13 Μαρτίου 2014

Τουρκικό δικαστήριο λέει «ναι» για εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί Απορρίφθηκε προσφυγή για ακύρωση της ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ

Τουρκικό δικαστήριο λέει «ναι» για εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί
Νεο-οθωμανικά οράματα του Ερντογάν: μακέτα που απεικονίζει το τεράστιο εμπορικό κέντρο που θέλει να χτίσει η τουρκική κυβέρνηση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και θα εχει τη μορφή ενός, υπό κλίμακα, στρατοπέδου του 19ου αιώνα.
«Πράσινο φως» άναψε ξανά για το θέμα της αποκαλούμενης από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ανάπλασης» του πάρκου Γκεζί στη Κωνσταντινούπολη. Το Εκτο Τμήμα του Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας απέρριψε προσφυγή για ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ. Ετσι άνοιξε ξανά το δρόμο για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου εμπορικού κέντρου που αποτέλεσε το έναυσμα για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δέκα ετών στην Τουρκία στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Η απόφαση είναι εφέσιμη.

«Για μας η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία νομική βάση. Θα καταφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε ο Μπιρκάν Ισίν, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ένωση Προστασίας και Καλλωπισμού του Πάρκου Γκεζί, οργάνωση πολιτών που αντιτίθεταιθ στην τσιμεντοποίηση της περιοχής.

Τον περασμένο Ιούλιο ένα άλλο διοικητικό δικαστήριο είχε πει "στοπ", καθώς έκρινε ότι τα σχέδια ανάπλασης αλλοιώνουν την ταυτότητα της πλατείας καθώς τα δέντρα του πάρκου Γκεζί, που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία, επρόκειτο να ξεριζωθούν και στη θέση τους θα κατασκευάζονταν το εμπορικό κέντρο με το όνομα Topçu Kışlası (Στρατόπεδο Τοπτσού), που εξωτερικά θα θυμίζει το ομώνυμο οθωμανικό στρατόπεδο το οποίο υπήρχε εκεί.

Επρόκειτο για το διάσημο στρατόπεδο πυροβολικού «Χαλίλ Πασά» που κατασκευάστηκε το 1806. Το 1921 ο εσωτερικός χώρος του στρατοπέδου μετατράπηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου, μάλιστα αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο γήπεδο της Τουρκίας, χωρητικότητας 8.000 θεατών, που χρησιμοποιήθηκε κι από τους τρεις μεγάλους αθλητικούς συλλόγους  της Κωνσταντινούπολης, τη Γαλατάσαραϊ, τη Μπεσίκτας, και τη Φενέρμπαχτσέ.

Το στάδιο κατεδαφίστηκε το 1940 κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή της σημερινής πλατείας Ταξίμ.
ΒΗΜΑ