07 Ιουλίου 2014

Εξηγήσεις ζητεί η Γερμανία από τις ΗΠΑ για τον «διπλό πράκτορα»

Η κυβέρνηση Μέρκελ ζητεί από την Ουάσινγκτον να δώσει γρήγορα μια σαφή εξήγηση για τις επαφές που φέρονται ότι είχαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με έναν Γερμανό που συνελήφθη την Τετάρτη ως ύποπτος «διπλός πράκτορας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ» που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο (φωτ. ΑΠΕ) «Περιμένω απ' όλους να συνεργασθούν άμεσα για να ξεκαθαρίσουν αυτές οι κατηγορίες, περιμένω να υπάρξουν γρήγορα και ξεκάθαρα σχόλια από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην «Μπιλντ».
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τη σύλληψη του 31χρονου εργαζομένου της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, ο οποίος ομολόγησε ότι διοχέτευε έγγραφα σε αμερικανική επαφή του, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και πολιτικές πηγές.
 
Στα έγγραφα αυτά υπήρχαν πληροφορίες για την κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για υποκλοπές από τις ΗΠΑ στη Γερμανία και παρακολουθήσεις ακόμη και του τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ.
 
Ο συλληφθείς φέρεται ότι διοχέτευσε περισσότερα από 200 έγγραφα στις ΗΠΑ έναντι 25.000 ευρώ. Εργαζόταν από το 2012 για την αμερικανική CIA, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.
 
«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως εργάσθηκε για τους Αμερικανούς», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της BND στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε αμ Ζόνταγκ» (FAS).