07 Σεπτεμβρίου 2014

Συρία: «Κεραυνοί» για Δύση-Τουρκία από πρώην αναλυτή CIA

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μεστή μηνυμάτων προς πολλούς αποδέκτες, παραχώρησε ένας άνθρωπος που δε μασάει τα λόγια του, πολυγραφότατος, ο Αμερικανός πρώην επικεφαλής αναλυτής της CIA, Γκρέιαμ Φούλερ στην τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ. Ο Φούλερ, αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, είπε ότι τώρα μόνο, κατόπιν των εξελίξεων στο Ιράκ, συνειδητοποιεί η Δύση και η Τουρκία ότι ο Άσαντ θα μείνει, τελικά, στην εξουσία.
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας


«Ήταν λάθος υπολογισμός. Δεν υπολογίστηκε ορθά, ειδικά από την Τουρκία, η ικανότητα του Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. Η απόπειρα έξωσης του Άσαντ έφερε τους τζιχαντιστές. Το γεγονός αυτό μετέβαλε δραματικά την κατάσταση. Οι μυστικές υπηρεσίες Δύσης και Τουρκίας απέτυχαν στην Συρία. Δεν κατάφεραν να υπολογίσουν τη δυναμική του Άσαντ», είπε ο Φούλερ.

Η δυναμική του Άσαντ, κατά τον Φούλερ, οφείλετε σε μια σειρά παραγόντων. Ο Άσαντ είναι κατά του ακραίου Ισλάμ, δεν καταδίωξε τις μειονότητες στη χώρα του και για το Ισραήλ αποτελεί έναν προβλέψιμο αντίπαλο, με τον οποίο όμως είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας, αντίθετα με τους φανατικούς σουνίτες. «Τώρα όμως η Ουάσινγκτον, έστω και απρόθυμα, αποδέχτηκε πλέον το τετελεσμένο της παραμονής του Άσαντ στην εξουσία», δήλωσε ο Φούλερ.

«Η παραμονή του Άσαντ στην εξουσία εξυπηρετεί τη στιγμή αυτή, τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί επίσης τα τετελεσμένο. Μέχρι την εμπλοκή της στην Συρία, η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε λογική. Τώρα, η Τουρκία οφείλει να αναζητήσει επαφές με την Συρία του Άσαντ», τόνισε ο Φούλερ. «Η πολιτική της Τουρκίας στην Συρία έβλαψε την εικόνα της χώρας και τις σχέσεις της με το Ιράκ και το Ιράν», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος (IS), ο Φούλερ δεν «μάσησε» τα λόγια του. «Πιστεύω πως οι ΗΠΑ υπήρξαν ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της οργάνωσης αυτής, πρώτα από όλα, μέσω της εισβολής στο Ιράκ και της καταστροφικής πολιτικής των επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή που ακολούθησαν. Επίσης, το IS ενισχύθηκε από τις επιλογές της κυβέρνησης Μαλίκι.

»Ελπίζω, η αποχώρηση Μαλίκι να επαναφέρει, σταδιακά, τις ισορροπίες μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από το IS, όχι η στρατιωτική δράση. Η Τουρκία πάντως δεν αποτελεί στόχο του IS, διότι υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς στην Συρία. Προφανείς στόχοι του IS είναι η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες χώρες του Κόλπου», είπε ο Φούλερ.

Αναφερόμενος στο Κουρδικό, ο Φούλερ τόνισε πως είναι λογικό, καταρχήν, οι Κούρδοι, του ΡΚΚ περιλαμβανομένου, να πολεμούν το IS, το οποίο για αυτούς αποτελεί πρωταρχική απειλή, αυτή τη στιγμή. Δήλωσε επίσης, πως οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ είναι θετικό βήμα που έπρεπε να γίνει.

«Αν το Ντιγιαρμπακίρ δεν είναι ευχαριστημένο, μπορεί κάλλιστα να τύχει εκμετάλλευσης από τους εχθρούς της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω πως οι Κούρδοι τα Τουρκίας θα κερδίσουν κάποια αυτοδιοικητική και πολιτιστική αυτονομία. Αν η Τουρκία χειριστεί το θέμα σωστά οι Κούρδοι δεν θα ζητήσουν ανεξαρτησία», είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα Γκιουλέν, είπε ότι η επιρροή του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροδιδασκάλου, είναι βαθύτερη από όσο αρχικά πίστευε στην Τουρκία. Ωστόσο, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι οι μαγνητοφωνήσεις και οι αποκαλύψεις των σκανδάλων στην Τουρκία συνδέονται, απαραίτητα, με τον Γκιουλέν. Κατέληξε λέγοντας, ότι οι ΗΠΑ δεν θα εκδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία, παρά τα συνεχή αιτήματα Ερντογάν, επί του προκειμένου.
defencepoint.gr