Με συνοδεία 400 ατόμων έρχεται ο Μπάιντεν
Λευκωσία: Σχεδόν τετρακόσια πρόσωπα θα αποτελούν την αποστολή, η οποία θα συνοδεύει τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν, στην επίσκεψή του στην Κύπρο. Στην αποστολή περιλαμβάνονται και τα μέλη της ασφάλειας του, που είναι και οι περισσότεροι, καθώς και σύμβουλοι επί διαφόρων θεμάτων, που θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του.Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται ως γνωστό στην Κύπρο στις 21 Μαΐου προερχόμενος από το Βουκουρέστι. Θα διαμείνει δύο βράδια σε ξενοδοχείο της Λεμεσού ενώ η ημέρα εργασίας και επαφών του θα είναι η 22α Μαΐου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το πρόγραμμα των επαφών του δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σημειώνεται πως αγκάθι παραμένει το ενδεχόμενο ο Τζόζεφ Μπάιντεν να μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.


Στη Λευκωσία, ο Αμερικανός πρέσβης πραγματοποιεί επαφές και συναντήσεις. Χθες συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ενώ στα κατεχόμενα είδε τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι.

Η δημόσια συζήτηση γύρω από την επίσκεψη συνεχίζεται στο πεδίο των κομμάτων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επίσκεψη Μπάιντεν, επεσήμανε την ανάγκη ως τόπος να έχουμε μετριοφροσύνη και να αποφεύγουμε τις ακρότητες. «Ούτε από τη μια να αντικρίσουμε την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ότι απλά και μόνο επειδή επισκέφθηκε την Κύπρο λύθηκε το Κυπριακό, αλλά ούτε από την άλλη να αναθεματίζουμε και να στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Κύπρος δεν θέλει την επίσκεψη», είπε και κατέληξε: «Εμείς ως ΔΗΣΥ κρίνουμε την κινητικότητα και το ενδιαφέρον των Αμερικανών ως πολύ θετικό και θα πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές μας σχέσεις και με τις άλλες χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού κατά την εδώ επίσκεψή του. Μιλώντας μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρέσβη, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη θέση ότι «το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί δίχως την ενεργό συμμετοχή σ` αυτή την προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα». Αναφέρθηκε δε ονομαστικά και στη Ρωσία.

Ανέφερε τέλος ότι η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν «θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην αναβαθμίζει καθόλου το ψευδοκράτος. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα προσεχθεί πάρα πολύ από την πλευρά του κ. Μπάιντεν».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία» ότι η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «θα υπηρετήσει πολύ περισσότερο τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και για επικέντρωση σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παρά την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Σταύρος Γιαλλουρίδης, σε δήλωση του κάλεσε «τους Κυβερνώντες να μετατρέψουν την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου σε εφαλτήριο διεκδικητικής πολιτικής».

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος