15 Μαΐου 2014

Ερντογάν: «Χειρότερη η Δύση στην ελευθεροτυπία» Απέρριψε τις επικρίσεις για φίμωση των ΜΜΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/erdogan_11.png

ΑΓΚΥΡΑ.Τις επικρίσεις πολιτικών του αντιπάλων για φίμωση του Τύπου απέρριψε την Τρίτη διαρρήδην ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι πολλές δυτικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με πολύ χειρότερο τρόπο την ελευθερία του Τύπου.
Στην ομιλία του, ενώπιον της εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Freedom House νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στην οποία η Τουρκία υποβαθμίζεται στην κατηγορία «ανελεύθερη», από «μερικώς ελεύθερη», που κατείχε μέχρι πρότινος. Το αμερικανικό ινστιτούτο εκτιμά ότι η Τουρκία εμφανίζει τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην ελευθεροτυπία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Οσοι υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθεροτυπία ας ρίξουν μια ματιά στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου.
Σημαντικός αριθμός από αυτά υβρίζουν συστηματικά την κυβέρνηση. Οταν κατακρίνει κανείς τα ανήθικα αυτά πρωτοσέλιδα, τον αποκαλούν δικτάτορα. Σε άλλες χώρες, όμως, το λένε δημοκρατία. Δεν πρόκειται να προσκυνήσουμε αυτά τα μνημεία αλαζονείας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, ο κ. Ερντογάν μνημόνευσε πλείστα όσα περιστατικά παραβίασης της ελευθεροτυπίας σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Γερμανία, δηλώνοντας ότι ο τουρκικός Τύπος απολαμβάνει μεγαλύτερη ελευθερία.

Εκκαθάριση του δημόσιου τομέαΣτο μεταξύ, την πρόθεσή του να συνεχίσει με νέα ζέση την εκκαθάριση του δημόσιου τομέα από οπαδούς του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ομιλία του ύστερα από κομματική συνεστίαση του ΑΚΡ στο Αφιόν Καραχισάρ την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Αν η μετάθεση στελεχών, που έχουν προδώσει τη χώρα τους αποτελεί κυνήγι μαγισσών, τότε ναι, θα προχωρήσουμε σε κυνήγι μαγισσών. Χρησιμοποιώντας ευαισθησία χειρουργού, θα απολυμάνουμε τα μολυσμένα αυτά ύδατα, που ανακατεύτηκαν στο γάλα. Θα τα βράσουμε και θα αναγνωρίσουμε μέχρι και τα μόριά τους».

Στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» αυτής, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης απέλυσε την περασμένη εβδομάδα τρία ανώτατα στελέχη του για σχέσεις με το κίνημα «Χιζμέτ» του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν. Την Κυριακή, ο κ. Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στα μέλη του κόμματός του να καταγγέλλουν κρατικούς λειτουργούς, τους οποίους υποψιάζονται ως οπαδούς του Γκιουλέν, προειδοποιώντας ότι η απραξία αποτελεί συνενοχή σε προδοτική πράξη.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=171313