22 Μαρτίου 2014

Σχέδιο μίνι εισβολής στην Συρία μελετά η Άγκυρα Ο Μπεσίρ Αταλάϊ δηλώνει ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η κυβέρνηση της Συρίας

Του Νίκου Στέλγια Τις τελευταίες ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις, που αφορούν την κρίση στην Συρία. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση μελετά σχέδια για μια περιορισμένης εμβέλειας εισβολή του τουρκικού στρατού στην γειτονική χώρα. Την συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας.Μόλις λίγες ώρες μετά την αιματηρή σύγκρουση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με μια ομάδα ανταρτών στον αυτοκινητόδρομο Νίγντε-Αδάνα, η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να επιρρίψει ευθύνες στην Δαμασκό. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάϊ δηλώνει ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η κυβέρνηση της Συρίας. Κατά την άποψη του, η Δαμασκός επιχειρεί να προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία λίγες μόλις ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Αταλάϊ, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση του μελετά σχέδια για μια περιορισμένης εμβέλειας στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία. Στο επίκεντρο αυτών των σχεδίων βρίσκεται το μικρό κομμάτι γης στην Βόρεια Συρία, το οποίο σύμφωνα με την Συνθήκη του 1921 αποτελεί κομμάτι της Τουρκίας. Σε αυτό το μικρό κομμάτι γης βρίσκεται ο τάφος του πολεμιστή Σουλεϊμάν Σαχ. Εδώ και ημέρες, ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ έχει περικυκλωθεί από τις δυνάμεις της Οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού. Η εν λόγω οργάνωση διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάϊντα.Ο κ. Γιλντίζ τονίζει ότι η κυβέρνηση του θα απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επίθεση των ανταρτών της Οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού.

Λίγο πριν από τον κ. Γιλντίζ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία ενδέχεται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές.Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ώρες, στην συνοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε ένας μαθητής γυμνασίου τραυματίστηκε στην πλάτη του από μια σφαίρα, η οποία έπεσε στα τουρκικά εδάφη από περιοχή η οποία ελέγχεται από την Οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού.
http://www.kathimerini.com.cy/