22 Μαρτίου 2014

Η Μέρκελ αξιώνει προϋποθέσεις για τη διαδοχή του Μπαρόζο

«Διαδοχή Μπαρόζο: Η Mέρκελ δε δείχνει να έχει πειστεί» επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics το οποίο αναφέρει ότι μόλις 67 ημέρες από τις ευρωεκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να θέτει προϋποθέσεις σχετικά με τη διαδοχή του νυν προέδρου της Επιτροπής.
Η επίσημη υποψηφιότητα του ΕΛΚ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν έχει αλλάξει αισθητά την κατάσταση, σημειώνει το Europolitics. Σύμφωνα με πηγές, το Βερολίνο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε κάποια κρίσιμα ζητήματα, και η Καγκελάριος εξακολουθεί να είναι ερμηνεύει με σχολαστικό τρόπο το άρθρο 17 (7) της Συνθήκης της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για το διορισμό του μελλοντικού Προέδρου της Επιτροπής.


Το Ευρωκοινοβούλιο ωστόσο δε συμμερίζεται την άποψη αυτή, κατά το Europolitics. Σύμφωνα με το ΕΚ, οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο και θα μπορούσαν να απορρίψουν έναν υποψήφιο που επιβάλλεται από το Συμβούλιο -- ειδικά αν αυτός ο υποψήφιος προτείνεται την τελευταία στιγμή ή δεν έχει πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για τη θέση. Ο Γιούνκερ φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη, καθώς έχει αναφέρει σε μέσα ενημέρωσης ότι ο διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα είναι είτε ο ίδιος είτε o υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.


Ωστόσο, ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος ούτε ο επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκαμπριέλ, έχουν έρθει σε συμφωνία επί της διαδικασίας. Προτίθεται, αναρωτιέται το Europolitics, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει το νικητή των ευρωεκλογών ως υποψήφιο, όπως έχει ζητήσει το SPD; Εάν ναι, θα πρέπει ο υποψήφιος να διαθέτει απλή ή απόλυτη πλειοψηφία στο μελλοντικό Ευρωκοινοβούλιο; Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εν δυνάμει συμμαχίες, για παράδειγμα, μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων; Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται τόσο διχασμένη επί του θέματος που σχεδιάζει ειδική συνεδρίαση την επομένη των ευρωεκλογών προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Για τη Μέρκελ, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, καταλήγει το Europolitics, σημαντικοί δεν είναι μόνο ο Σουλτς και ο Γιούνκερ, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. Ωστόσο, ο ίδιος δεν υποστηρίζει κανένα από τους δύο υποψηφίους, με δεδομένο επίσης ότι το βρετανικό Εργατικό Κόμμα δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα Σουλτς.

http://www.nooz.gr/