20 Μαρτίου 2014

Ο Γκιουλ απορρίπτει τα περί ξένου δακτύλου (REUTERS, A.P., AFP)


Ο πρόεδρος Γκιουλ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη.
ΑΓΚΥΡΑ. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις του προέδρου Γκιουλ και της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με τα τεκταινόμενα στην τουρκική πολιτική σκηνή έγιναν σαφείς χθες με τις δηλώσεις, από τη μία πλευρά, του υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες οι ηχογραφημένες συνομιλίες που συγκλονίζουν την κυβέρνηση «προέρχονται από την Αμερική», και από την άλλη του προέδρου Γκιουλ, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τα περί ξένων μηχανορραφιών. «Δεν δέχομαι τους ισχυρισμούς περί ξένων δυνάμεων και δεν τους βρίσκω ορθούς. Δεν πιστεύω σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, σαν να υπήρχαν κάποιοι που προσπαθούν να καταστρέψουν την Τουρκία» είπε ο Γκιουλ στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δανία. «Φυσικά η Τουρκία έχει τους προαιώνιους αντιπάλους της στον κόσμο. Κάποιες ομάδες εγκωμίαζαν τη δουλειά μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Τώρα που μας επικρίνουν γιατί να το κάνουμε θέμα; Τέτοιου είδους σχόλια αφορούν τριτοκοσμικές χώρες».


Η τουρκική Εθνοσυνέλευση συνήλθε χθες εκτάκτως, έπειτα από κοινή πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συζητήσει τις κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος κυβερνητικών στελεχών. Η συζήτηση αυτή, δύο εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ομως ο προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα πρόεδρος της Βουλής Σαντίκ Γιακούτ αρνήθηκε τη δημόσια ανάγνωση των εισαγγελικών εγγράφων, προκρίνοντας τον σχηματισμό επιτροπών στις οποίες οι υποθέσεις διαφθοράς θα μπορούσαν να συζητηθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ο Γιακούτ υποστήριξε ότι οι έρευνες της Δικαιοσύνης συνεχίζονται και άρα σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να παραμείνουν μυστικές.

Σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ και τα οποία παρουσιάζονται ως αποσπάσματα της δικογραφίας, τρεις Τούρκοι υπουργοί κατηγορούνται ότι διευκόλυναν την αποστολή χρημάτων στο Ιράν από Ιρανό επιχειρηματία, με αντάλλαγμα μίζες πολλών εκατομμυρίων. Τέταρτος υπουργός κατηγορείται ότι πήρε μίζες προκειμένου να χορηγήσει οικοδομικές άδειες. Οι υποθέσεις διαφθοράς έχουν βλάψει την εικόνα του άσπιλου κόμματος, την οποία καλλιεργεί το κυβερνών ΑΚΡ από το 2002, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα διατηρήσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών του στις 30 Μαρτίου.

Ο αγνώστου προέλευσης λογαριασμός στο twitter, στον οποίο αναρτώνται επί καθημερινής βάσης νέες ηχογραφημένες συνομιλίες, ανήρτησε την Τρίτη συνομιλία, σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές αερογραμμές μετέφεραν όπλα και στρατιωτικό υλικό στη Νιγηρία. Σύμφωνα με τη συνομιλία, της οποίας η αυθεντικότητα είναι αδύνατο να πιστοποιηθεί, σύμβουλος του Ερντογάν συζητεί για το θέμα με ανώτερο στέλεχος του ημικρατικού αερομεταφορέα. «Πολύ υλικό κατευθύνεται τώρα στη Νιγηρία. Θα σκοτώσει μουσουλμάνους ή χριστιανούς; Nα ξέρεις ότι τώρα κάνω αμαρτία» ακούγεται να λέει το στέλεχος των αερογραμμών. Η εταιρεία εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι «δεν μεταφέρθηκαν όπλα» και ότι τηρεί τους κανονισμούς της διεθνούς υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ΙΑΤΑ.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