Αν δεν ήταν οι Κούρδοι μαχητές, το Κομπάνι, μια πόλη ιδιαίτερης
στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, θα είχε πέσει
στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εδώ και καιρό. Όμως οι
Κούρδοι αντιστέκονται κερδίζοντας το θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου. Η δρ
Γουιτάτ Ακράουι, διακεκριμένη Κούρδισα δικηγόρος προάσπισης ανθρωπίνων
δικαιωμάτων, που ζει στη Δανία, μίλησε στον Φιλελεύθερο για τη σημασία
που έχει η μάχη στο Κομπάνι. Η σκληρή αντίσταση που προβάλλουν
αποδεικνύει και την τεράστια θέληση που έχουν οι Κούρδοι να
υπερασπιστούν τα δίκαιά τους. Ένας αγώνας που φέρνει πιο κοντά το όνειρο
ενός κουρδικού ανεξάρτητου κράτους.Όπως ανάφερε η δρ Γουιτάτ Ακράουι, οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι
να μην αφήσουν το όνειρό τους να χαθεί. Δίνουν σκληρές μάχες, τόσο στο
πολεμικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο για να καταφέρουν επιτέλους να
ζουν ελεύθερα και δημοκρατικά στο δικό τους κράτος. Τα εμπόδια που έχουν
να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και το μεγαλύτερο ακούει στο όνομα
Τουρκία. Οι Κούρδοι αισθάνονται προδομένοι από τη μέχρι τώρα στάση της
Άγκυρας. Τείνουν χέρι φιλίας και συμφιλίωσης, ωστόσο δεν είναι
διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα προς τα πίσω. Σύμφωνα με τη δρα
Γουιτάτ Ακράουι έχουν όλα τα μέσα και τη θέληση να δημιουργήσουν ένα
δημοκρατικό, στέρεο και δυνατό κράτος μέσα σε μια περιοχή ασταθή και
γεμάτη προβλήματα.
Γράφει: Ξένια Τούρκη
Επιβεβλημένη η διεθνής βοήθεια
-Πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να συνδράμει τον κουρδικό αγώνα;
-Η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια, πολιτική υποστήριξη, τεχνικά και οικονομικά μέσα. Περισσότερο από όλα θέλουμε πολιτική στήριξη στον αγώνα μας για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Και επίσης θέλουμε τις υπόλοιπες χώρες να μας βοηθήσουν στον αγώνα που δίνουμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μια ισχυρή απειλή και πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά, γιατί το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Ακόμη πιο έντονη είναι η ανάγκη να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Κομπάνι. Επιπλέον, οι Κούρδοι θα ήταν ευγνώμονες αν μπορούσαν να έχουν μια συστηματική προσέγγιση στο πώς να αναπτύξουν την άμυνά τους. Για αυτό το λόγο θέλουμε να έχουμε κουρδικές αεροπορικές βάσεις, στις οποίες να γίνεται ο συντονισμός της βοήθειας, ανθρωπιστικής και μη, όπως επίσης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον των τζιχαντιστών.Με λίγα λόγια οι Κούρδοι είναι έτοιμοι και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συμφωνίες για τη μελλοντική ασφάλεια του κράτους τους. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι τόσο καιρό οι Κούρδοι προστατεύουν τους Γεζίντι, τους χριστιανούς και τις άλλες μειονότητες. Είμαστε οι μόνοι εθνοτική ομάδα που μπορεί να τα βάλει με το Ισλαμικό Κράτος, ο κόσμος μας χρειάζεται και εμείς χρειαζόμαστε τον κόσμο.Επιπλέον, ως Κούρδισα μπορώ να διαβεβαιώσω όλο τον κόσμο ότι οι Κούρδοι είναι γενναιόδωροι και πιστοί με τους φίλους τους. Ποτέ δεν ξεχνούν αυτούς που τους βοήθησαν. Η γη μας είναι πλούσια και μπορούμε να μοιραστούμε τον πλούτο μας με τους φίλους μας. Θα είμαστε εκεί για αυτούς, όπως είναι αυτοί για μας.
