13 Μαρτίου 2014

Ο Γκιούλ κλείνει τα σχολεία του ισλαμιστή κληρικού Γκιουλέν

http://www.lifo.gr/icache/550/384/2/640628_ErdoganGulen.jpg«Πλάτη» στον Ερντογάν βάζει ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, κλείνοντας, δια προεδρικού νόμου, τα σχολεία του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.
 Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων διαφθοράς, που κατά τον Ερντογάν, έχουν ενορχηστρωθεί από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου το δίκτυο "Hizmet " ασκεί επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
 Η εκπαίδευση είναι κεντρικής σημασίας για την αποστολή του κινήματος του Γκιουλέν. Εκατομμύρια μαθητές προετοιμάζονται στα εκπαιδευτικά κέντρα που σχετίζονται με τον κληρικό προκειμένου να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στα δημόσια γυμνάσια και τα πανεπιστήμια.Οι εντάσεις μεταξύ του Ερντογάν και του πρώην συμμάχου του κληρικού που βρίσκεται στις ΗΠΑ, υποβόσκει εδώ και χρόνια, αλλά ξεχείλισε με το σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο και ενέπλεκε επιχειρηματίες κοντά στον πρωθυπουργό και τρεις υπουργούς.
Το σκάνδαλο, που ο Ερντογάν θεωρεί προσπάθεια ανατροπής του από ένα «παράλληλο κράτος» των οπαδών του Γκιουλέν, ήρθε εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση κινήθηκε για να κλείσει τα προπαρασκευαστικά σχολεία, επιδεινώνοντας τη δημόσια διαμάχη με τους οπαδούς του κληρικού, ενόψει και των κρίσιμων δημοτικών εκλογών στις 30 Μαρτίου.
http://www.ant1iwo.com/kosmos/2014/03/13/o-gkioyl-kleinei-ta-sxoleia-toy-islamist/