30 Νοεμβρίου 2014

ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Διπλωματικό σκάκι με την Τουρκία του «σουλτάνου»

Κρίσιμο χαρακτήρα προσλαμβάνουν για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δύο σημαντικά ραντεβού, το πρώτο χθες στην Αγκυρα και το επόμενο το Σάββατο στην Αθήνα, όπου Ελλάδα και Τουρκία θα αναζητήσουν τρόπους εκτόνωσης των εντάσεων στο Αιγαίο και αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί η επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο 4ο Συνέδριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας. Εχοντας επιβάλει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού μόνο τυχαία δεν είναι η προτροπή του στα εκατομμύρια εμπόρων να
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο 4ο Συνέδριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας. Εχοντας επιβάλει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού μόνο τυχαία δεν είναι η προτροπή του στα εκατομμύρια εμπόρων να γίνουν «στρατιώτες» και «αστυνομικοί» που θα επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη...Την επόμενη Παρασκευή φθάνει στην Αθήνα ο Α. Νταβούτογλου, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών για τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά και τη συνέλευση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), ενώ χθες ο Ευ. Βενιζέλος επρόκειτο να συναντηθεί στην Αγκυρα με τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν και τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου σε μια προσπάθεια για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας στα προβλήματα των δύο χωρών.
Ωστόσο, με την πειρατική πολιτική που ασκεί στέλνοντας το «Barbaros» για παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα όχι μόνο στο θέμα του φυσικού αερίου αλλά και στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.Η ελληνική πλευρά κινείται σε λεπτή γραμμή, καθώς πρέπει να συνομιλήσει με την Τουρκία και εξ ονόματος της Κύπρου και συγχρόνως να κρατήσει χαμηλή θερμοκρασία στις διμερείς σχέσεις, όπου οι εντάσεις στο Αιγαίο κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει, μολονότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις δείχνουν μια σημαντική δυναμική.
Καθώς οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν διακοπεί λόγω του «Barbaros», η Τουρκία ανεβάζει τον πήχη απαιτώντας η όποια συμφωνία αποκλιμάκωσης που θα επέτρεπε την επανέναρξη των συνομιλιών να στηρίζεται στη λογική των «δύο κρατών».

Η περιπέτεια υγείας του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, που σήμερα φθάνει στη Νέα Υόρκη, όπου πιθανότατα την Παρασκευή θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, παγώνει εκ των πραγμάτων κάθε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η πίεση -έστω και παρασκηνιακά- για να αρθεί το αδιέξοδο.
Εξάλλου ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς θα αισθανθεί την πίεση αυτή στη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Δεκεμβρίου), όταν θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκεί όπου η Κύπρος έχει απειλήσει ότι θα μπλοκάρει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, κάτι που υποστηρίζει όμως η Βρετανία ως επικεφαλής ομάδας χωρών. Η Αθήνα ύστερα από συνεννόηση με τη Λευκωσία μεταφέρει στην τουρκική πλευρά ότι πρέπει το «Barbaros» να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ότι ο διαμοιρασμός του οφέλους από το φυσικό αέριο είναι θέμα που καλύπτεται από τις «συγκλίσεις» των συνομιλιών Χριστόφια με Ταλάτ και Ερογλου.

Το Ταμείο Υδρογονανθράκων
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων, η Λευκωσία επισημαίνει ότι από το Μνημόνιο προβλέπεται η υποχρέωση για τη συγκρότησή του και εν ευθέτω χρόνω θα νομοθετηθεί επ' αυτού. Η Τουρκία όμως κάθε άλλο παρά δείχνει διατεθειμένη να αποδεχθεί αυτές τις ιδέες. Αντιθέτως εμφανίζεται όλο και πιο μαξιμαλιστική στις διεκδικήσεις της έναντι της Κύπρου.Με τον τρόπο αυτό φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πιθανότατα η σύγκληση του ΑΣΣ θα γίνει ενώ συγχρόνως το «Barbaros» θα συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία της Κύπρου.

Ο Α. Νταβούτογλου απείλησε ότι όσο η Λευκωσία θα επιμένει στις έρευνές της τόσο θα συνεχίζονται και οι έρευνες του «Barbaros» και καθώς ο φυσικός πλούτος ολόκληρου του νησιού ανήκει -όπως είπε- και στις δύο κοινότητες, πρότεινε τη δημιουργία κοινής επιτροπής για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εάν καθυστερήσει κι άλλο η επίλυση του Κυπριακού. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου πρότεινε τη δημιουργία κοινής εταιρείας μεταξύ «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ενώ ο Ντ. Ερογλου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με τους όρους που θέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως η ανάπτυξη των δύο τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο προκαλούν τις αντιδράσεις της Αγκυρας, καθώς όχι μόνο στρατηγικά αποκλείεται από έναν νέο διάδρομο ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας που δημιουργείται στην περιοχή, αλλά κινδυνεύει να χάσει οριστικά τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο είτε για την κάλυψη αναγκών της είτε ως κόμβος για τη μεταφορά του στην Ευρώπη.
Η δημόσια δέσμευση, μάλιστα, του Αιγύπτιου υπουργού Σερίφ Ισμαήλ στην τριμερή με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Ελλάδας Γ. Λακκοτρύπη και Γ. Μανιάτη αντίστοιχα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απορροφήσει όλες τις ποσότητες που θα είναι σε θέση να εξαγάγει η Κύπρος, μέσω αγωγού, σήμανε συναγερμό στην Αγκυρα.

Η συμφωνία με τις εταιρείες
Εχει ήδη υπάρξει καταρχήν συμφωνία και των εταιρειών Noble Energy και Delek για πώληση στην Αίγυπτο φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.Το Κάιρο δεν αποκλείει στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών να επανεξαχθεί το φυσικό αέριο από τους δύο σταθμούς LNG που είναι στην παρούσα φάση ανενεργοί στις ακτές της Μεσογείου.Η δημιουργία όμως τέτοιων μονίμου χαρακτήρα υποδομών, όπως οι αγωγοί προς την Αίγυπτο, ακυρώνουν οριστικά κάθε φιλοδοξία της Τουρκίας να διέλθει από το έδαφός της το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, με την κατασκευή αγωγού που θα διέρχεται από την ΑΟΖ ή το έδαφος της Κύπρου, εφόσον βεβαίως προηγηθεί η λύση του Κυπριακού.

Διεθνής παραβάτης
Η Τουρκία με τις παράλογες απαιτήσεις της ουσιαστικά επιδιώκει την αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς θα έπρεπε να παραιτηθεί εκουσίως από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ συγχρόνως θα αναβαθμιζόταν το ψευδοκράτος σε ισότιμο εταίρο της. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνόταν η στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας για επιβολή ακραίας συνομοσπονδιακής λύσης, όπου μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου θα αποκτούσε και η ίδια πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΟΥ ΤΟ «ΠΑΕΙ» Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;
Διεθνής ανησυχία για το... διαρκές παραλήρημα
Τον «εκτροχιασμό» του Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθούν άφωνοι τις τελευταίες εβδομάδες φίλοι και εχθροί της Τουρκίας. Απαντες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το καθημερινό παραλήρημα και τα κατορθώματά του και να διαβλέψουν εάν πρόκειται απλώς για το ξεδίπλωμα μιας ισλαμικής ατζέντας που οικοδομεί ένα νέου τύπου ισλαμο-αυταρχικό καθεστώς ή για μια ψυχοπαθολογική περίπτωση που έχει περιβληθεί θρησκευτικό και εθνικιστικό μανδύα.Η τελευταία δήλωσή του ότι οι γυναίκες δεν μπορεί να είναι ίσες με τους άνδρες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για έναν ηγέτη που μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα είχε απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη με τις ιδιόρρυθμες δηλώσεις του, με τις οποίες ανέτρεπε την ιστορική βεβαιότητα ότι ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε δημοσίως ότι η ανακάλυψη έγινε από μουσουλμάνους, επικαλούμενος χειρόγραφο ημερολόγιο που ανέφερε ότι ο Κολόμβος πατώντας το πόδι του στην Κούβα είδε στο βουνό ένα «τζαμί». Οι φιλικές παροτρύνσεις ότι στο ημερολόγιο γινόταν λόγος για κορυφή που «έμοιαζε με τζαμί» κάθε άλλο παρά απέτρεψαν τον Τούρκο ηγέτη να δηλώσει έτοιμος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τζαμιού στην Κούβα (κάτι που ευγενικά αρνήθηκαν οι Κουβανοί) και να δώσει εντολή για αλλαγή των σχολικών βιβλίων ώστε να αποκατασταθεί η «αλήθεια»!
Η αντίδραση μάλιστα του κ. Ερντογάν ήταν καταιγιστική εναντίον όσων αμφισβήτησαν την εκδοχή του για την ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς τους κατηγόρησε για έλλειψη αυτοπεποίθησης και κομπλεξισμό? Πρόσφατα ο σύγχρονος... σουλτάνος αυτοανακηρύχθηκε προστάτης του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική και από το Μαρόκο κήρυξε τον «ιερό πόλεμο» εναντίον του Ισραήλ για την απελευθέρωση του τζαμιού Αλ Ακσα στα Ιεροσόλυμα?

Λογοκρισία στη Wikipedia
Στο εσωτερικό της χώρας ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει τα όρια των αρμοδιοτήτων του προεδρεύοντας σε Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που κανένας άλλος πρόεδρος δεν είχε επιδιώξει. Η δε κυβέρνηση Νταβούτογλου, που ουσιαστικά διοικείται από τον Ερντογάν, ανακοίνωσε την προώθηση νέου νόμου, που δίνει ενισχυμένες εξουσίες στην αστυνομία, επιβάλλει κριτήριο «ηθικής συμπεριφοράς» για τη χορήγηση τουρκικής ιθαγένειας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ταχθηκε δημοσίως κατά της χρήσης της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, επιβάλλοντας λογοκρισία σε σεξουαλικού περιεχομένου λήμματα.Με άλλο νόμο επιβλήθηκε απαγόρευση δημοσίευσης ειδήσεων για την υπόθεση διαφθοράς, στην οποία είχαν εμπλακεί τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Τ. Ερντογάν.Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, θέλοντας να δικαιολογήσει την επιβολή περιορισμών στην πώληση αλκοόλ, κάλεσε τους συμπατριώτες του αντί να πίνουν κρασί να τρώνε... σταφύλια, αγνοώντας προφανώς τη διαφορά.

OΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ
Τριτοκοσμικές αντιλήψεις για αμβλώσεις, καπνιστές και το κραγιόν
Οι επιθέσεις σε καπνιστές, στις γυναίκες που χρησιμοποιούν κραγιόν, η προώθηση διαφορετικών πλαζ για γυναίκες και άνδρες, η τριτοκοσμική αντίληψή του για τις αμβλώσεις, οι θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και για τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί ευθύνονταν οι «σιωνιστές» και το διεθνές κεφάλαιο, και φυσικά τα φαραωνικού τύπου μέγαρα στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη είναι χαρακτηριστικά της παραφροσύνης στην οποία παραδίδεται ο σύγχρονος «σουλτάνος».Εχοντας επιβάλει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, δεν ήταν τυχαία η πρόσκληση του Τ. Ερντογάν από το 4ο Συνέδριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας στα εκατομμύρια έμπορων και επαγγελματιών να γίνουν «στρατιώτες» που θα υπερασπιστούν την περιουσία τους και «αστυνομικοί» που θα επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη στην κοινότητά τους...Ηξερε σε ποιους απευθύνονταν ο κ. Ερντογάν, μια και από αυτή την τάξη προέρχονταν οι «αγανακτισμένοι» που έβαλλαν εναντίον διαδηλωτών στα επεισόδια του Γκεζί.
Είναι και τα εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών που ζουν με κρατικό μισθό που έχει φροντίσει να μοιράζει ο «πατερούλης» Ταγίπ.«Στρατός» αναγκαίος πια για να προστατευθεί ένα καθεστώς που καθημερινά γίνεται όλο και πιο αυταρχικό και διεφθαρμένο. Οδηγώντας την Τουρκία σε επικίνδυνα μονοπάτια...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