Πιο δυναμική αντίδραση στους τζιχαντιστές
-Είναι γνωστά τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους. Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας;
-Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει, όπως θα αντιδρά όταν έρχεται αντιμέτωπη με γενοκτονίες, με εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, με εγκληματικές πράξεις εναντίον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εγκλήματα που διαπράττουν οι τζιχαντιστές είναι φρικτά. Άνθρωποι δολοφονούνται, αποκεφαλίζονται, βιάζονται εξαιτίας της θρησκείας και της καταγωγής του. Καθημερινά, γινόμαστε γνώστες φρικιαστικών λεπτομερειών για τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους. Πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τους τις φρικτές πράξεις. Ξέρουμε ότι η διεθνής κοινότητα αντέδρασε εντελώς διαφορετικά σε ανάλογες περιπτώσεις. Πολλές οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές είναι βαθιά απογοητευμένοι για την αντίδραση απέναντι στους τζιχαντιστές. Γίνονται τόσο λίγα.
Οι Κούρδισσες αντάρτισσες γράφουν Ιστορία
-Είστε μια γυναίκα που αφοσίωσε τη ζωή τους στον κουρδικό αγώνα. Πώς αισθάνεστε όταν ενημερώνεστε για τις θαρραλέες γυναίκες στο Κομπάνι που πολεμούν τους τζιχαντιστές;
-Είμαι κάτι περισσότερο από περήφανη για αυτές. Κατά τη γνώμη μου γράφουν Ιστορία και για αυτό ο κόσμος τις θαυμάζει. Άνθρωποι συνηθισμένοι μιλούν για αυτές, τονίζοντας πόσο θαρραλέες είναι. Έχουν σώσει πολλές ζωές και είμαι περήφανη για αυτές και μένω άφωνη μπροστά σε όσα έχουν κατορθώσει.Εκτός όμως από το μέτωπο, αλλάζουν και τη δυναμική της κοινωνίας, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο και στέλλουν το μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι ισάξιες με τους άντρες. Υπάρχει ελπίδα για ισότητα αντρών και γυναικών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και η ιστορία πρέπει να τιμήσει αυτές τις γυναίκες για το ρόλο που παίζουν.
Το κουρδικό πετρέλαιο θα βοηθήσει την Ευρώπη
-Θεωρείται ότι ο πολιτικός διαχωρισμός των Κούρδων αποτελεί εμπόδιο στο όνειρο για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος;
-Σε κάποιο βαθμό ναι, αλλά θέλω να ελπίζω πως τα πράγματα θα αλλάξουν τώρα και ότι οι Κούρδοι θα ενωθούν για να κάνουν το όνειρο της ανεξαρτησίας πραγματικότητα. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις ανάμεσα στους Κούρδους και τα πολιτικά τους κόμματα, όμως πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους ότι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά μας.Όπως γνωρίζεται, το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, ενώ η Βοσνία έκανε κάτι ανάλογο το 1992. Το Κόσοβο εξαρτάται από τα ορυχεία του και είναι σήμερα το φτωχότερο από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ η Βοσνία καταφέρνει να κάνει βήματα ανάπτυξης. Θα σας δώσω και το παράδειγμα του Νότιου Σουδάν, το οποίο κέρδισε την ανεξαρτησία του ύστερα από δημοψήφισμα. Παρόλα τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει, η χώρα είναι σε πόλεμο και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν. Έχοντας αυτά τα στοιχεία κατά νου, βλέπουμε ότι η συνεργασία ανάμεσα στους Κούρδους δημιουργεί πολύ καλύτερες προβλέψεις από το Κόσοβο, τη Βοσνία και το Νότιο Σουδάν. Το κουρδικό πετρέλαιο θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Τουρκία και τις άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ακριβό ρωσικό και ιρανικό φυσικό αέριο. Εξάλλου ήδη αρκετές αμερικανικές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, έχουν στήσει εξέδρες και αντλούν πετρέλαιο στο Κουρδιστάν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι παρά τις διαφορές υπάρχει ένα βαθύ αίσθημα ενότητας ανάμεσα στους Κούρδους και όταν γίνει κουρδικό κράτος δεν θα είναι πρόβλημα σε κανένα.
