28 Ιανουαρίου 2014

Συρία: Oι ΗΠΑ εξοπλίζουν μυστικά «μετριοπαθείς» αντάρτες Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters


Συρία: Oι ΗΠΑ εξοπλίζουν μυστικά «μετριοπαθείς» αντάρτεςΤο αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε μυστικά την αποστολή ελαφρύ οπλισμού σε μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας στο νότιο τμήμα της χώρας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κογκρέσο ενέκρινε την αποστολή όπλων στη Συρία μέχρι το τέλος του δημοσιονομικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό και λίγα πιο ισχυρά όπλα όπως αντιαρματικές ρουκέτες. Δεν περιλαμβάνουν εκτοξευτές ρουκετών εδάφους - αέρος που μπορεί να χρησιμοποιούν στην κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών.
Μιλώντας στο Reuters, ο Μπρους Ρίντελ, πρώην αναλυτής της CIA και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε τον πόλεμο στη Συρία ως «αδιέξοδο».«Οι αντάρτες δεν διαθέτουν την οργάνωση και τον εξοπλισμό για να νικήσουν τον Άσαντ. Το καθεστώς δεν διαθέτει πιστό ανθρώπινο δυναμικό για να καταστείλει την εξέγερση. Οι σύμμαχοι στο εξωτερικό και των δύο πλευρών είναι έτοιμοι να παρέχουν αρκετά χρήματα και όπλα ώστε να συνεχίσει το αδιέξοδο και στο προσεχές μέλλον», είπε.Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι αξιωματούχοι στην εθνικής ασφάλεια και μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι τα όπλα που αποστέλλονται στη νότια Συρία πηγαίνουν και παραμένουν στα χέρια των μετριοπαθών ανταρτών και δεν καταλήγουν σε τζιχαντιστές. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε το Κογκρέσο ενέκρινε το κονδύλι για τον εξοπλισμό των σύρων ανταρτών. Ωστόσο, αξιωματούχοι που υποστηρίζουν την αποστολή αμερικανικών όπλων στους αντάρτες αναγνωρίζουν ότι αυτή δεν πρόκειται να αυξήσει πολύ τις πιθανότητες νίκης έναντι του καθεστώτος Άσαντ.
ΒΗΜΑ