15 Μαΐου 2014

Γιατί οι Ρώσοι ολιγάρχες «αγοράζουν» στο Λονδίνο

Τραπεζίτες, δικηγόροι, γιατροί συρρέουν απ' τη Μόσχα στη βρετανική πρωτεύουσα
Γιατί οι Ρώσοι ολιγάρχες «αγοράζουν» στο Λονδίνο
Στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι Ρώσοι ολιγάρχες, καθώς πολλοί εύποροι τραπεζίτες, δικηγόροι και γιατροί συρρέουν απ' τη Μόσχα στη βρετανική πρωτεύουσα, την Γη της… Κτηματομεσιτικής Επαγγελίας. Γιατί όμως ;Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, πλούσιοι Ρώσοι (αλλά και Ουκρανοί) προσπαθούν να διοχετεύσουν περισσότερο ρευστό στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην αγορά ακινήτων. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους: κατά πρώτον, αγοράζουν σπίτια μέσω υπεράκτιων εταιρειών για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να αποκρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και δεύτερον, υπό το φόβο της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή της Ρωσίας.
Αναλυτές της εταιρίας συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL), «η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας έχει επιτείνει τα βαθιά οικονομικά προβλήματα και οι Ρώσοι, που είναι πολύ επιφυλακτικοί στα οικονομικά, βγάζουν τα χρήματά τους γρήγορα από τη χώρα και τα τοποθετούν σε επενδύσεις σε ξένα νομίσματα, μακριά από την Αν. Ευρώπη». Η JLLS υπολογίζει ότι το 7% των ακινήτων του Λονδίνου που αξίζουν πάνω από 1.2 εκατ. ευρώ έχουν πουληθεί σε Ρώσους, επισημαίνοντας ότι «οι αγορές ακινήτων από πλούσιους Ρώσους και Ουκρανούς έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2013».

Η οδός των δισεκατομμυριούχων

Οι Ρώσοι καθώς και άλλοι πλούσιοι της Ανατολικής Ευρώπης, όπως οι Ουκρανοί, είναι πρόθυμοι να αγοράσουν μεγάλες επαύλεις κυρίως στην οδό Μπίσοπς Αβενιου στη περιοχή Χάιγκειτ στο βόρειο Λονδίνο, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως «Η Οδός των Δισεκατομμυριούχων». Σύμφωνα με μεσιτικούς πράκτορες της βρετανικής πρωτεύουσας, πολλές από αυτές τις αγορές γίνονται μέσω εταιρικών δομών ώστε να διατηρηθεί η ανωνυμία του αγοραστή και να γίνει πιο δύσκολη η προσπάθεια εντοπισμού των οικονομικών τους στοιχείων που ενδεχομένως να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στις κυρώσεις που επιβάλλει η αγορά της Δύσης.

Ωστόσο, η βρετανική Guardian συνεχίζει να αναρωτιέται: για ποιό λόγο οι ολιγάρχες επιλέγουν ειδικά το Λονδίνο ως το μέρος για να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες κι όχι, ας πούμε, το Παρίσι ή το Βερολίνο; Ένας λόγος είναι φυσικά επειδή η βρετανική πρωτεύουσα απέχει μόνο τέσσερις ώρες  με το αεροπλάνο από τη Μόσχα και έχει τα πάντα: και καλή νυχτερινή ζωή (για τον πατέρα), και καλά σχολεία (για το παιδί) αλλά και μαγαζιά με επώνυμες μάρκες (για την μητέρα). Μια άλλη αιτία, πιο οικονομικής φύσεως, είναι το γεγονός πως το Λονδίνο θεωρείται μια αγορά με εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα. «Η Βρετανία θεωρείται, για τους Ρώσους, ως ΤΟ μέρος για να ζει κανείς, μια χώρα με υψηλή ποιότητα ζωής και απαράμιλλο στυλ», λέει στην Guardian ο Κιμ Γουάντουπ, ένας βρετανός μεσίτης που έχει ζήσει για είκοσι χρόνια στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Γουάντουπ, «όλα ξεκίνησαν πριν δυο δεκαετίες, αρχικά με τους Ρώσους τουρίστες που συνέρεαν στη Βρετανία και κατόπιν με το επίπεδο της εκπαίδευσης. Οι Ρώσοι έχουν σε υψηλή εκτίμηση το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα και όλο και περισσότεροι στέλνουν τα παιδιά τους σε βρετανικά πανεπιστήμια και σχολεία. Ένας ακόμη λόγος είναι το ότι πλέον, αρκετοί ολιγάρχες δεν εμπιστεύονται καθόλου τις τράπεζες στη χώρα τους, οπότε προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά».

Τώρα επενδύει και η μεσαία τάξη
«Ξεχάστε τους ολιγάρχες: αυτή που επενδύει πλέον υπέρογκα χρηματικά ποσά στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου είναι η ολοένα και πλουσιότερη μεσαία τάξη της Ρωσίας», συμπληρώνει το βρετανικό δημοσίευμα. «Είναι αλήθεια αυτό, δεν είναι μόνο κι αποκλειστικά οι ολιγάρχες που επενδύουν σε σπίτια στο Λονδίνο», τονίζει ο Κάρλο Βάλτερ, διευθυντής στην ρωσική ιστοσελίδα ακινήτων Idinaidi (που σημαίνει «ψάξε βρες» στα ρωσικά), καταλήγοντας με νόημα πως «οι μεσοί Ρώσοι αγοραστές είναι πολύ πιο έξυπνοι σε σχέση με τον τρόπο που παρουσιάζονται στα διεθνή ΜΜΕ. Ενώ οι Ρώσοι ολιγάρχες ξοδεύουν εξωφρενικά ποσά απλώς επειδή τα… έχουν, ο μέσος Ρώσος που έχει λεφτά δεν θα τα ξοδέψει αλόγιστα, αλλά θα κάτσει και θα παζαρέψει το ποσό. Θα είναι σκληρός διαπραγματευτής. Μπορεί μεν να διαθέτουν το «ρευστό», αλλά δεν δέχονται επ' ουδενί να πληρώσουν για ένα σπίτι παραπάνω από την αξία που θεωρούν πως πραγματικά έχει». http://www.tovima.gr/world/article/?aid=595610