Συμφέρει στην Τουρκία να έχει γείτονα ένα κράτος δημοκρατικό
-Ποια είναι η κατάσταση των Κούρδων στην Τουρκία σήμερα;
-Είναι με λύπη μου που θα πω ότι η κατάσταση είναι φρικτή. Η χρήση δακρυγόνων από τις τουρκικές Αρχές εναντίον όσων υποστηρίζουν το Κομπάνι από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι απαράδεκτη. Πολλοί ειρηνικοί διαδηλωτές συνελήφθηκαν και η τουρκική Αστυνομία σε αρκετές περιπτώσεις έβαλε κατά άοπλων ανθρώπων. Πολιτικά τώρα η αντιπαλότητα μέσα στην κοινωνία είναι έντονη μέρα με τη μέρα. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ειρηνική συνύπαρξη των εθνοτικών ομάδων, αντίθετα είναι έντονη η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τούρκοι ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται ότι η ειρηνευτική διαδικασία σκόπευε στην πολιτική ενίσχυση της τουρκικής ηγεσίας και όχι να φέρει ειρήνη στη χώρα. Ανησυχούμε όμως ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της πολιτικής που υιοθέτησαν κάποιοι πολιτικοί.Έχω ζητήσει από Τούρκους πολίτες να μιλήσουν εναντίον αυτής της πολιτικής. Η προστασία της δικαιοσύνης αφορά όλους, γιατί χωρίς αυτή η κοινωνία απειλείται και δεν υπάρχει ασφάλεια και ανάπτυξη. Είναι ίσως εύκολο να βάλεις μια ταμπέλα σε κάποιον που δεν ξέρεις, πόσο εύκολο όμως είναι όταν γνωρίζεις την τραγική του ιστορία; Η γνώση οδηγεί στην κατανόηση και το σεβασμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θέλουμε να έχουμε υγιείς και ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στα έθνη. Όταν οι Τούρκοι διαδήλωσαν στο πάρκο Γκεζί, οι Κούρδοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Δέχτηκαν δακρυγόνα, συνελήφθηκαν, φυλακίστηκαν, ρίσκαραν τη ζωή τους για να υποστηρίξουν τον αγώνα των Τούρκων για ανθρώπινα δικαιώματα. Εγώ προσωπικά ενεπλάγηκα μιλώντας με παγκόσμιους ηγέτες, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εξέχουσες προσωπικότητες προσπαθώντας να τους πείσω να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές. Πολλές φορές, τώρα τελευταία έχω διερωτηθεί γιατί εμείς οι Κούρδοι μπορούμε να νιώσουμε τον πόνο των Τούρκων, όμως η πλειοψηφία των Τούρκων δεν μπορεί να νιώσει τον δικό μας.Εμείς πιστεύουμε ότι όλα οι λαοί, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων, είναι εταίροι μας. Και ελπίζουμε ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα δει ότι είναι προς όφελός της να έχει ένα δημοκρατικό κράτος για γείτονα αντί για βαρβάρους.
