06 Δεκεμβρίου 2014

Πούτιν εναντίον όλων!


Πούτιν εναντίον όλων!
Οι τόνοι ήταν -όπως αναμενόταν- άκρως πατριωτικοί και υψηλοί στη χθεσινή, καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου για την κατάσταση του έθνους, που ήταν γεμάτη με λόγια εμψυχωτικά για τους «εντός» και ψυχροπολεμικά για τους «εκτός των τειχών» της χώρας.Κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν λοιπόν, η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν εθνικό καθήκον και η πολιτική της Μόσχας στο Ουκρανικό απόλυτα σωστή, όπως δείχνουν οι εξελίξεις και ο «ξεκάθαρος κυνισμός» με τον οποίο η Δύση διαχειρίζεται την κρίση, χρησιμοποιώντας την ως πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο την οικονομική της καταστροφή.
«Είμαι σίγουρος ότι εάν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, θα έβρισκαν κάποιον άλλο λόγο για να περιορίσουν τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ρωσίας» τόνισε ο Πούτιν, καταχειροκροτούμενος από τα δύο σώματα του ρωσικού Κοινοβουλίου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το σενάριο κατάρρευσης και διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας να συμβαίνει και σε εμάς, με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα είχε για τον ρωσικό λαό. Ομως αυτό δεν συνέβη. Δεν το επιτρέψαμε».
Και τώρα; «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και να νικήσουμε» διακήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, καλώντας λίγο-πολύ τον λαό του σε συσπείρωση για το κοινό καλό. Ομως «δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την απομόνωση, την ξενοφοβία, την καχυποψία και την αναζήτηση εχθρών» υπογράμμισε. «Ολα αυτά είναι σημάδια αδυναμίας, ενώ εμείς είμαστε ισχυροί και με αυτοπεποίθηση».


Υπό αυτό το πρίσμα, οι κυρώσεις αποτελούν -κατά τον Πούτιν- μία ευκαιρία ώστε οι Ρώσοι να ενισχύσουν την οικονομία τους, καθώς αυτή δοκιμάζεται εξίσου σκληρά από τη συνεχή πτώση της τιμής του πετρελαίου και την κατρακύλα του ρουβλιού, παρά τα μέτρα στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Ως κίνητρα, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε πλήρη αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια. Προανήγγειλε ενέσεις ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις, όπως πάγωμα της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα και χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις μικρές επιχειρήσεις. Ενώ κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να λάβει «αυστηρά μέτρα», ώστε «η αξία του ρουβλιού να μη γίνεται ατιμώρητα αντικείμενο κερδοσκοπίας»


Στρατηγικό πρόβλημα
Αυτή με τη σειρά της ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι εξετάζει οικονομικά μέτρα κι όχι περιορισμούς. Ομως ούτε αυτές οι εξαγγελίες στάθηκαν αρκετές για να συγκρατήσουν τις διακυμάνσεις του ρωσικού νομίσματος, που σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας Πούτιν ήταν έντονες και με το τέλος της κατέληξαν σε νέα πτώση. «Δεν υπάρχει κανένα νέο θέμα προς συζήτηση. Ολα συνεχίζουν ως είχαν» σχολίασε στο Reuters ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. «Κι αυτό», δήλωσε αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, «τον βολεύει». Σε κάθε περίπτωση -εκτιμά ο Ντμίρτι Τρένιν, αναλυτής του Ινστιτούτου Carnegie Moscow Center- οι Ρώσοι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή για τα επόμενα 4-5 χρόνια, καθώς «το διακύβευμα θα είναι υψηλό» στο οικονομικό, αλλά και στο πολιτικό πεδίο...
 

«Εμείς πάντως ούτε επιδιώκουμε ούτε επιθυμούμε να δούμε τη Ρωσία να απομονώνεται με τις πράξεις της» δήλωσε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, από τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βασιλεία, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για την Ουκρανία. Οσο για τη στάση της Ευρώπης; «Ναι, η Ρωσία είναι προς το παρόν ένα στρατηγικό πρόβλημα», ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχοντας στο πλευρό του τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ, τον οποίο πάσχισε να καθησυχάσει για το «ναυάγιο» του South Stream. «Ελπίζω όμως σύντομα να εξελιχθεί», πρόσθεσε, «σε στρατηγικό εταίρο»...
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