10 Νοεμβρίου 2014

Η Πτώση της πόλης Kobane της Συρίας μάλλον Αποφεύγεται, ο Πόλεμος όμως κατά του Ισλαμικού Κράτους διαρκεί πολύ ακόμη

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/11/turkey5227.jpgΤου Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.-Οι πολιορκία της πόλης Kobane της Συρίας
Υποστηρικτές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των Κούρδων του Ιράκ πολεμούν στην Kobane.Μετά από συγκρούσεις περισσότερο από ένα μήνα από τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2014 , οι Τζιχαντιστές πολιορκούν τη συνοριακή συριακή πόλη Kobane, μόλις 2-3χλμ από την Τουρκία.Έχουν καταστεί πρόσφυγες 200.000 Κούρδοι και 500-600 ανήμποροι να μετακινηθούν έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη. Δημιουργείται ανθρωπιστική κρίση.Την πόλη υπερασπίζουν 2.000 Κούρδοι πολεμιστές, και όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζονται, ως οι 300 του Λεωνίδα. Νεκροί μετά από έξι σχεδόν μήνες είναι περίπου 804, εξ ων 481 Τζιχαντιστές, 302 μαχητές και 21 Κούρδοι κάτοικοι, από τότε που οι Τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην πόλη Kobane.
Το θέμα της Kobane διαιρεί την Τουρκία και τις Η.Π.Α.
Η Τουρκία και οι Η.Π.Α., που μπορούν, δεν κάνουν τίποτε και τα Η.Ε. παροτρύνουν να ενεργήσουν γιατί κάποτε θα το μετανιώσουν. Αμφότεροι έχουν την ευθύνη να αποτρέψουν μια άλλη Σρεμπρένιτσα 1995 και άλλη Ρουάντα 1994 και τώρα στην πόλη Kobane. Τα τουρκικά άρματα μένουν παρατηρητές της πόλης από τον απέναντι λόφο. Πράγμα που προκαλεί οργή των Κούρδων της Τουρκίας και διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στο Ντιαρμπακίρ, στα Άδανα και αλλού. Επεμβαίνει η τουρκική αστυνομία με βίαιες αντιδράσεις με 32 νεκρούς. Ο φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές Ιμπραλί ηγέτης του PKK δηλώνει ότι διακόπτει τις από 2012 συνομιλίες για ειρήνευση στην περιοχή εάν η Τουρκία δεν βοηθήσει τους Κούρδους στο Kobane.
 

Η Τουρκία επιδιώκει και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας και απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα μέσα στη Συρία, όμως δεν υιοθετείται γιατί δεν κρίνει την τύχη του πολέμου.Η Τουρκία, αν και έχει πάρει στις 2 Οκτωβρίου 2014 την έγκριση από την εθνοσυνέλευση για επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ, δεν ενεργεί. Μετά από πιέσεις των Η.Π.Α., επιτρέπει να περάσουν μόνο Κούρδοι Peshmerga του βόρειου Ιράκ τα σύνορά της για να βοηθήσουν τους μαχητές Κούρδους της Kobane, οι οποίοι αν και συνδέονται στενά δεν ταυτίζονται με τους πολεμιστές του PKK. Πάντως, η Τουρκία θεωρεί μεγαλύτερη την απειλή από τους Κούρδων από αυτή των Τζιχαντιστών και δεν ενεργεί κατά των Τζιχαντιστών. Βλέπει να ενεργήσει μόνο μαζί με άλλες χώρες κατά των Τζιχαντιστών, τους οποίους μέχρι πρότινος ανεχότανε, αν δεν τους υποστήριζε. Προφανώς, για να αποκτήσει διεθνή υπόσταση και ρόλο, που επιδιώκει στην περιοχή. Βλέπει ότι με τη μονόπλευρη στάση για πτώση και μόνο του παλιού φίλου Άσαντ δεν εκπληρώνονται οι επιδιώξεις της για σουνιτικό κύκλο στην περιοχή και ταχυδακτυλουργεί στο θέμα των Τζιχαντιστών. Η Τουρκία, που έκανε πίσω στο θέμα των Κούρδων της Kobane, έχει επιλέξει το Κυπριακό για να κατευνάσει τις εθνικιστικές εσωτερικές αντιδράσεις, με προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε περίοδο οξυμένης έντασης στη γειτονική περιοχή. Πιθανόν, όπως συνηθίζει, να αποσκοπεί και σε ανταλλάγματα. 
› Από την άλλη πλευρά οι Η.Π.Α. αρχίζουν να ενισχύουν και να υποστηρίζουν τους Κούρδους, παρόλο που τους είχαν χαρακτηρίσει μαζί με τη Δύση τρομοκράτες και ενισχύουν τα αεροπορικά πυρά στο Kobane. Οι Η.Π.Α. προβαίνουν και σε ρίψη από αέρα όπλων, πυρομαχικών, φαρμάκων και λοιπών εφοδίων..Αντιμετωπίζοντας σφοδρά αντίσταση των υπερασπιστών της πόλης και τα ενισχυμένα αμερικανικά αεροπορικά κτυπήματα, οι Τζιχαντιστές υποχωρούν στο πλείστο της πόλης. Εφαρμόζουν υποχωρητικό ελιγμό για ανασυγκρότηση και επανάληψη νέων επιθέσεων ή εγκαταλείπουν την πόλη; Οι υπερασπιστές Κούρδοι, εμψυχώνονται και οραματίζονται τη νίκη να έρχεται σε λίγες ημέρες.
 
