16 Φεβρουαρίου 2014

Περιοδεία στα Βαλκάνια ξεκινάει τη Δευτέρα ο Ευ. Βενιζέλος

Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΜε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις σε Σκόπια και Τίρανα
Περιοδεία στα Βαλκάνια ξεκινάει τη Δευτέρα ο Ευ. Βενιζέλος
Στα Σκόπια θα βρεθεί μεταξύ άλλων την προσεχή εβδομάδα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο περιοδείας του σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η επίσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών λαμβάνει χώρα υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναμφίβολα όμως έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκτός από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Παράλληλα, θα επισκεφθεί και το Κόσοβο.
Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας θα είναι το Βελιγράδι, όπου ο κ. Βενιζέλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον Πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και "ισχυρό άνδρα" της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ίβαν Μίρκιτς. Στη συνέχεια, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και κατόπιν στο Σαράγεβο όπου θα συναντήσει τον Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια, αντιπρόεδρο της βοσνιακής κυβέρνησης και τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τη Βοσνία, Πέτερ Σόρενσεν.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, 19 και 20 Φεβρουαρίου αντιστοίχως, ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί την Πρίστινα και τα Σκόπια. Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον υπουργό Εξωτερικών Ένβερ Χοτζάι. Η Αθήνα επιδιώκει με συνέπεια εδώ και περίπου ένα χρόνο την ενίσχυση των σχέσεών της με την Πρίστινα, παρά το γεγονός ότι είναι μία εκ των πέντε κρατών - μελών της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα συνάντηση της περιοδείας του κ. Βενιζέλου να είναι αυτή με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Αν και το ζήτημα της ονομασίας μοιάζει απολύτως παγωμένο, αναμένεται να συζητηθεί σε αυτή τη συνάντηση - χωρίς πάντως να διαφαίνεται προς το παρόν φως στον διπλωματικό ορίζοντα. Πέραν του κ. Γκρούεφσκι, ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσει τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φατμίρ Μπεσίμι (σσ. Αλβανός), τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι καθώς και τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση, τον Αλί Αχμέτι.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας θα είναι τα Τίρανα. Θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και είναι σαφές ότι το ζήτημα της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα - παρά τις δυσκολίες του εξαιτίας των ανταλλαγμάτων που φέρεται να ζητά η αλβανική πλευρά - όπως επίσης και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας (η οποία επιθυμεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας).