07 Σεπτεμβρίου 2014

Σχέδιο εξόντωσης των τζιχαντιστών

Της Δρος Ελένης Σταύρου

  • Αναλυτικά η αιτιολογία της επέμβασης
  • Οι κυβερνήσεις είναι, πλέον, υποχρεωμένες να ενεργήσουν όχι μόνο με την απειλή, αλλά με τη χρήση της βίας
  • Η ΔΥΣΗ επωφελείται γιατί της παρέχεται η ευκαιρία να συμβάλει στην αποκατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή…

Τα τετελεσμένα που πέτυχε ο Στρατός του Νέου Χαλιφάτου ISIS θα μπορούσαν να εδραιωθούν, αν δεν προκαλούσανε τόσο βάναυσα ολόκληρη την ανθρωπότητα, τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, και τις κοινωνίες συλλογικά. Οι κυβερνήσεις είναι, πλέον, υποχρεωμένες να ενεργήσουνε όχι μόνον με την απειλή, αλλά με τη χρήση της βίας. Η Δύση, ειδικά, επωφελείται γιατί της παρέχεται η ευκαιρία να συμβάλει στην αποκατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Είναι η ώρα του ΟΗΕ
Mε βάση πάντοτε το Καταστατικό του να συγκροτήσει αμέσως ένα ισχυρό εκστρατευτικό σώμα κυανοκράνων και με αυτό να συντρίψει τα θηρία του ISIS.

H Ρωσία και η Κίνα θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά δεν θα μετάσχουν.

Μια τέτοια απόφαση θα αποκλείσει μονομερείς πρωτοβουλίες Κρατών και Συνασπισμών που όχι μόνο υποσκάπτουν τον Οργανισμό, αλλά και τελεσίδικα επιλύουν προβλήματα.

Εκτιμώ ότι ο Στρατός του Ιράκ, διχασμένος και ηττοπαθής, όπως άλλωστε αποδείχθηκε, αλλά και οι εμπειρόπολεμοι Κούρδοι πεσμεργκά δεν θα φέρουν σε πέρας την αποστολή, όπως την περιγράφω εδώ. Ούτε και ο στρατός του Άσαντ θα τα καταφέρει ποτέ, από μόνος του, ούτε καν στα εδάφη εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας. Αν, συνεπώς, αφεθούν αυτοί να αντιμετωπίσουν τον στρατό του ΙSIS, θα εμπλακούν σε στατικούς και μακρόχρονους αγώνες τύπου Συρίας, που τελικά θα εδραιώσουν το Χαλιφάτο και θα ενθαρρύνουν την εξαγωγή της επανάστασής του.

Οι σκοποί του πολέμου

Η εξάλειψη του «Χαλιφάτου» θα δρομολογήσει και:

* Τη λήξη της συριακής τραγωδίας

* Τον τερματισμό του φαύλου κύκλου αίματος στο Ιράκ, με τη δημιουργία κράτους των σουνιτών, κράτους των σιιτών και κράτους των Κούρδων.

* Την άμβλυνση των γενεσιουργών αιτίων της τρομοκρατίας και την καταστροφή των εκτροφείων της.

Ο στρατιωτικός σκοπός του πολέμου πρέπει να είναι μόνο η πλήρης εκρίζωση του πολιτικού, στρατιωτικού, οικονομικού, κοινωνικού και θρησκευτικού μηχανισμού του ΙSIS, και όχι η διάλυση και διασπορά στις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο επικίνδυνος ρόλος της Τουρκίας

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ένοπλης δύναμης του ISIS προέρχεται από χώρες με τις οποίες η Τουρκία διατηρεί «ιστορικούς, αδελφικούς και ιερούς δεσμούς. Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Βοσνία, αποτελούν πηγές μαζικής στρατολόγησης εθελοντών, από μηχανισμούς που δημιουργεί η ίδια η Τουρκία. Η Τουρκία, που αποτελεί και τη μοναδική «πύλη εισόδου» για να διοχετευθούν στη Συρία και το Ιράκ, και να ενταχθούν, να εκπαιδευθούν, να εξοπλισθούν από τους ομόδοξους καθαρόαιμους Τούρκους σουνίτες.

Συνεπώς η Τουρκία κατέχει ακριβή μητρώα για κάθε τζιχαντιστή. Η Τουρκία, που δεν δίστασε να δολοφονήσει χίλιους και πλέον Σύρους αμάχους, προκειμένου να ρυμουλκήσει την Αμερική σε απευθείας πόλεμο στη Συρία, την οποία ο Ερντογάν θα ποδηγετούσε και θα αποκτούσε και σύνορα με το Ισραήλ.

Το κράτος του ISIS έχει αναπτυχθεί στον Βορρά, κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, εκτός των ζωνών του συριακού και του ιρακινού Κουρδιστάν.

Υπ' όψιν, δε, πως ώς τώρα κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν έχει καταδικάσει τις θηριωδίες του ISIS. Θεωρώ βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εδάφους της για τον αποκλεισμό των τζιχαντιστών, δεν θα μετάσχει η ίδια με δυνάμεις ή μέσα, ούτε και θα παράσχει διευκολύνσεις ή πληροφορίες εναντίον τους. Άρα, οποιοδήποτε σχέδιο ενεργείας για τη διάλυση του ISIS, λογικά, πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τον επικίνδυνο αυτό ρόλο της Τουρκίας.

Το σχέδιο της επίθεσης
1. Για τη συγκρότηση και τα μέσα ενός ενιαίου εκστρατευτικού σώματος δεν μπορούμε να έχουμε άποψη, εφόσον αγνοούμε τα αντίστοιχα του στρατού του ISIS.