Ο πόλεμος στα δύο μέτωπα
Στη Συρία
καλά κρατάει και ο εμφύλιος. Ο Άσαντ για να διασώσει την κυβέρνησή του, βομβαρδίζει τη Deraa, περίχωρα Damascus, Hama, Idlib, Aleppo και άλλες πόλεις για να αποδυναμώσει τους εκεί αντάρτες πριν ενισχυθούν από τη Δύση, ενίσχυση που δεν μπορεί να αργήσει να έλθει. Αλλά, ο Άσαντ σιωπά στα αμερικανικά αεροπορικά κτυπήματα στην πόλη Kobane. Τα συριακά αεροσκάφη καταστρέφουν δύο αεροσκάφη και ζητούν τρίτο, που έχουν καταλάβει οι Τζιχαντιστές, από αεροπορική βάση της Συρίας, στα οποία τους εκπαιδεύουν πώς να τα πετούν ιρακινοί πιλότοι, που αυτομολούν από τις ιρακινές δυνάμεις. Παράλληλα, και μέσω του εδάφους της Τουρκίας, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός της συριακής αντιπολίτευσης ενισχύει τους Κούρδους στην πόλη Kobane με1.300 πολεμιστές και οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ- κόμμα της Δημοκρατικής ένωσης (PYD)- με 200 πολεμιστές Peshmerqa με βαρύ οπλισμό.  
Στο Ιράκ, οι Τζιχαντιστές μάχονται στο φράγμα του Τίγρη και στην ορεινή περιοχή Sinjar. Έχουν επιτυχίες στη δυτική επαρχία Anbar και σε περιοχές προς νότο, προς τη Βαγδάτη. Τα αμερικανικά αεροπορικά κτυπήματα και τα πυρά των ελικοπτέρων Apache αποτρέπουν κατάληψη αεροδρομίου και εδαφών που ελέγχουν τις προσβάσεις προς τη Βαγδάτη. Βομβαρδίζονται πετρελαιοπηγές που ελέγχουν οι Τζιχαντιστές για να σταματήσουν να ρέουν χρήματα προς τους Τζιχαντιστές από τη ‘’μαύρη’’ πώληση του πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι τα ημερήσια έσοδα των Τζιχαντιστών ανέρχονται σε $1εκ.  
Ο πόλεμος κατά του ισλαμικού κράτους καλά κρατάει και για πολύ ακόμη
› Στο συνδυασμό των χωρών, ε
νωμένοι παρουσιάζονται κατά των Τζιχαντιστών, αλλά διαιρημένοι στο έδαφος. Οι ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν τα αεροπορικά κτυπήματα μόνο στο Ιράκ γιατί θεωρούν διεθνώς νόμιμη την αίτηση της ιρακινής κυβέρνησης να επέμβουν, ενώ οι αραβικές χώρες βλέπουν ως διεθνή υποχρέωση να αποτρέψουν τη σφαγή και κτυπούν και στη Συρία. Η εμμονή στη στρατηγική μόνο με αεροπορικά κτυπήματα χωρίς τη χρήση και χερσαίων επιχειρήσεων, με επικριτές ακόμη και από στρατηγούς που καλούνται να την εφαρμόσουν, δείχνει αποφασιστικότητα, αλλά βοηθά και στην αντίσταση των Τζιχαντιστών.
› Πάντως, στη στρατηγική του πολέμου κατά του ισλαμικού κράτους έχουν τεθεί προτεραιότητες. Η μάχη στο
Kobane, με μικρότερη σημασία στη στρατηγική -αν και με τυχόν επικράτηση οι Τζιχαντιστές ελέγχουν συνοριακή περιοχή μήκους περίπου 100χλμ που διευκολύνει την είσοδο ξένων πολεμιστών-δεν πρόκειται να κρίνει τελικά την τύχη του εμφυλίου στη Συρία ούτε και την ταχεία προώθηση των Τζιχαντιστών στο Ιράκ, σε ανάσα προ της Βαγδάτης. Συνεπώς, η στρατηγική κατά του ισλαμικού κράτους αργεί να αποδώσει όπως ομολογούν και αυτοί που τη σχεδίασαν.
› Το Χαλιφάτο της Συρίας-Ιράκ δεν έχει το παρόμοιό του ακόμη και στη μεσαιωνική εποχή. Επιδιώκει με βία, με ομαδικές εκτελέσεις, με σταυρώσεις, με λιθοβολισμούς και με αποκεφαλισμούς να επιβάλει τις πρωτότυπες εξτρεμιστικές ισλαμικές ιδεολογίες του σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. 

