15 Μαΐου 2014

Για συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ μιλά η Times του Τελ Αβίβ Για συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ μιλά η Times του Τελ Αβίβ


Για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στα σκαριά και στοχεύει στον τερματισμό της διαμάχης η οποία προέκυψε μετά το περιστατικό στο Μαβί Μαρμαρά, κάνει λόγο η Times του Ισραήλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία είναι έτοιμη και θα υπογραφεί με την επιστροφή του Πρωθυπουργού Νετανιάχου από το ταξίδι του στην Ιαπωνία.

Η Times του Ισραήλ, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την άμεση ανταλλαγή πρεσβευτών, καθώς και αποζημίωση 20 εκ. ευρώ από το Ισραήλ στους συγγενείς των εννέα Τούρκων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο αιματηρό περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα η ίδια πηγή, στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται καμία αλλαγή στη στάση του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο ζητούσε η Άγκυρα.Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Τουρκία επιζητεί επίμονα την υπογραφή της συμφωνίας, αφού η Κυβέρνηση Ερτογάν επιθυμεί την αποστολή πρέσβη στο Τελ Αβίβ την αμέσως επόμενη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας.Πιέσεις για υπογραφή συμφωνίας φέρονται να ασκούν και οι Αμερικανοί.