10 Νοεμβρίου 2014

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου για αποκλιμάκωση της έντασης στις 5 Δεκεμβρίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ελληνοτουρκική κρίση, μετά τις πολεμικές ιαχές του αρχηγού του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου ο οποίος την Κυριακή είπε ότι η Αγκυρα έχει δώσει εντολές για κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου για αποκλιμάκωση της έντασης στις 5 Δεκεμβρίου Ωστόσο, σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης αποφασίστηκε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 5 Δεκεκμβρίου.
Η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών θα γίνει στο πλαίσιο του 3ου τακτικού ετήσιου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Νωρίτερα η «Η» ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αναμενόμενη κλιμάκωση της προκλητικότητας εξαιτίας της συμφωνίας του Καϊρου, η ανησυχία είναι έκδηλη. Σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια για τις εξελίξεις ενώ πηγές που επικαλείται το «Βήμα» ανέφεραν: «Εχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».

Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου για αποκλιμάκωση της έντασης στις 5 Δεκεμβρίου
Πάντως, αυτό για το οποίο ανησυχούν περισσότερο στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι η Αγκυρα στήνει σκηνικό Ιμίων θέλοντας ουσιαστικά να «κατεβάσουν σημαίες» οι Έλληνες και οι Κύπριοι. Πρόκειται για την απαίτηση της Τουρκίας να παγώσει κάθε δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και των άλλων πλοίων που το υποστηρίζουν. Πρόκειται για μια τακτική της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συνακόλουθα και των άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος που έκλεισαν τη συμφωνία για χάραξη ΑΟΖ.
Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου για αποκλιμάκωση της έντασης στις 5 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, η Αθήνα ετοιμάζεται για νέα τριμερή συνάντηση, αυτή τη φορά με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ο Ν. Αναστασιάδης στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, όπου στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου θα δώσουν ώθηση στις διμερείς σχέσεις τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας που λόγω της κατάστασης στη Συρία δημιουργεί νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με το Εθνος, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Αθήνα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του ισραηλινού ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Νισίμ Μπεν Σιτρίτ για διαβουλεύσεις με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Αναστάσιο Μητσιάλη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές με σκοπό την προετοιμασία νέας Τριμερούς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, η οποία φυσικά θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει από την Κύπρο είτε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αλ. Ζήνων, είτε ο αναπληρωτής του Τ. Τζιωνής.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία της νέας Τριμερούς με το Ισραήλ.Αυτές οι πληροφορίες για νέα τριμερή ήταν η βασική αιτία για τις «πολεμικές» δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου ο οποίος έσπευσε να πει επίσης ότι διαθέτει 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο προσωπικό.

 Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Φάλαινα μέχρι τις 14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
ΕΘΝΟΣ