13 Μαρτίου 2014

Βράζει πάλι η Τουρκία Δύο νεκροί στο περιθώριο των διαδηλώσεων για τον χαμό του 15χρονου Μπερκίν

Εικόνα από τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Δύο νεκροί, ένας 22χρονος και ένας αστυνομικός, είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Τουρκία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων για τον άδικο χαμό του 15χρονου Μπερκίν. Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην πόλη Τούντζελι εν ώρα υπηρεσίας και από καρδιακή προσβολή. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το επεισόδιο οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία. Αργά τη νύχτα, η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ο 22χρονος Μπουράκ Καραμάνογλου έχασε τη ζωή του από σφαίρα σε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Αλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο. Η κηδεία του 15χρονου, ο οποίος κατέληξε μετά από εννιά μήνες σε κώμα εξαιτίας χτυπήματος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, έγινε σε κλίμα αγανάκτησης και οργής, και με τεράστια συμμετοχή του κόσμου. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ η Αστυνομία επενέβη με αντλίες νερού και δακρυγόνα για να μην φτάσει η πομπή στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.Επεισόδια και χρήση δακρυγόνων αναφέρθηκαν και στην Αγκυρα.

«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε παραιτηθεί»
Ο θάνατος του Μπερκίν ανεβάζει σε οκτώ τους επιβεβαιωμένους νεκρούς στο κύμα αντικυβερνητικών διαδήλωσεων, που είχαν πάρει διαστάσεις εξέγερσης και στις οποίες η αστυνομία απάντησε με πρωτοφανή ένταση. Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εντάσεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνίζει πως πρόκειται «για πολύ λυπηρό περιστατικό, από χθες όλη η Τουρκία πενθεί». O υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, διαφοροποιούμενος από τις δηλώσεις των υπόλοιπων στελεχών της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στον Μπερκίν ήταν «μεγάλο λάθος». «Έχω κι εγώ γιο στην ηλικία του, δεν μπορώ να το φανταστώ» είπε.

Ενδεικτικό του πώς γίνεται η συζήτηση στην Τουρκία για το ζήτημα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε: «Το ίδιο είχε γίνει και στην Ελλάδα, αλλά εκεί παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη» -αναφερόμενος προφανώς στην παραίτηση που είχε υποβάλει ο Πρ.Παυλόπουλος το 2008, η οποία τελικά δεν είχε γίνει δεκτή.