15 Μαΐου 2014

Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΡΙΑΝΤ Ανησυχία ΗΠΑ για το «φλερτ» Σ. Αραβίας και Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ακούει σκεπτικός την τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στη συνεδρίαση που έγινε χθες στην Τζέντα της Σ. Αραβίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ακούει σκεπτικός την τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στη συνεδρίαση που έγινε χθες στην Τζέντα της Σ. Αραβίας. Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Συναγερμό έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το «φλερτ» που εκδηλώνεται εσχάτως ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη. Ειδικά καθώς οδεύει προς... επίσημη σχέση, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, προς τον Ιρανό ομόλογό του Τζαουάντ Ζαρίφ να επισκεφθεί τη χώρα -μάλιστα, η πρόταση αυτή έγινε καταρχήν δεκτή, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν να δηλώνει: «Δεν έχουμε λάβει γραπτή πρόσκληση, αλλά μια επίσκεψη σε αυτό το επίπεδο είναι στην ατζέντα της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

«Η προσέγγιση που πρέπει να υπάρχει από τις χώρες της περιοχής είναι πώς θα αντιμετωπίσουν συλλογικά τις απειλές που προέρχονται από το Ιράν», ήταν το σχόλιο που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, από την Τζέντα της Σ. Αραβίας όπου βρίσκεται για να παραβρεθεί στη συνάντηση των ομολόγων του από τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Η δήλωση αυτή αποτυπώνει την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο να τα βρουν οι δύο χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν άσπονδοι εχθροί και συγκρούονταν ανελέητα για τις ζώνες επιρροής τους στη Μέση Ανατολή.
 
Ανοιχτά μέτωπα
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι «οχυρωμένες πίσω από την προαιώνια αντίθεση ανάμεσα στο Σουνιτικό και το Σιϊτικό Ισλάμ - «μητροπόλεις» των οποίων είναι, αντιστοίχως, η Σ. Αραβία και το Ιράν- Ριάντ και Τεχεράνη εμπλέκονται, από αντίπαλες θέσεις, σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής: από το Παλαιστινιακό και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τον Λίβανο, μέχρι τον ακήρυκτο εμφύλιο στο Ιράκ και τον αδελφοκτόνο πόλεμο στη Συρία. Είναι γνωστό, μάλιστα, ότι τα σχέδια που είχαν κάνει τα γεράκια των ΗΠΑ και του Ισραήλ (το οποίο επίσης θα βγει χαμένο από μια τέτοια συμφιλίωση) για επίθεση κατά του Ιράν, τα ισραηλινά αεροπλάνα θα πετούσαν πάνω από το έδαφος της Σ. Αραβίας για να πλήξουν στόχους στο Ιράν...

Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι επίκειται ένας «γάμος από συνοικέσιο» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής. Όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, δεν αποκλείεται η κίνηση καλής θέλησης του Ριάντ να συνιστά ένα γεωπολιτικό ελιγμό με στόχο, εκτός των άλλων, να ξεπεραστούν και ορισμένες σοβαρές αντιθέσεις εντός των αραβικών χωρών, στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το Κατάρ. Οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν.
 
Κρίσιμη φάση για τα πυρηνικά
Στην πιο κρίσιμη φάση τους εισήλθαν από χθες οι διαπραγματεύσεις της «Ομάδας των 6» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) με την Τεχεράνη, που διεξάγονται στη Βιέννη. Στον χρόνο που απομένει μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και εκπνέει η ενδιάμεση συμφωνία, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που θα οδηγήσει στον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου και, σταδιακά, στην άρση των διεθνών κυρώσεων. Κρίσιμη παράμετρος είναι, ασφαλώς, η στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που έχουν αποφασιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, σε μια περίοδο που οι μεταξύ τους σχέσεις είναι επιβαρυμένες λόγω Ουκρανίας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113274322