13 Μαρτίου 2014

Αλαζονεία της εξουσίας α λα τούρκα- Πηγή:www.capital.gr

Θρήνος και οργή στην Τουρκία στην κηδεία του 15χρονου Μπερκίν-Δεκάδες συλλήψεις σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα
Του Κώστα Ράπτη-Την ημέρα που υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Berkin Elkan μετά από 269 ημέρες σε κώμα, διέρρευσε στο YouTube άλλο ένα ηχητικό ντοκουμέντο με συνομιλίες Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Επρόκειτο για τις συνδιαλέξεις που είχε στις 19 Δεκεμβρίου (δύο ημέρες μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς για το οποίο είχαν συλληφθεί και δύο γιοι υπουργών) ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και πλέον υπουργός Εσωτερικών, Efkan Ala, με τον νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως Hüseyin Avni Mutlu και τον επικεφαλής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (ΒΤΚ) Tayfun Acarer. Ο πρωθυπουργικός συνεργάτης επιδίωκε πάση θυσία να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Mehmet Baransu (άλλοτε ήρωας του κυβερνητικού στρατοπέδου, λόγω των αποκαλύψεών του που άνοιξαν την υπόθεση Ergenekon) και να κλείσει η ιστοσελίδα του, στην οποία δημοσιεύονταν στοιχεία της ανάκρισης για το σκάνδαλο διαφθοράς.

“Δεν χρειάζεται ένταλμα. Ο άνθρωπος αυτός παραβιάζει τη μυστικότητα της ανάκρισης. Συλλάβετέ τον αμέσως και αν ο εισαγγελέας πει τίποτε, συλλάβετέ τον και αυτόν” ακούγεται να λέει ο Ala, έχοντας προφανώς χάσει την ψυχραιμία του. Στις δε επιφυλάξεις του Acarer για τη νομιμότητα τυχόν απαγόρευσης της ιστοσελίδας του Baransu, ο τότε υφυπουργός απαντά: “Αδελφέ μου, εμείς φτιάχνουμε τους νόμους. Και θα φτιάξουμε έναν νόμο ώστε ό,τι κάνεις να μην είναι παράνομο, αν ήταν πριν. Αυτή είναι η εθνική βούληση, η βούληση του κόμματος που κέρδισε το 50%. Οι υπόλοιποι να πάνε να γ...”.
Οι… ιδιόμορφες αντιλήψεις που έχει το κυβερνητικό κέντρο της Τουρκίας για τους “υπόλοιπους” βρίσκονται στην καρδιά των αλλεπάλληλων κρίσεων οι οποίες ξεσπούν τον τελευταίο χρόνο στη γειτονική χώρα, όπου ο αυταρχισμός του “ντεβλέτ” παραμένει αναλλοίωτος, παρά την εξαφάνιση του παλαιού κεμαλικού κατεστημένου και την αντικατάστασή του από την νέα ελίτ των ισλαμιστών.
Το διαπιστώνει αυτό με τον τρόπο του και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο την Τρίτη υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία έκθεση της Ολλανδής κεντροδεξιάς ευρωβουλευτού Ria Oomen-Ruijten, στην οποία διαπιστώνονται σοβαρές οπισθοχωρήσεις ως προς την ελευθερία του λόγου, τη διάκριση των εξουσιών, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου.
Όμως για τον Tayyip Erdoğan τα πράγματα είναι απλά: η κάλπη τα ξεπλένει όλα – και η αμφισβήτηση μιας κυβέρνησης εκλογικά νομιμοποιημένης δεν είναι παρά “απόπειρα πραξικοπήματος”, από όσους οραματίζονται την επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν της κηδεμονευόμενης δημοκρατίας. 
Το αφήγημα αυτό, το οποίο λ.χ. γλαφυρά ανέπτυσσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον χιλιάδων οπαδών του σε συγκέντρωση στο Kazlicesme υπό τον τίτλο “Σεβασμός στην Εθνική Βούληση”, την ώρα που ο Berkin Elkan τραυματιζόταν στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου, ενώ πήγαινε στον φούρνο για να αγοράσει ψωμί για το κυριακάτικο τραπέζι, δεν “περπατάει” πια. Ενδιαμέσως έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις που έφεραν στο φως την απληστία και ανηθικότητα των κυβερνώντων, ενώ η απάντηση του Erdoğan ήταν μια άγαρμπη στροφή προς το παλαιό απαξιωμένο κατεστημένο, σε αναζήτηση συμμαχιών. Την ώρα που αποφυλακίζονται οι καταδικασθέντες για την υπόθεση Ergenekon ή ακόμη και οι δράστες της δολοφονίας του Τουρκο-αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink και της άγριας σφαγής τριών προτεσταντών ιεραποστόλων στη Μαλάτια, το “κεκτημένο εκδημοκρατισμού” της προηγούμενης δεκαετίας πηγαίνει περίπατο.
Ωστόσο, οι θιασώτες του κυβερνητικού συνωμοσιολογικού αφηγήματος δεν δείχνουν να κάμπτονται ούτε μπροστά στον θάνατο ενός 15χρονου παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Erdoğan δεν έχει απευθύνει ούτε έναν λόγο συμπαθείας στην οικογένεια του Berkin, ενώ τη λαοθάλασσα που οδήγησε τον 15χρονο στην τελευταία του κατοικία την χαρακτήρισε “αντιδημοκρατική κίνηση” από όσους θέλουν να στρεβλώσουν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου. 
Η Tulin Daloglu της ιστοσελίδας al-monitor.com συνέλεξε υπομονετικά τους κακεντρεχείς εξωφρενισμούς που γράφονται από οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος στο Twitter σχετικά με τον θάνατο του 15χρονου: “Τι ήθελε στη διαδήλωση; Πήρε το μάθημά του!”, “Πρόκειται για Αλεβίτες Αρμενικής καταγωγής”, “Οι προβοκάτορες του Πάρκου Gezi είναι επί τω έργω”, “Μου φαίνεται για δουλειά του παράλληλου κράτους: 250 μέρες σε κώμα και να πεθάνει 19 μέρες πριν από τις εκλογές”...
Υπενθυμίζεται ότι η μικρή συγκέντρωση συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκε έξω από το νοσοκομείο όπου ο 15χρονος έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, διαλύθηκε από την αστυνομία με δακρυγόνα, ενώ στους φοιτητές που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα σε διαδήλωση έξω από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες εγκωμιασμού της τρομοκρατίας επειδή κρατούσαν πανό με το σύνθημα “Ο Berkin Elkan είναι το καμάρι μας”.... Εννοείται ότι η υπηρεσιακή έρευνα που διεξήχθη με καθυστέρηση πολλών μηνών για τις συνθήκες τραυματισμού του Berkin όχι μόνο δεν μπόρεσε να υποδείξει κανέναν υπεύθυνο, αλλά στο αρχικό της πόρισμα υποστήριζε ότι ο 15χρονος έφερε εκρηκτικά κατά τη στιγμή της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.
Απέναντι σε αυτή την αφόρητη αλαζονεία της εξουσίας α λα τούρκα, η “άλλη Τουρκία” του Πάρκου Γκεζί, νεανική, αντιαυταρχική και αποφασισμένη να υπερασπισθεί τα δικαιώματά της, έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της σε δεκάδες αστικά κέντρα την Τετάρτη, πληρώνοντας το τίμημα ενός ακόμη νεκρού.
Ενδέχεται αυτή η “άλλη Τουρκία” να μην είναι πλειοψηφική, αλλά σαφώς κοιτάζει προς το μέλλον. Άλλωστε , όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος Yalçin Doğan της Hürriyet, όποιο και αν είναι πλέον το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ο τελευταίος δεσμός ανάμεσα στον Erdoğan και τον τουρκικό λαό έχει σπάσει...
Πηγή:www.capital.gr