Η Ε.Ε. συγκλονίζεται και αποκαλύπτει τις τεράστιες πολιτικές της αδυναμίες. Η Ενωμένη Ευρώπη πέταξε λευκή πετσέτα ακολουθώντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον στο ουκρανικό πείραμα. Το κόστος θα είναι μεγάλο, όσο και αν η ελεγχόμενη κυρίαρχη προπαγάνδα των ΜΜΕ καταφέρνει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Η Ε.Ε. έχει εισέλθει σε παρατεταμένη οικονομική κρίση που προκαλεί διαλυτικές ανισότητες και αντιδράσεις. Μεσούσης της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ ήδη κινείται να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στη Σουηδία και τη Φινλανδία! Αυτό είναι αμυντική στρατηγική, ή ολοκλήρωση του σχεδίου περικύκλωσης και απομόνωσης της Ρωσίας; Η απόσπαση της Ουκρανίας από τη ρωσική σφαίρα επιρροής σχεδιάζεται εδώ και κάμποσα χρόνια από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί παίζουν νίκη - ισοπαλία, χρεώνοντας όλα τα πιθανά κόστη (εμπορικά οικονομικά) στους Ευρωπαίους συμμάχους τους, που, όπως αποδείχτηκε, μπορούν ακόμη να σέρνουν από τη μύτη. Το ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχτεί τη μετακίνηση των συνόρων του ΝΑΤΟ σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, είναι σαφές. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι αν οι Αμερικανοί σκοπεύουν να το τραβήξουν στα άκρα.

ΠΑΜΕ τώρα στη Μέση Ανατολή. Η κόλαση που ζουν οι λαοί των περιοχών που επενέβησαν δημοκρατικά (!) οι ΗΠΑ για καταστροφή των δαιμόνων τρομοκρατών και την εκδίωξη των δικτατόρων, πέτυχε απολύτως! Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, με το Χαλιφάτο ως διάδοχο σχήμα της Αλ Κάιντα να σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, η Μεσόγειος έχει γεμίσει βάρκες με χιλιάδες ανθρώπους που τρέχουν να σωθούν στην Ευρώπη. Πόλεμος με νέου τύπου ανθρώπινες βόμβες. Πώς γίνεται η ασφυκτικά ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να βάζουν, σε γνώση όλων των μυστικών υπηρεσιών, τα χρήματα για την ανάπτυξη των τρομοκρατικών ομάδων και εσύ να μην ακολουθείς τα ίχνη του χρήματος; Εξ άλλου, το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου αξιοποιήθηκε κυρίως για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και την ανάπτυξη πωλήσεων προϊόντων ασφαλείας του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Η τρομοκρατία, αντιθέτως, εξαπλώθηκε και ενισχύθηκε.

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι μια χώρα χωρίς -ουσιαστικά- δικαίωμα ψήφου και διαφωνίας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ακόμη και όταν πλήττουν τα οικονομικά και εθνικά της συμφέροντα. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι ολοκληρωτικά εκβιάσιμοι από τα ιερατεία. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, πρέπει να σκεφτούμε, και εννοώ πρέπει να σκεφτούν η ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πώς μπορούν να κινηθούν και να ελιχθούν για να μη στουκάρουν με την πρώτη γκαζιά, ώστε να λυτρώσουν τη χώρα από την υποδούλωση. Γιατί αναφέρομαι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ; Διότι αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα άλλη μεγάλη δημοκρατική δύναμη να ηγηθεί αυτού του αγώνα σωτηρίας. Στη Ν.Δ., τα παλαιά τζάκια περιμένουν την πτώση του Σαμαρά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι οικονομικές ελίτ που στήριζαν παραδοσιακά αυτό το μεγάλο αστικό κόμμα έχουν πλέον δυνάμεις και εθνικά αντανακλαστικά. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο στα πρωτοσέλιδα του Μπόμπολα και του Ψυχάρη. Μετράμε μέρες μέχρι τη διάσπαση των ατόμων που σχεδόν οριστικοποιούν το αναπόφευκτο των πρόωρων εκλογών.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ στο εκλογικό σώμα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα πρώτο κόμμα. Αρκεί αυτό; Δεν θα αρκούσε ακόμη και να κατάφερνε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής. Και δεν θα αρκούσε, διότι το έργο που περιμένει την επόμενη κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά τιτάνιο και χρειάζεται, από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, την υποστήριξη και τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Θα τολμούσα να πω ότι χρειάζονται και συμμαχίες, εσωτερικές και διεθνείς, αλλά από όσο παρακολουθώ τον δημόσιο λόγο ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν φαίνεται να τους απασχολεί!

ΛΕΝΕ κάποιοι ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στις προσεχείς εκλογές, θα ξαναπάμε στις κάλπες! Μόνοι τους το αποφάσισαν; Και τι θα λέμε εμείς, εκεί που φτάνουμε να πείσουμε τους αναποφάσιστος πολίτες να μας εμπιστευτούν, όταν μας ρωτούν τι τελικά ισχύει από όσα λένε τα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Προσπάθησα, κ. Παπαδημούλη, να πω αυτό που λέγατε στην τηλεόραση, ότι ο πλουραλισμός είναι η μεγάλη προίκα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς οι συνομιλητές μου δεν το καταλαβαίνουν και όσοι είναι πιο ψαγμένοι με καλούν να σταματήσω αυτό το καλαμπούρι. Συνοψίζοντας. Πάμε φουλ για εκλογές το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακτήσει την ενιαία δράση με απόλυτη συνείδηση του ιερού σκοπού και των δυσκολιών, κάπου αλλού θα διοχετευτεί -μετά- η τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια που αφανίζει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει τον λόγο.

dchristou52@gmail.com