10 Νοεμβρίου 2014

Newsweek: «Η Τουρκία σύμμαχος του ISIS κατά των Κούρδων»

Σύμμαχο του Ισλαμικού Κράτους χαρακτηρίζει την Τουρκία το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», επικαλούμενο μαρτυρία πρώην μαχητή των τζιχαντιστών, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες ότι ο «χαλίφης», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι τραυματίστηκε σοβαρά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς κοντά στη Μοσούλη. Πάντως, οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το σαουδαραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια δεν επιβεβαιώθηκαν από το Πεντάγωνο ούτε από την ιρακινή κυβέρνηση.
«Οι διοικητές του ISIS μάς έλεγαν να μη φοβόμαστε τίποτα, γιατί έχουμε πλήρη συνεργασία με τους Τούρκους», δήλωσε στο «Newsweek» ένας μετανοημένος τζιχαντιστής με το ψευδώνυμο Σέρκο Ομέρ, ο οποίος είχε στρατολογηθεί ως τεχνικός επικοινωνιών. Οπως ανέφερε, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με την άδεια του τουρκικού στρατού, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους μέσω του τουρκικού εδάφους, για να ενισχύουν τους τζιχαντιστές οι οποίοι μάχονται τους Κούρδους πεσμεργκά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
Ο ίδιος περιγράφει πώς ταξίδεψε τον Φεβρουάριο με κονβόι μέσα από τουρκικό έδαφος από την πόλη Ράκα -προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία- στην επίσης συριακή κουρδική πόλη Σερεκανίγε, προκειμένου να αποφύγει τις περιοχές που ελέγχει η συριακή κουρδική οργάνωση PYD.
Κατά τον «Ομέρ» το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί τον τουρκικό στρατό σύμμαχό του στον αγώνα κατά των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως κοινό εχθρό.

Το δημοσίευμα του «Newsweek» φιλοξενεί και καταγγελίες υπερασπιστών του Κομπάνι, ότι δέχθηκαν πυρά από τον τουρκικό στρατό, προτού η Αγκυρα δεχθεί να ανοίξει τα σύνορα κάτω από τη διεθνή πίεση. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αν ο ηγέτης του IS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι βρισκόταν μεταξύ των στελεχών της οργάνωσης που μεταφέρονταν σε κομβόι 10 οχημάτων, το οποίο έγινε στόχος αεροπορικών επιθέσεων», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μεταφέρθηκαν σε νεκροτομεία της Μοσούλης τα πτώματα 50 τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ ένα παρακλάδι του Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ο αρχηγός του Χαλιφάτου «τραυματίστηκε σοβαρά» από σφοδρή αμερικανική επιδρομή, σε σπίτια της πόλης Αλ Καίμ, στο δυτικό Ιράκ, όπου συνεδρίαζαν διοικητές του Ισλαμικού Κράτους. Αυτόπτες μάρτυρες αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters πως οι τζιχαντιστές επίταξαν ένας νοσοκομείο στο Αλ Καίμ για να δεχθεί τους τραυματίες της επίθεσης, ενώ καλούσαν με ντουντούκες τον πληθυσμό να προσέλθει για να δώσει αίμα.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι στις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν πολλά ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών, αγνοούν όμως αν ανάμεσά τους βρισκόταν ο «αόρατος σεΐχης», όπως αποκαλείται ο ηγέτης του Χαλιφάτου. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να στείλει άλλους 1.500 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 3.100.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
jpapadatos@e-typos.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