22 Μαρτίου 2014

Η Αλβανία συλλαμβάνει φερόμενη ομάδα στρατολόγησης της τζιχάντ

Μουσουλμάνοι αφικνούνται σε τέμενος στα Τίρανα του οποίου ο ιμάμης, Γκέντσι Μπάλα, και άλλοι έξι συνελήφθησαν με την κατηγορία στρατολόγησης πιστών για να συμμετάσχουν στη σύγκρουση στη Συρία. [AFP]
photoΟι Αλβανικές Αρχές καταδιώκουν εξτρεμιστικές οργανώσεις οι οποίες στρατολογούν Μουσουλμάνους για να πολεμήσουν στη Συρία και αλλού, ανέφεραν αξιωματούχοι.Η κρατική αστυνομία της χώρας συνέλαβε επταμελή ομάδα την προηγούμενη βδομάδα η οποία φέρεται να στρατολόγησε περίπου 50 Μουσουλμάνους και να οργάνωσε τη μεταφορά τους στη Συρία.Οι δυο βασικοί ύποπτοι είναι ο Γκέντσι "Αμπντουραμάν" Μπάλα, 35 ετών, ο οποίος λειτουργεί τέμενος στα Τίρανα, και ο Μπουγιάρ Χίσα, 43 ετών, ο οποίος λειτουργεί τέμενος στη Μεζέζ, κοντά στα Τίρανα. Κανένας από τους δυο άνδρες δεν είχε διοριστεί από την Ισλαμική Κοινότητα της Αλβανίας.Η αστυνομία ανέφερε ότι κατέσχεσε πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, υπολογιστές, ασύρματους, σάκους καμουφλάζ και μία στρατιωτική στολή."Το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε αυτός ο πυρήνας δείχνει το υψηλό επίπεδο [ετοιμότητας] της κρατικής αστυνομίας", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι.Ο Μπουσάτι ανέφερε ότι η εννιάμηνη επιχείρηση έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Η αστυνομία ανέφερε ότι οι νεοσύλλεκτοι ταξίδεψαν με αυτοκίνητο στη Συρία μέσω Ιστανμπούλ και υποβλήθηκαν σε στρατιωτική εκπαίδευση στην Αλέπο. Βάσει του Αλβανικού νόμου, κάθε μαχητής αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών εάν επιστρέψει.Δικαστήριο στα Τίρανα εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για πέντε Αλβανούς που βρίσκονται επί του παρόντος σε Συρία και Τουρκία."Οι συλλήψεις είναι σημαντικές καθώς αυξάνουν την ασφάλεια και δείχνουν πως αν και τέτοιου είδους ενέργειες ήταν ανεκτές στην Αλβανία [κατά το παρελθόν], δεν πρόκειται να είναι πλέον", δήλωσε ο Φάτος Κλόσι, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Αλβανίας, στους SETimes.

Η Ισλαμική Κοινότητα της Αλβανίας επιβεβαίωσε τη θέση της εναντίον της εμπλοκής Μουσουλμάνων της χώρας στη Συρία και σε άλλες συγκρούσεις."Η συμμετοχή σε συγκρούσεις και στην πρόκληση βιαιοπραγιών δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της Ισλαμικής θρησκείας", ανέφερε σε δήλωση.Αξιωματούχοι της Ισλαμικής κοινότητας ανέφεραν ότι τα περισσότερα τεμένη δεν έχουν ακόμα νομιμοποιηθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο οι ιμάμηδές τους διορίστηκαν από την Ισλαμική Κοινότητα, ενώ ένας μικρότερος αριθμός είναι και παράνομος και έχει αυτοδιορισμένους ιμάμηδες.
"Έχει ζητηθεί από τους ιμάμηδες να προετοιμάσουν τα έγγραφα για τη νομιμοποίηση και να τα παραδώσουν στις Αρχές, και συμμορφώθηκαν. Έφτασε η στιγμή για παύση των παρατυπιών τόσο σε αυτόν όσο και σε άλλους τομείς", δήλωσε ο Αγκρόν Χότζα, εκπρόσωπος Τύπου της Ισλαμικής Κοινότητας, στους SETimes.

"Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση αποκρίθηκε στην απειλή προς τη νεολαία της Αλβανίας", δήλωσε η Ρουντίνα Χότζα, εκπαιδευτικός από το Δυρράχιο."Ένας από τους μαθητές μου συνήθιζε να πηγαίνει στα τεμένη αυτά κάθε Παρασκευή. Μου είπε ότι θα είναι έτοιμος να πάει να πολεμήσει. Το κράτος έπρεπε να έχει ενεργήσει πολύ νωρίτερα", δήλωσε η Χότζα στους SETimes.