2. Επειδή, όπως ελέχθη προηγουμένως, σκοπός της επίθεσης δεν θα είναι η απώθηση του ISIS από το έδαφος που κατέχει, αλλά η καταστροφή του εντός του εδάφους αυτού, κεντρική ιδέα του σχεδίου θα είναι ο αποκλεισμός διαφυγής τους και, κατά κύριο λόγο, προς Τουρκία. Γι’ αυτό στον κατάλληλο χρόνο, επίλεκτα τμήματα μεταφερόμενα με μεγάλα ελικόπτερα «Σινούκ» και υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα θα αποκλείσουν όλες τις διαβάσεις προς Τουρκία. Με τα τμήματα αυτά θα συνενωθούν, το ταχύτερο δυνατόν, και οι δυνάμεις που θα ενεργήσουν προς την ίδια κατεύθυνση «Β», δηλαδή από τον χώρο του συριακού Κουρδιστάν. Κατά τον ίδιον τρόπο και χρόνο, ανάλογες δυνάμεις θα πρέπει να ενεργήσουν επί της γραμμής επαφής μεταξύ του ISIS και του συριακού στρατού, που ακολουθεί την κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού.

Εδώ θα πρέπει όχι μόνο να αποκλείσουν οδούς διαφυγής των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος, αλλά και να καταστρέψουν γέφυρες και τεχνικά έργα χρήσιμα στον αντίπαλο, και να προστατεύσουν αντίστοιχα τα χρήσιμα για τα επιτιθέμενα τμήματα και για τις υποδομές των χωρών αυτών. Είναι αυτονόητο ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση, οι δυνάμεις που θα ενεργήσουν επί της ιδίας κατευθύνσεως «Α» θα πρέπει να συνενωθούν γρήγορα με τα αερομεταφερόμενα τμήματα. Τα στρατεύματα που θα ενεργήσουν επί των κατευθύνσεων «Α» και «Β» θα συγκλίνουν στη συριακή πόλη Ράκα, που αποτελεί και την «πρωτεύουσα» του ISIS.

Στο ανατολικό μέτωπο των επιχειρήσεων, που ακολουθεί την κοιλάδα του Τίγρη ποταμού, θα πρέπει να εκδηλωθούν ταυτόχρονες επιθετικές ενέργειες από το ιρακινό Κουρδιστάν προς ανακατάληψη της Μοσούλης [Κατ. Γ’], από το Κιρκούκ προς Τικρίτ [Κατ. Δ], και από τον ευρύ χώρο της Βαγδάτης προς Φαλούτζα [Κατ. Ε’]

Η συμμετοχή και στενή συνεργασία ενός συμμαχικού σώματος με τη Συρία θα είναι επιβεβλημένη. Την προσφέρει, ήδη, η ίδια. Η Γερμανία αρνήθηκε να τη σχολιάσει. Ο Αμερικανός Γενικός Επιτελάρχης υπέδειξε, αυτοπροσώπως, πως πρέπει να συγκροτηθεί μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη για να ανατρέψει το ISIS, και πως οι ΗΠΑ δεν θα ζητήσουν άδεια χρήσεως του συριακού εναέριου χώρου.

Ασφαλώς, μια παρέμβαση της Ρωσίας θα ήταν χρήσιμη.
Την υποστήριξη μάχης της όλης επιχείρησης θα πρέπει να αναλάβουν οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις με τους αεροπορικούς στόλους τους κλπ. Θα απαιτηθεί, δυστυχώς, και η άμεση και ενεργός συμμετοχή κάποιου επίλεκτου και εξειδικευμένου προσωπικού άλλων χωρών. Μέγα πρόβλημα. Οι δυτικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλα εισαγόμενα φέρετρα τέκνων τους!

Πιθανή έκβαση
Με καθαρά στρατιωτικά κριτήρια, η έκβαση αυτής της επιχείρησης θα είναι νικηφόρα. Οι τζιχαντιστές, με δομή και σύνθεση σωμάτων φανατικών ατάκτων, με ημιεπαγγελματίες ηγήτορες, πρώτης γραμμής, ή επιτελείς, χωρίς πηγές ανεφοδιασμών και ρεύμα διακομιδών, με πανσπερμία πολεμικών μέσων κλπ, θα προτάξουν περιορισμένη άμυνα και χωρίς αντεπιθέσεις. Θα διασπαρθούν και θα καταστραφούν. Θα καταφύγουν σε μεθόδους ομηρίας, θα κρυφθούν ανάμεσα σε φίλιους αμάχους, και θα επιδιώξουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους για να συνεχίσουν τους «αγώνες» τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία
Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ, εδώ και χρόνια, πολεμική κατάσταση στον ευρύτατο χώρο της Μέσης Ανατολής επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να εισηγηθεί επίσημα την εγκατάσταση σ’ αυτήν ενός προωθημένου κλιμακίου των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο και μέσω του οποίου θα προωθούνται οι δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού στη νευραλγικότερη και πάντα φλεγόμενη περιοχή του πλανήτη.

Πέραν αυτού επισημαίνονται:

* Το Ισραήλ θα υποστηρίξει ένα κυρίαρχο Κουρδιστάν
* Τα σύνορα, γενικά, στη Μέση Ανατολή θα επαναχαραχθούν.
* Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε πως η Κύπρος «δεν θα σταθεί εμπόδιο» στην ανατροπή του ISIS, καθώς «θεωρούμε και τους εαυτούς μας υπό κίνδυνο» και ότι «η Κύπρος είναι η γραμμή μετώπου της ΕΕ σ’ αυτό το μέρος του κόσμου».

ΔΡ. ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ
Διευθύντρια του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών «Πτολεμαίος»