20 Μαρτίου 2014

O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα: Ο «Λεβιάθαν» μάς φέρνει πιο κοντά

O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα: Ο «Λεβιάθαν» μάς φέρνει πιο κοντά  Το νήμα της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης, η οποία επισφραγίστηκε από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβριο και την υπογραφή περισσότερων από δέκα συμφωνιών στο διμερές Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ξαναπιάνουν Ελλάδα και Ισραήλ με τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν στην Αθήνα.Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η επίσκεψη δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς στην ισραηλινή πλευρά επικρατεί προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να διασφαλίσουν και μέσω της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξει από τις Βρυξέλλες καμιά υπόνοια για ενδεχόμενο εμπάργκο έναντι του Ισραήλ, καθώς και να εξασφαλίσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Η διμερής συνεργασία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του ισραηλινού υπουργού τόσο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όσο και με τον Κάρολο Παπούλια και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων, γεγονός που επιθυμούν αμφότερες οι πλευρές. Αύριο ο κ. Λίμπερμαν θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Νίκο Δένδια, καθώς η συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της παράνομης μετανάστευσης και της πολιτικής προστασίας είναι ήδη ιδιαίτερα στενή.  
 
Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι μέλλει γενέσθαι με το εγχείρημα του αγωγού που θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ και τα κυπριακά κοιτάσματα μέσω Νότιας Κρήτης.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τόσο τον Αντ. Σαμαρά όσο και τον Ευ. Βενιζέλο τον περασμένο Οκτώβριο ότι το Ισραήλ δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο αγωγός να περάσει από τουρκικό έδαφος, καθώς κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε τη χώρα σε όμηρο του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ωστόσο, μένει να φανεί πώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τα γεγονότα του «Μαβί Μαρμαρά». Οι δύο πλευρές φέρεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ η Αγκυρα φαίνεται να ζητά και δηλώσεις μετανοίας από την άλλη πλευρά. Οπως και να έχει, δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξει συμφωνία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 30ής Μαρτίου στην Τουρκία.
 
Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει να ενημερωθεί από τον Βαγγέλη Βενιζέλο για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τεχεράνη. Δεν αποτελεί μυστικό ότι το Τελ Αβίβ εδώ και μήνες κρατεί υψηλά τους τόνους κατά του Ιράν και επικρίνει τη Δύση για τη συμφωνία με την Τεχεράνη στον περιορισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου. Οι Ισραηλινοί δεν θεωρούν ούτε το νέο ιρανικό καθεστώς αξιόπιστο συνομιλητή, ενώ υποστηρίζουν ότι η στρατηγική κατευνασμού της Δύσης έναντι του Ιράν θα έχει ολέθριες συνέπειες για το Ισραήλ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