-Η Τουρκία προσπαθεί να εκμηδενίσει τον αγώνα των Κούρδων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πιθανότητες για να το καταφέρει;
-Πρώτα θέλω να τονίσω ότι δεν είναι οι Κούρδοι που επιτέθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά το αντίθετο. Αθώοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώνονται, αποκεφαλίζονται, βασανίζονται. Βιάζουν γυναίκες και κορίτσια και τα πουλούν ως σκλάβες. Οποιαδήποτε υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος είναι ανήθικη και αν υπάρχει κάποιος που το κάνει πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό. Θέλω να ζητήσω από τους Τούρκους πολιτικούς να επανεξετάσουν τη στάση τους και να παίξουν πιο οικοδομητικό ρόλο στο να τερματιστεί η γενοκτονία εναντίον των Κούρδων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Γράφει: Ξένια Τούρκη
-Οι μάχες για τον έλεγχο του Κομπάνι μαίνονται εδώ και πολλές βδομάδες. Πιστεύετε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ηττηθεί;
-Όπως είναι γνωστό οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη των
αεροπορικών βομβαρδισμών από το διεθνή συνασπισμό αμύνονται στο Κομπάνι,
εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Η πόλη έχει γίνει σύμβολο αντίστασης στην
προσπάθεια αναχαίτισης των τζιχαντιστών. Το Ισλαμικό Κράτος (IS) μπορεί
να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι να νικηθεί. Σίγουρα χρειάζεται
μεγαλύτερη προσπάθεια και διεθνής συνεργασία. Πρέπει όμως να έχουμε
κατά νου πως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο πλανήτης προσπάθησε να
καταπολεμήσει την Αλ Κάιντα, αλλά ακόμη και μετά από δύο πολέμους σε
Ιράκ και Αφγανιστάν, η οργάνωση εξακολουθεί να υπάρχει και να
εξελίσσεται.
-Πιστεύετε ότι το επόμενο βήμα είναι οι χερσαίες επιχειρήσεις;
-Αυτό θα εξαρτηθεί αν υπάρχει θέληση ή όχι για ανάπτυξη χερσαίων
δυνάμεων. Επίσης θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών
βομβαρδισμών ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Αυτή τη στιγμή, η γενική
εντύπωση είναι ότι οι ΗΠΑ αλλά και οι άλλες χώρες δεν είναι
διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
-Ζήσατε από τα παιδικά σας χρόνια την προσφυγιά. Πώς αισθάνεστε
σήμερα, 30 χρόνια μετά να βλέπετε χιλιάδες Κούρδους να εγκαταλείπουν τα
σπίτια τους στο Ιράκ και τη Συρία;
-Αισθάνομαι ότι ζω ξανά εκείνη την κατάσταση. Σπαράζει η καρδιά μου να
βλέπω ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, γνωρίζοντας ότι ίσως να
μην μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στη ζωή που είχαν. Με κάνει να θέλω
να συγκεντρώσω όλες μου τις προσπάθειες ώστε να αποτρέψω άλλα παιδιά από
το να ζήσουν ό,τι έζησα εγώ. Νιώθω ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντί τους,
θέλω να γίνω η φωνή τους, ώστε να δείξω σε όλο τον κόσμο πόσο πληγωμένα
είναι και ότι πρέπει να τα βοηθήσουμε να βρουν ξανά το χαμόγελό τους
και την παιδικότητά τους. Θα ήταν σπουδαίο πράγμα για μένα, όταν ήμουν
παιδί, αν κάποιος αντιλαμβανόταν τον πόνο και ότι η παιδική μου ηλικία
καταστράφηκε εξαιτίας του πολέμου. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις
στη ζωή κάποιου είναι να μπορέσει να ξεπεράσει τα τραύματα που αφήνει ο
πόλεμος, ειδικά στα παιδιά. Τι μπορείς να κάνεις όταν όλοι γύρω σου
υποφέρουν; Πώς μπορείς να ξεχάσεις τις εικόνες συνανθρώπων σου να
σκοτώνονται, να βιάζονται, να βασανίζονται, να εκτελούνται; Πώς μπορείς
να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη, όταν δεν ξέρεις τι είναι η κατάθλιψη;
Πώς μπορείς να ζήσεις με την σκέψη ότι οι γονείς σου έχουν πεθάνει, ότι
δεν θα πεις ποτέ ξανά αγαπημένα πρόσωπα; Πώς μπορείς να συνηθίσεις να
ζεις σε λερωμένα και κρύα μέρη, όταν πριν είχες το δικό σου σπίτι; Να
είσαι άρρωστος και να μην υπάρχει γιατρός να τον επισκεφτείς; Κάτω από
αυτές τις συνθήκες όλοι παλεύουν για την επιβίωσή τους και όλα τα άλλα
μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.Γι' αυτό και τώρα θέλω να βοηθήσω αυτά τα παιδιά που υποφέρουν. Δεν
θέλω να νιώσουν τον πόνο που ένιωσα κι εγώ. Γι' αυτό και αγωνίζομαι να
γίνουν γνωστά όσα περνούν και γι' αυτό ζητώ βοήθεια. Σκοπός μου είναι να
ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να αφήσουν πίσω τους τα τραύματα του
πολέμου και να μπορέσουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή στο μέλλον.
