07 Σεπτεμβρίου 2014

Σε τι αποσκοπεί η επίσκεψη Πάπα στην Αλβανία

Το ρολόι στην ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας στην Αλβανία έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Κάθε «κλικ» αφαιρεί ένα δευτερόλεπτο, ένα λεπτό, μία ώρα, μία ημέρα από την επικείμενη άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στα Τίρανα. Στις 21 Σεπτεμβρίου οι δείκτες του ρολογιού πρόκειται να «κολλήσουν» τη στιγμή που ο Ποντίφικας θα πατήσει το πόδι του στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα». Η ημέρα θα είναι ιστορική όχι μόνο για τους καθολικούς, που θα υποδεχθούν τον θρησκευτικό τους ηγέτη, αλλά και για την Αλβανία γενικότερα, που έχει επενδύσει σ’ αυτή την ολιγόωρη επίσκεψη. Τι προσδοκούν τα Τίρανα από το ταξίδι-αστραπή του Πάπα; Να προβάλουν διεθνώς το πρότυπο ενός κράτους ανεκτικού στη διαφορετικότητα ως προς τη θρησκευτική πίστη. «Η επίσκεψη του Πάπα αποσκοπεί στο να στηρίξει μια από τις πιο πολύτιμες αξίες που έχουμε, αυτήν της θρησκευτικής αρμονίας», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Μπουσάτι.

Τι ακριβώς αναμένεται να κάνει ο Ποντίφικας; Θα απευθυνθεί urbi et orbi για να διακηρύξει το παράδειγμα της Αλβανίας ως χώρας όπου πορεύονται εν ειρήνη χριστιανοί και μουσουλμάνοι, σε μια περίοδο κατά την οποία σε πολλές άλλες γωνιές του πλανήτη οι σχέσεις τους δοκιμάζονται σκληρά.

Είναι πράγματι η Αλβανία κράτος-μοντέλο στο θέμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης; Μπορεί να πει κανείς πως ναι, καθώς το κράτος εγγυάται και συνταγματικά τα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων, σουνιτών μουσουλμάνων, ορθόδοξων και καθολικών χριστιανών και μουσουλμάνων μπεχτασί (σιίτες σουφιστές). Μέχρι τώρα στις μεταξύ τους σχέσεις δεν έχουν παρατηρηθεί τριβές και είναι αυτή η αρμονία ένας από τους πυλώνες σταθερότητας στο γειτονικό κράτος, όμως στον γαλήνιο πολυθρησκευτικό αλβανικό ορίζοντα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται σύννεφα.

Η διείσδυση του ακραίου Ισλάμ με στόχο τη ριζοσπαστικοποίηση του ήπιου μουσουλμανικού στοιχείου, το οποίο υπερτερεί πληθυσμιακά, απειλεί να υπονομεύσει την αρμονική συμβίωση με τις άλλες κοινότητες. Ιμάμηδες σπουδαγμένοι σε Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Αίγυπτο κ.α. έχουν μετατρέψει τα τζαμιά σε θερμοκήπια επώασης του θρησκευτικού φανατισμού και στρατολόγησης τζιχαντιστών που στη συνέχεια φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ για το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ οι πλέον ακραίοι οραματίζονται την επιβολή χαλιφάτου στα Βαλκάνια…

 Ολα αυτά τα ξέρει βέβαια ο Πάπας και γι’ αυτό, αν το ένα του «μάτι» θα βλέπει προς το δράμα των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, το άλλο θα κοιτάζει στο εσωτερικό της χώρας όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαταραχθεί η αρμονική συμβίωση των θρησκευτικών δογμάτων. Αναφορές ο Πάπας θα κάνει και στους διωγμούς που γνώρισε στην Αλβανία η θρησκευτική πίστη κατά την εποχή του Χότζα, και μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως «θα ενθαρρύνω μία χώρα που έχει επί πολύ καιρό υποφέρει από τις συνέπειες των ιδεολογιών του παρελθόντος».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