22 Μαρτίου 2014

Μολδαβία: Το επόμενο πεδίο σύγκρουσης;


Είναι ένα κράτος που βρισκόταν υπό την εξουσία της Μόσχας επί δεκαετίες, με μια ηγεσία που τάσσεται υπέρ στενότερων δεσμών με την ΕΕ και μια περιοχή στα ανατολικά όπου κατοικούν πολλοί φιλορώσοι οι οποίοι θέλουν να αποσχιστούν. Μοιάζει δηλαδή με την Ουκρανία αλλά είναι η Μολδαβία. Στα ανατολικά της Μολδαβίας υπάρχει η περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου ζουν περίπου 500.000 άτομα. Το 1992 ξέσπασε ένας σύντομος πόλεμος όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της και επισήμως δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα, ούτε καν τη Ρωσία, αν και η Μόσχα την υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά. Στα δυτικά είναι η κυβέρνηση του Κισινάου, η οποία ανησυχεί για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, κυρίως για το πώς θα εφοδιάζει τα στρατεύματά της που βρίσκονται στην Υπερδνειστερία. Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε μέσω του ουκρανικού εδάφους, όμως πλέον η Μόσχα το θεωρεί εχθρική περιοχή.
«Αυτή η κρίση μάς μαθαίνει κάτι σημαντικό για την αντιμετώπιση των αποσχιστικών προβλημάτων» παρατηρεί ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Γιούρι Λεάνκα. «Χρειάζεται να επιλυθούν ώστε να μη γιγαντωθούν και προκαλέσουν συγκρούσεις. Ελπίζω τώρα το θέμα της Κριμαίας αλλά και της Υπερδνειστερίας να αντιμετωπιστεί μέσω διεθνών μηχανισμών». Παράλληλα όμως ο Λεάνκα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της Μολδαβίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, πιέζοντας να υπογραφεί συμφωνία διασύνδεσης με την ΕΕ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ελπίζοντας ότι η χώρα του θα ενταχθεί σε αυτήν το 2019 - κάτι που δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι, προειδοποίησε χθες ότι οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της Μόσχας για προσάρτηση της Υπερδνειστερίας, όπως έγινε με την Κριμαία, θα ήταν «λανθασμένη» και «αντιπαραγωγική». Η ρωσική εφημερίδα «Βεντομόστι» έγραψε χθες ότι ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου της Υπερδνειστερίας έστειλε επιστολή στον ρώσο ομόλογό του ρωτώντας για την πιθανότητα ένταξης της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σχεδόν το 1/3 των 500.000 κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι Ρώσοι και το 29% Ουκρανοί. Στο δημοψήφισμα που έγινε το 2006 - αλλά δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα - το 97,2% των κατοίκων είχε ταχθεί υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.