Μπορούν να αφήσουν πίσω τους την τραγωδία και να πετύχουν εξαιρετικά
πράγματα στη ζωή τους. Αυτά τα παιδιά είναι φορείς ελπίδας στους
σκοτεινούς καιρούς που ζούμε.
-Πόσο κοντά βρίσκονται οι Κούρδοι σήμερα στο να αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος;
-Οι Κούρδοι είναι πιο κοντά παρά ποτέ στο όνειρο του δικού τους
κράτους. Και αυτό που μας διδάσκει η Ιστορία είναι ότι η διεθνής
κοινότητα πρέπει να στηρίξει τον αγώνα των Κούρδων και να δει ότι είναι
προς το συμφέρον της να υπάρχει ένα αυτόνομο Κουρδιστάν. Περισσότεροι
από 40 εκατομμύρια Κούρδοι είναι εκτεθειμένοι σε γενοκτονίες, εδώ και
πολλά χρόνια. Ο κόσμος έχει ηθική υποχρέωση, όπως επίσης και στρατηγικό
συμφέρον να εργαστεί ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και ειρήνη για τους
Κούρδους. Όταν η γη μας διαιρέθηκε στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου
Πολέμου, ο κόσμος τότε δεν είχε τότε τους διεθνείς οργανισμούς για να το
αποτρέψουμε. Ο λαός μας υποφέρει εδώ και γενιές και ο κόσμος πρέπει να
αναγνωρίσει το πόσο έχουμε πονέσει. Έφτασε η ώρα να επιδείξουμε τον
ανάλογο σεβασμό στα θύματα των γενοκτονιών της Ιστορίας μας. Οι διάφοροι
ηγέτες πρέπει να ακούσουν την επιθυμία του κουρδικού λαού, που θα
εκφραστεί μέσα από ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.
Επιβεβλημένη η διεθνής βοήθεια
-Πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να συνδράμει τον κουρδικό αγώνα;
-Η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια, πολιτική υποστήριξη, τεχνικά και οικονομικά μέσα. Περισσότερο από όλα θέλουμε πολιτική στήριξη στον αγώνα μας για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Και επίσης θέλουμε τις υπόλοιπες χώρες να μας βοηθήσουν στον αγώνα που δίνουμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μια ισχυρή απειλή και πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά, γιατί το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Ακόμη πιο έντονη είναι η ανάγκη να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Κομπάνι. Επιπλέον, οι Κούρδοι θα ήταν ευγνώμονες αν μπορούσαν να έχουν μια συστηματική προσέγγιση στο πώς να αναπτύξουν την άμυνά τους. Για αυτό το λόγο θέλουμε να έχουμε κουρδικές αεροπορικές βάσεις, στις οποίες να γίνεται ο συντονισμός της βοήθειας, ανθρωπιστικής και μη, όπως επίσης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον των τζιχαντιστών.Με λίγα λόγια οι Κούρδοι είναι έτοιμοι και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συμφωνίες για τη μελλοντική ασφάλεια του κράτους τους. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι τόσο καιρό οι Κούρδοι προστατεύουν τους Γεζίντι, τους χριστιανούς και τις άλλες μειονότητες. Είμαστε οι μόνοι εθνοτική ομάδα που μπορεί να τα βάλει με το Ισλαμικό Κράτος, ο κόσμος μας χρειάζεται και εμείς χρειαζόμαστε τον κόσμο.Επιπλέον, ως Κούρδισα μπορώ να διαβεβαιώσω όλο τον κόσμο ότι οι Κούρδοι είναι γενναιόδωροι και πιστοί με τους φίλους τους. Ποτέ δεν ξεχνούν αυτούς που τους βοήθησαν. Η γη μας είναι πλούσια και μπορούμε να μοιραστούμε τον πλούτο μας με τους φίλους μας. Θα είμαστε εκεί για αυτούς, όπως είναι αυτοί για μας.
