13 Μαρτίου 2014

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ Συνεχείς «συνεκπαιδεύσεις» στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα

Από τις χτεσινές ασκήσεις συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών

ΓΕΣ
Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική άσκηση στη Μαγνησία όπου συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και η επίλεκτη μονάδα Αμερικανών πεζοναυτών 22η Marine Expenditionary Unit, στο πλαίσιο του περιλάλητου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για το 2014. Αλλη μια συνεκπαίδευση που δείχνει την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.Οι τέτοιες κοινές ασκήσεις, που προωθούνται συστηματικά από την ελληνική κυβέρνηση, σχετίζονται άμεσα με τα προτάγματα του ΝΑΤΟ, αντανακλούν τις προσπάθειες της ελληνικής άρχουσας τάξης να αναβαθμίσει την επιρροή και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. «Η "Πρωτοβουλία Συνδεδεμένες Δυνάμεις" είναι άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου μας για το ΝΑΤΟ του 2020.
Εκπαιδευόμενοι πιο συχνά μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε βασικά στοιχεία των δυνάμεών μας. Ειδικά της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Και των Ειδικών Δυνάμεών μας. Και μπορούμε να επιδείξουμε έτσι τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση των απειλών του 21ου αιώνα» έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας Αντερς Ράσμουσεν, τέλη Φλεβάρη στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου μετείχε και ο Ελληνας ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρέθηκε στη Μαγνησία η αμερικανική 22 MEU, μία από τις εφτά τέτοιες μονάδες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ. Εχει συνολική δύναμη περίπου 2.200 άτομα προσωπικό, η βάση της είναι στη Βόρεια Καρολίνα και είναι η πλέον παρασημοφορημένη τέτοια μονάδα πεζοναυτών των Αμερικανών, έχοντας επιχειρήσει σε Κουβέιτ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία, Αφγανιστάν, Πακιστάν και αλλού.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, τα αντικείμενα της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις: Η πρώτη έγινε στις 8 Μάρτη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβίκειου με τη διεξαγωγή της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Προσβολή Εχθρικού Α/Δ με Αεροκίνητη Επιχείρηση» τη νύχτα. Αντικείμενα τα οποία εξετάστηκαν διαδοχικά: Επιβίβαση - πτήση εθισμού, αποβίβαση προσωπικού, εκπαίδευση προσωπικού στη διαδικασία διείσδυσης με τη μέθοδο του «fast - rope», πτήση σε σχηματισμό με συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων, προσέγγιση αεροδρομίου, αποβίβαση προσωπικού με τη μέθοδο του «fast - rope», εξασφάλιση ζωνών προσγείωσης, προσγείωση αεροπορικών μέσων. Η δεύτερη φάση έγινε στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών με τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «Ο Μηχανοκίνητος Λόχος Κατά την Επίθεση», με χρήση πραγματικών πυρών.
Η αμερικανική συμμετοχή στην άσκηση περιελάμβανε συνολικά 90 στελέχη πεζοναυτών και 40 Αεροπορίας Στρατού, και ελικόπτερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, βαθύτερης εμπλοκής και προσαρμογής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ΝΑΤΟϊκά προτάγματα και πρότυπα αντίδρασης, ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης, το πρώτο σχολείο που αφορούσε το Σύστημα Προειδοποιήσεων και Αναφορών Χημικής, Βιολογικής, Ραδιολογικής, Πυρηνικής (ΧΒΡΠ) Αμυνας, με συμμετοχή στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, το Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα. Σκοπός της εκπαίδευσης, που διήρκεσε δύο βδομάδες, ήταν η εκμάθηση των διαδικασιών του ΝΑΤΟϊκού συστήματος προειδοποιήσεων και αναφορών σε περίπτωση ΧΒΡΠ συμβάντος.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