκαν με την «Κ» και τον τουρκικό τύπο μια σημαντική πληροφορία.
Κατά τη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συμφωνήθηκε η άμεση πραγματοποίηση μιας μίνι συνόδου για το Κυπριακό. Η έκτακτη μίνι σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών και του Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού ΥΠΕΞ και σε αυτή θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως στην ΑΟΖ.
Σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός μοιράστηκε με την «Κ» και τον τουρκικό τύπο την πληροφορία ότι μετέφερε στον Αντώνη Σαμαρά την ενόχληση της κυβέρνησης του σχετικά με τα «μονομερή βήματα» της Λευκωσίας. Η Τουρκία δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό της από το ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου με βάση την συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ.
Απαντώντας στον παραπάνω ισχυρισμό, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποκλεισμού της Τουρκίας από το ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εντυπώσεις της τουρκικής πλευράς είναι θετικές. Στην τουρκική αντιπροσωπεία κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. «Υπάρχουν προβλήματα και εργαζόμαστε για την επίλυση τους», τονίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Το αίσθημα της συγκρατημένης αισιοδοξίας συμμερίζεται και η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της «Κ», η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι υπάρχουν συγκλίσεις απόψεων ανάμεσα στον κ. Νταβούτογλου και στον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τέλος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αθήνα, αύριο οι δυο πλευρές ενδέχεται να δώσουν στην δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αναφέρεται στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.
Νταβούτογλου: «Ελάτε να λύσουμε μαζί το Κυπριακό»
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ κάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του Αντώνη Σαμαρά να συμβάλει στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. «Ελάτε να λύσουμε μαζί το Κυπριακό, και να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, συνδέοντας την πηγή με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, προς όφελος όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προηγουμένως, ο κ. Νταβούτογλου είχε πει ότι ενημερώθηκε από τον κ. Σαμαρά για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και, όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, του έστειλε μέσω αυτού και τους χαιρετισμούς του.
«Εύχομαι τα καλύτερα για την υγεία του κ. Αναστασιάδη, ώστε να συνεργαστούμε μαζί και για την υγεία της Κύπρου», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, χαμογελώντας πλατιά, απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές κοινό Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.
Ο κ. Νταβούτογλου επικέντρωσε όλη την ομιλία του στην ανάγκη «η Ελλάδα και η Τουρκία να μιλάνε μεταξύ τους, και να λύνουν από κοινού όλα τα προβλήματά τους», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει θέμα που μπορεί να προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο μας χωρών».
Έδωσε έμφαση στην ενδυνάμωση των επιχειρηματιών σχέσεων και συνεργασιών, τονίζοντας ότι «όσο αυτές θα αυξάνονται, τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».
Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο Φόρουμ, τόσο ο Πρωθυπουργός Σαμαράς και ο ΥΠΕΞ Βενιζέλος, όσο και ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν έκαναν καμία αναφορά στο σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός, που εξακολουθεί να πλέει εντός κυπριακών χωρικών υδάτων, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και εξορύξεις στη θαλάσσια περιοχή, γεγονός που ανάγκασε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους.
Διπλωματικές πηγές δηλώνουν στο ΚΥΠΕ ότι δεν πρέπει να αναμένουμε «όξυνση του κλίματος», με αφορμή το θέμα αυτό, του Μπαρμπαρός, ούτε κατά την αυριανή σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι προέχει, για τις δύο πλευρές, «πριν καταπιαστούν με το καυτό θέμα, να σβήσουν πρώτα τη φωτιά».
Η «νέα επίθεση φιλίας», όπως χαρακτηρίστηκε από σοβαρούς πολιτικές παρατηρητές στο Φόρουμ, του Αχμέτ Νταβούτογλου προς την Ελλάδα, έφτασε μέχρι του σημείου ο Τούρκος πρωθυπουργός να καλέσει «όλους τους Έλληνες συμπολίτες μας πού έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη, να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν ξανά στην Πόλη, ώστε να ακουστούν και πάλι ελληνικές φωνές στους δρόμους της».
Ομοίως, ευχήθηκε «να ακούγεται όλο και πιο πολύ η τουρκική γλώσσα και στους δρόμους της Αθήνας», επισημαίνοντας ότι όποτε συναντάται, λέει, «με Θρακιώτες ομοεθνείς μας και με Έλληνες που έφυγαν από την Πόλη, πραγματικά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιος είναι ποιος».
Αναφερόμενος στις διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι θα συνεχιστούν οι διμερείς, διερευνητικές συνομιλίες. «θα εμβαθύνουμε σε αυτές», τόνισε, «και θα βρούμε μια λύση στις διαφορές μας».
«Δεν επιθυμούμε την ένταση ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.
Ακροθιγώς μόνο άγγιξε το πρόβλημα στη Κύπρο, λέγοντας ότι επικοινώνησε «πριν λίγο καιρό, όταν δημιουργήθηκε η ένταση», με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, «και είπαμε ότι χρειάζεται να βρεθούμε και να συζητήσουμε από κοντά για όλα τα θέματα των σχέσεων μας» διότι, όπως διευκρίνισε, «νοιώσαμε την ανάγκη να γίνει κατ’ ιδίαν συνάντηση από τη στιγμή που στο περιβάλλον μας, τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν και είναι πολυδιάστατα».
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντων και των Υπουργών Εξωτερικών Βενιζέλου και Τσαβούσογλου, συζητήθηκε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ρητά ότι «το κλειδί για την εξομάλυνση και ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων, είναι οι εξελίξεις στη Κύπρο».
Η αυριανή σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος Τουρκίας θα αρχίσει στις 10 το πρωί. Σε αυτό συμμετέχουν εννέα Υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης, «περισσότεροι από όσους έχουν μείνει στη Τουρκία», είπε ο κ. Νταβούτογλου, αστειευόμενος μάλιστα ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε υπουργικό συμβούλιο εδώ στην Αθήνα» όπου, «με το που εισέπνευσα σήμερα τον αέρα της, ένοιωσα πόσο την είχα επιθυμήσει», είπε.
Μετά το πέρας της συνόδου, οι Σαμαράς-Νταβούτογλου θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για Άγκυρα (τελικά δεν θα επισκεφθεί, όπως επιθυμούσε, την Θράκη), θα συναντηθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για «μια σύντομη συνομιλία», όπως ειπώθηκε.