Λευκωσία: Τα θέματα της ενέργειας, της ασφάλειας και οι εξελίξεις στην περιοχή θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Λευκωσίας και Τελ Αβίβ. Όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 24 Ιουλίου και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Η κάθοδος στο νησί του κ. Λίμπερμαν συνδέεται με τις εν εξελίξει συζητήσεις των δύο χωρών στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και της ασφάλειας (π.χ. αναβάθμιση ραντάρ), αλλά και με την προετοιμασία της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κύπρο.
Ο κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο γύρω στον Οκτώβριο και με το ταξίδι αυτό του κ. Λίμπερμαν θα αρχίσει ουσιαστικά η προετοιμασία του. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσει με τους Κύπριους αξιωματούχους και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε μια πολύ δύσκολη και εύθραυστη περίοδο. Είναι σαφές πως υπάρχει έντονη ανησυχία για τα όσα διαδραματίζονται στο Ιράκ, αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ.

Αναφορικά με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, η Λευκωσία, παράλληλα με τις συζητήσεις που έχει με το Τελ Αβίβ, θέτει το ζήτημα τούτο και προς τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Αμερικανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κεφάλαιο τούτο και έχουν συζητήσει το θέμα της ασφάλειας τόσο με την κυπριακή Κυβέρνηση όσο και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι, προ δύο περίπου εβδομάδων, δύο υπουργοί της Κυβέρνησης -των Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και της Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης- ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες και συναντήθηκαν με  τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Günther Oettinger. Στην ατζέντα των συζητήσεών τους ήταν και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Οι δύο αξιωματούχοι της κυπριακής Κυβέρνησης συζήτησαν και θέματα που αφορούν την κατασκευή του Τερματικού. Σημειώνεται συναφώς ότι ο κ. Günther Oettinger φαίνεται ότι θα διατηρήσει τη θέση του ως Επίτροπος Ενέργειας και στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, η θητεία της οποίας αρχίζει τον ερχόμενο Νοέμβριο.      

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος