07 Ιουλίου 2014

Τουρκία: Στο στόχαστρο Ερντογάν και πάλι ο Γκιουλέν


Νέο κύκλο ερευνών κατά του πρώην πνευματικού του καθοδηγητή Φετουλάχ Γκιουλέν φαίνεται πως ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς από τις 25 Ιουνίου έχει σταλεί ειδική εντολή από την Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας στις 30 επαρχίες της Τουρκίας για τη διενέργεια ερευνών αναφορικά με τα μέλη και τα "παρακλάδια" της αδελφότητας "Χιζμέτ".Η εν λόγω αδελφότητα είναι δημιούργημα του Γκιουλέν και η κυβέρνηση της χώρας πιστεύει ότι στους κόλπους της εξυφαινόταν σχέδιο συνωμοσίας κατά του Ερντογάν ώστε να ανατραπεί η συνταγματική τάξη.


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Radikal" στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν η "Χιζμέτ" έχει μετατραπεί σε ένοπλη οργάνωση. Οι Αρχές εικάζουν πως αστυνομικοί που είναι μέλη της ή φίλα προσκείμενοι έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ηχηρές δολοφονίες στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει σχέση και με την δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007.

Οι Αρχές αναμένεται να ερευνήσουν εκ νέου για τον εντοπισμό μελών της αδελφότητας στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας αλλά και των υπηρεσιών ασφαλείας. Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται και οι σπουδαστές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διευθύνει και λειτουργεί η αδελφότητα του Γκιουλέν.
http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=33669580