Πιο δυναμική αντίδραση στους τζιχαντιστές
-Είναι γνωστά τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους. Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας;
-Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει, όπως θα αντιδρά όταν έρχεται αντιμέτωπη με γενοκτονίες, με εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, με εγκληματικές πράξεις εναντίον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εγκλήματα που διαπράττουν οι τζιχαντιστές είναι φρικτά. Άνθρωποι δολοφονούνται, αποκεφαλίζονται, βιάζονται εξαιτίας της θρησκείας και της καταγωγής του. Καθημερινά, γινόμαστε γνώστες φρικιαστικών λεπτομερειών για τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους. Πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τους τις φρικτές πράξεις. Ξέρουμε ότι η διεθνής κοινότητα αντέδρασε εντελώς διαφορετικά σε ανάλογες περιπτώσεις. Πολλές οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές είναι βαθιά απογοητευμένοι για την αντίδραση απέναντι στους τζιχαντιστές. Γίνονται τόσο λίγα.
Οι Κούρδισσες αντάρτισσες γράφουν Ιστορία
-Είστε μια γυναίκα που αφοσίωσε τη ζωή τους στον κουρδικό αγώνα. Πώς αισθάνεστε όταν ενημερώνεστε για τις θαρραλέες γυναίκες στο Κομπάνι που πολεμούν τους τζιχαντιστές;
-Είμαι κάτι περισσότερο από περήφανη για αυτές. Κατά τη γνώμη μου γράφουν Ιστορία και για αυτό ο κόσμος τις θαυμάζει. Άνθρωποι συνηθισμένοι μιλούν για αυτές, τονίζοντας πόσο θαρραλέες είναι. Έχουν σώσει πολλές ζωές και είμαι περήφανη για αυτές και μένω άφωνη μπροστά σε όσα έχουν κατορθώσει.Εκτός όμως από το μέτωπο, αλλάζουν και τη δυναμική της κοινωνίας, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο και στέλλουν το μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι ισάξιες με τους άντρες. Υπάρχει ελπίδα για ισότητα αντρών και γυναικών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και η ιστορία πρέπει να τιμήσει αυτές τις γυναίκες για το ρόλο που παίζουν.
Το κουρδικό πετρέλαιο θα βοηθήσει την Ευρώπη
-Θεωρείται ότι ο πολιτικός διαχωρισμός των Κούρδων αποτελεί εμπόδιο στο όνειρο για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος;
-Σε κάποιο βαθμό ναι, αλλά θέλω να ελπίζω πως τα πράγματα θα αλλάξουν τώρα και ότι οι Κούρδοι θα ενωθούν για να κάνουν το όνειρο της ανεξαρτησίας πραγματικότητα. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις ανάμεσα στους Κούρδους και τα πολιτικά τους κόμματα, όμως πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους ότι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά μας.Όπως γνωρίζεται, το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, ενώ η Βοσνία έκανε κάτι ανάλογο το 1992. Το Κόσοβο εξαρτάται από τα ορυχεία του και είναι σήμερα το φτωχότερο από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ η Βοσνία καταφέρνει να κάνει βήματα ανάπτυξης. Θα σας δώσω και το παράδειγμα του Νότιου Σουδάν, το οποίο κέρδισε την ανεξαρτησία του ύστερα από δημοψήφισμα. Παρόλα τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει, η χώρα είναι σε πόλεμο και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν. Έχοντας αυτά τα στοιχεία κατά νου, βλέπουμε ότι η συνεργασία ανάμεσα στους Κούρδους δημιουργεί πολύ καλύτερες προβλέψεις από το Κόσοβο, τη Βοσνία και το Νότιο Σουδάν. Το κουρδικό πετρέλαιο θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Τουρκία και τις άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ακριβό ρωσικό και ιρανικό φυσικό αέριο. Εξάλλου ήδη αρκετές αμερικανικές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, έχουν στήσει εξέδρες και αντλούν πετρέλαιο στο Κουρδιστάν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι παρά τις διαφορές υπάρχει ένα βαθύ αίσθημα ενότητας ανάμεσα στους Κούρδους και όταν γίνει κουρδικό κράτος δεν θα είναι πρόβλημα σε κανένα.
