07 Σεπτεμβρίου 2014

Συμμαχία Ιράν Αμερικής στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Συμμαχία Ιράν Αμερικής στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους
  • Χαρίτος Πάνος Ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου. Αυτός θα μπορούσε συνοπτικά να είναι ο τίτλος της προσέγγισης Τεχεράνης - Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
    Βεβαίως οι δύο χώρες έχουν ανεπίσημα συνεργαστεί και στο παρελθόν στο πεδίο του Ιράκ. Ωστόσο από εκείνη την -κάτω από το τραπέζι- συνεργασία μέχρι του σημείου ο ίδιος ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να δίνει επίσημα το πράσινο φως στον στρατιωτικό διοικητή του Ιράν να πολεμήσει από κοινού με τις ΗΠΑ το Ισλαμικό Κράτος υπάρχει τεράστια απόσταση. Με δεδομένη την εμπλοκή στις επιχειρήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Γαλλία, ο Μπάρακ Ομπάμα προσβλέπει πλέον σε μια νέα εντολή από πλευράς ΝΑΤΟ, ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ο κύκλος των συμμετεχόντων.
    Αυτό πάντως δεν προϋποθέτει σε καμία περίπτωση γρήγορες εξελίξεις και επιτυχία του εγχειρήματος, για τον απλό λόγο ότι οι ξένες δυνάμεις ακολουθούν τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία.
    Αντίθετα, το Ισλαμικό Κράτος, για την ώρα, ενισχύεται.
    * Στις αρχές του έτους οι ένοπλοι που στελέχωναν την οργάνωση ήταν μόλις 1.000.
    * Τον Μάιο 4.000, ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 80.000.
    * Εξ αυτών 50.000 πολεμούν στη Συρία και 30.000 στο Ιράκ.

    Ιδεολογία

    Ο λόγος για την αύξηση των εθελοντών σχετίζεται όσο κι αν εντυπωσιάζει με το ιδεολογικό υπόβαθρο της οργάνωσης. Σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα που υπόσχεται μετά θάνατον μια θέση στον παράδεισο στους μαχητές της, το Ισλαμικό Κράτος υπόσχεται έναν επίγειο παράδεισο. Το Χαλιφάτο. Απαλλαγμένο από ανισότητες και δυτικά συστήματα διακυβέρνησης. Δίνοντας εξ αρχής δύναμη στον καθένα για τη διατήρηση των νόμων του Ισλάμ. Με δικαίωμα ελέγχου ή ακόμα και αφαίρεσης της ζωής άλλων που δεν αναγνωρίζουν την ισχύ ή την ιδεολογία σου. Δεν είναι τυχαίο πως η πλειονότητα των φρέσκων μελών της οργάνωσης προέρχεται από άλλες ισλαμικές οργανώσεις, τις οποίες εγκατέλειψαν. Απαρνήθηκαν την εθνικότητά τους κι έκαψαν τα διαβατήριά τους.

  • Η στρατολόγηση γίνεται πλέον από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ φυτώριο αποτελούν και τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια.
    Λόγω της σχέσης των ατόμων αυτών με την τεχνολογία, η οργάνωση έχει αναπτύξει ένα ικανό δίκτυο παροχής πληροφοριών και προπαγάνδας μέσω βίντεο υψηλής ανάλυσης, το οποίο χρησιμοποιεί για τον εκφοβισμό όσων τους αντιμάχονται ή για προσέλκυση νέων μελών.
    Ισχυρό κίνητρο για όσους τη στελεχώνουν αποτελεί και το οικονομικό, αφού είναι η μόνη οργάνωση που πληρώνει τους μαχητές της.
    Τελευταίο κεφάλαιο στις επιτυχίες της αποτελεί η προσχώρηση της ινδονησιακής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στους κόλπους της.
    Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οργάνωση, που κατάφερε να αποκαθηλώσει ακόμα και την Αλ Κάιντα, η οποία σε μια κίνηση αντιπερισπασμού ανακοίνωσε τη δραστηριοποίησή της στην Ινδία.

    Τα μαθηματικά του Ιερού Πολέμου

    Εκτός από δημοφιλής, είναι και πλούσια. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της MI6 Richard Dearlove, το αρχικό κεφάλαιο και η στήριξη στον πόλεμο της Συρίας για το Ισλαμικό Κράτος ήρθαν από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Ίσως όχι με επίσημη εντολή, αλλά, όπως επισημαίνει, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί δίχως η ηγεσία των χωρών αυτών να κλείσει διακριτικά τα μάτια.
    Η περιουσία του ISIS υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
    Μόνο από την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης πήραν 429 εκατομμύρια δολάρια μετρητά και ποσότητα χρυσού αξίας περίπου 600 εκατομμύρια.
    Το 2013 υπολογίζεται πως κάθε μήνα εισέπρατταν από περιοχές των οποίων είχαν τον έλεγχο οκτώ εκατομμύρια δολάρια.
    Από το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω Τουρκίας, από τις πηγές που ελέγχουν στη Συρία, εκτιμάται πως εισπράττουν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως.
    Από λύτρα που εισέπραξαν για απελευθέρωση Ευρωπαίων υπηκόων έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής 10 εκατομμύρια ευρώ.
    Ο πόλεμος κατά του ISIS από μια σειρά χωρών που θα στελεχώσουν τις συμμαχικές δυνάμεις, δεν θα είναι ούτε γρήγορος ούτε εύκολος.
    Στην παρούσα φάση η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως για την αποδυνάμωσή τους θα χρειαστεί να κλείσει η κάνουλα των εσόδων της. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να περιοριστεί το πεδίο δράσης της και τουλάχιστον στη Συρία, για την ώρα, δεν είναι εφικτό.