22 Μαρτίου 2014

ΦΩΤΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΨΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ Ν.Δ. Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος στα έδραν

Σε ρήξη παραλίγο να οδηγηθεί η κυβέρνηση, λόγω της επιμονής της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. να επιβάλει ρύθμιση, με την οποία οδηγούνταν σε απέλαση όσοι μετανάστες καταγγέλλουν ενστόλους εξαιτίας ρατσιστικής συμπεριφοράς εις βάρος τους.Η προκαταρκτική εξέταση θα αποφασίζει αν ο μετανάστης «καταγγέλλει ψευδώς». Ακόμη κι αν είναι μάρτυρας σε εγκληματικές πράξεις! Πριν τελικά αποσυρθεί η διάταξη χρειάστηκε να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ στελεχών των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου. Γεγονός είναι πάντως ότι πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι οι «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει επί του θέματος δεν επρόκειτο να παραβιαστούν. Βουλευτές του κόμματος, αλλά και συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης χρέωναν στην κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, πατώντας πάνω στις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν εντός της Χρυσής Αυγής.

Τη ρύθμιση κατέθεσε, προφανώς έπειτα από πιέσεις εκ των άνωθεν την Τρίτη το βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, που είναι άλλωστε και ο αρμόδιος για την κατάθεση του Μεταναστευτικού Κώδικα, στον οποίο και εντάχθηκε η τροπολογία.Ο ίδιος την απέσυρε την Τετάρτη το πρωί έπειτα από αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο κύκλοι του Μαξίμου παρενέβησαν δύο φορές και η ρύθμιση επανακατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, παρά τις αντίθετη γνώμη του κ. Γρηγοράκου, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.Αποκορύφωμα της σκληρής στάσης των συνεργατών του πρωθυπουργού ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν χθες το πρωί.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Γρηγοράκος ενημέρωσε το Σώμα ότι η τροπολογία κατατίθεται εκ νέου, προκειμένου «να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να καταστεί σαφές ότι δεν επιδιώκουμε να φιμώσουμε κανέναν».Λίγα λεπτά όμως αργότερα και ενώ ο αναπληρωτής υπουργός είχε αποχωρήσει από την αίθουσα, ο κ. Μιχελάκης συνοδεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου ανακοίνωσε μπροστά στους έκπληκτους βουλευτές ότι δεν αποδέχεται την απόσυρση της τροπολογίας. «Δεν θα διαλύσουμε το κράτος. Οταν δίνουμε μια μάχη στα σύνορα και στις πόλεις δεν γίνεται να μη λειτουργούν τα όργανα της τάξης και να μην μπορούν να πλησιάζουν λαθρομετανάστες» δήλωσε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Μιχελάκης.Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι θέλει να επιβάλει «ακροδεξιά ατζέντα» και προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ποιος πήρε την απόφαση
Εντονες ενστάσεις εξέφρασε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήμασταν μάρτυρες των βασανισμών μεταναστών στο Τμήμα Ομόνοιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος έθεσε μάλιστα και ζήτημα θεσμικό, καθώς αναρωτήθηκε ποιος πήρε την απόφαση για την κατάθεσή της, αφού αρμόδιος ήταν ο κ. Γρηγοράκος.«Ο κ. Μπαλτάκος» πετάχτηκε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, ενώ στο ίδιο πνεύμα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος ανέφερε με νόημα ότι «η διάταξη αυτή δεν έρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., αλλά από συγκεκριμένο παράγοντα».«Η δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης επιβάλλει την ατζέντα της. Και όσο σας έχουν δεδομένους σε τέτοια πραξικοπήματα, θα προχωρούν», σχολίασε απευθυνόμενη στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), ενώ ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) και Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Η ένταση συνεχίστηκε επί μακρόν, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και τον Νίκο Βούτση να χαρακτηρίζουν αυτούς που προωθούν τη ρύθμιση «ακροδεξιό βραχίονα» και να απαιτούν την άμεση απόσυρσή της. Στον αντίποδα επιστρατεύτηκαν έως και οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αδωνις Γεωργιάδης και Χαράλαμπος Αθανασίου για να στηρίξουν την τροπολογία.Την ίδια ώρα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ υπήρξε έκτακτη σύσκεψη παρουσία των Λεωνίδα Γρηγοράκου, Χρήστου Πρωτόπαπα, Πάρι Κουκουλόπουλου, Κώστα Τριανταφύλλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, με στόχο να βρεθεί λύση απεμπλοκής. Τελικά, το ρήγμα απετράπη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.Τη συνομιλία τους επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, αποδεχόμενος πάντως σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι η εικόνα της κυβέρνησης σε σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν είναι κακή.
Η ρύθμιση θα κατατεθεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα με νέα διατύπωση.Το αρχικό κείμενο προέβλεπε ότι «εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς και τεκμηριωθεί η ψευδής καταγγελία τους μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».