Συμφέρει στην Τουρκία να έχει γείτονα ένα κράτος δημοκρατικό
-Ποια είναι η κατάσταση των Κούρδων στην Τουρκία σήμερα;
-Είναι με λύπη μου που θα πω ότι η κατάσταση είναι φρικτή. Η χρήση δακρυγόνων από τις τουρκικές Αρχές εναντίον όσων υποστηρίζουν το Κομπάνι από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι απαράδεκτη. Πολλοί ειρηνικοί διαδηλωτές συνελήφθηκαν και η τουρκική Αστυνομία σε αρκετές περιπτώσεις έβαλε κατά άοπλων ανθρώπων. Πολιτικά τώρα η αντιπαλότητα μέσα στην κοινωνία είναι έντονη μέρα με τη μέρα. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ειρηνική συνύπαρξη των εθνοτικών ομάδων, αντίθετα είναι έντονη η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τούρκοι ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται ότι η ειρηνευτική διαδικασία σκόπευε στην πολιτική ενίσχυση της τουρκικής ηγεσίας και όχι να φέρει ειρήνη στη χώρα. Ανησυχούμε όμως ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της πολιτικής που υιοθέτησαν κάποιοι πολιτικοί.Έχω ζητήσει από Τούρκους πολίτες να μιλήσουν εναντίον αυτής της πολιτικής. Η προστασία της δικαιοσύνης αφορά όλους, γιατί χωρίς αυτή η κοινωνία απειλείται και δεν υπάρχει ασφάλεια και ανάπτυξη. Είναι ίσως εύκολο να βάλεις μια ταμπέλα σε κάποιον που δεν ξέρεις, πόσο εύκολο όμως είναι όταν γνωρίζεις την τραγική του ιστορία; Η γνώση οδηγεί στην κατανόηση και το σεβασμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θέλουμε να έχουμε υγιείς και ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στα έθνη. Όταν οι Τούρκοι διαδήλωσαν στο πάρκο Γκεζί, οι Κούρδοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Δέχτηκαν δακρυγόνα, συνελήφθηκαν, φυλακίστηκαν, ρίσκαραν τη ζωή τους για να υποστηρίξουν τον αγώνα των Τούρκων για ανθρώπινα δικαιώματα. Εγώ προσωπικά ενεπλάγηκα μιλώντας με παγκόσμιους ηγέτες, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εξέχουσες προσωπικότητες προσπαθώντας να τους πείσω να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές. Πολλές φορές, τώρα τελευταία έχω διερωτηθεί γιατί εμείς οι Κούρδοι μπορούμε να νιώσουμε τον πόνο των Τούρκων, όμως η πλειοψηφία των Τούρκων δεν μπορεί να νιώσει τον δικό μας.Εμείς πιστεύουμε ότι όλα οι λαοί, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων, είναι εταίροι μας. Και ελπίζουμε ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα δει ότι είναι προς όφελός της να έχει ένα δημοκρατικό κράτος για γείτονα αντί για βαρβάρους.
-Η Τουρκία προσπαθεί να εκμηδενίσει τον αγώνα των Κούρδων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πιθανότητες για να το καταφέρει;
-Πρώτα θέλω να τονίσω ότι δεν είναι οι Κούρδοι που επιτέθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά το αντίθετο. Αθώοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώνονται, αποκεφαλίζονται, βασανίζονται. Βιάζουν γυναίκες και κορίτσια και τα πουλούν ως σκλάβες. Οποιαδήποτε υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος είναι ανήθικη και αν υπάρχει κάποιος που το κάνει πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό. Θέλω να ζητήσω από τους Τούρκους πολιτικούς να επανεξετάσουν τη στάση τους και να παίξουν πιο οικοδομητικό ρόλο στο να τερματιστεί η γενοκτονία εναντίον των Κούρδων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