 Αποδεκατίζονται οι Yazidis ως αιρετικοί, εκδιώκονται οι χριστιανοί ως μη μουσουλμάνοι και οι μη Σουνίτες ως αποστάτες του Ισλάμ. Ξέφυγε, ή μάλλον υποεκτιμήθηκε, η ίδρυση ενός επικίνδυνου διεθνώς Χαλιφάτου και τώρα σπεύδουν για να το εξαλείψουν. Το ισλαμικό κράτος διαθέτει άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύ οπλισμό που άρπαξε κυρίως από τις ιρακινές δυνάμεις που εγκατέλειψαν τον αγώνα, αφήνοντας πίσω όλο τον εξοπλισμό. Υπάρχει και υποψία για κατοχή της απαγορευμένης χημικής ουσίας χλωρίου μετά από σχετικά συμπτώματα προσβληθέντων.
 

› Το ισλαμικό κράτος συνιστά μεγαλύτερη απειλή από την Al Qaeda(AQ), της οποίας αποτελεί παρακλάδι με βασικές όμως διαφορές. Ο κοινός σκοπός κατά της Δύσης, όμως , τους προσεγγίζει. Υποστηρικτές της Al Nursa, φιλικού της AQ στοιχείου στη Συρία, σπεύδουν να βοηθήσουν τους Τζιχαντιστές μετά από παροτρύνσεις της AQ και στοιχεία της AQ στην Υεμένη προσφέρονται να εκπαιδεύσουν τους Τζιχαντιστές. 

› Το Χαλιφάτο
στρατολογεί ξένους, τους μαθαίνει να αποκεφαλίζουν τους ‘’απίστους’’, τους καθιστά γενίτσαρους και να ενεργούν τρομοκρατικές επιθέσεις, επιστρέφοντας στην πατρίδα. Ξένοι, ακόμη και κορίτσια, που έχουν ασπασθεί τον ισλαμισμό εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους και καταφεύγουν στη Συρία για να πολεμήσουν υπέρ του ισλαμικού κράτους. Η ισλαμοφοβία στη Δύση και αλλού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα συναγερμού με αυστηρούς ελέγχους στις εξόδους- εισόδους προς και από τη Συρία-Ιράκ και με παρακολούθηση των υπόπτων για επιθέσεις, όπως με τον ένοπλο που επιτέθηκε στη βουλή του Καναδά και με άλλο να επιτέθηκε με ‘’τσεκούρι’’ στη Νέα Υόρκη.
Ασφαλώς λοιπόν, ο πόλεμος κατά του ισλαμικού κράτους δεν είναι απλή υπόθεση και πρόκειται να διαρκέσει πολύ χρόνο, με ότι αυτό σημαίνει για την περιοχή και για όλο τον κόσμο.