28 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία, Βραζιλία, Ινδία οι πιο «επικίνδυνες» οικονομίες, εκτιμούν οι αναλυτές Bloomberg: «Η Ευρώπη ξεφεύγει προσωρινά απ' τον κίνδυνο των αναδυόμενων»

Bloomberg: «Η Ευρώπη ξεφεύγει προσωρινά απ' τον κίνδυνο των αναδυόμενων»Απώλειες 2,4% καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καθώς η αναταραχή στην Τουρκία φαίνεται να ρίχνει νέα σκιά στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ομίλου.Η αγορά περιμένει σήμερα αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία κατά 225 μονάδες βάσης, στο 10% στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας με στόχο τη στήριξη της τουρκικής λίρας που καταγράφει το ένα μετά το άλλο αρνητικά ρεκόρ.Ως εκ τούτου τροφοδοτούνται οι ανησυχίες τόσο για την κερδοφορία της Finansbank που πιέζεται όσο και για το σχέδιο δημόσιας εγγραφής για το οποίο έχει δεσμευθεί στην τρόικα η διοίκηση της Εθνικής καθώς το επενδυτικό κλίμα στη γειτονική χώρα πάει απ' το κακό στο χειρότερο.

Ήδη στο τέλος του δ' τριμήνου η Εθνική μετρούσε ζημιά 160 εκατ. ευρώ απ' την υποτίμηση της τουρκικής λίρας με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκεται στο 10%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα του α' τριμήνου η διοίκηση αναμένει άλλα 100 εκατ. ευρώ ζημιά απ' την κίνηση του τουρκικού νομίσματος.

Αναγνωρίζει δε ότι η σημαντική αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία, ωστόσο εκτιμά ότι προέχει να σταματήσει ο κατήφορος της λίρας.  Εξάλλου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας διέψευσε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση είναι και ο περιορισμός στη διακίνηση Κεφαλαίων στη χώρα.

Κύκλοι από τη διοίκηση της τράπεζας εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία εν τέλει θα σταθεροποιηθούν, η κυβέρνηση Ερντογάν θα ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς και εν τέλει η οικονομία θα επανέλθει σε σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό. Εν τούτοις οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι με τις εξελίξεις στην  Εθνική, γεγονός που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

"Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία δεν μεταβάλει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Εθνική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημόσια εγγραφή της Finasbank εντός των επόμενων τριμήνων και μέχρι το τέλος του 2015".Την επισήμανση αυτή κάνει προς το NewMoney. gr κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το IPO της Finasbank μέσω του τούρκικου χρηματιστηρίου θα αφορά ποσοστό έως 40% και οι μετοχές εκτιμάται ότι θα διατεθούν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Επί της ουσίας οι σχεδιασμοί της Εθνικής για την Τουρκία δεν αλλάζουν ενώ οι ζημιές της Finasbank από την υποχώρηση της Τούρκικης λίρας εκτιμάται ότι «δεν είναι μεγάλες».  Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει μέχρι στιγμής «δείχνουν» ζημιές πέριξ των 100 εκατ. ευρω για την περίοδο των τελευταίων δυο μηνών εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας έναντι του δολαρίου. 

Στην διοίκηση της ΕΤΕ εξηγούν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κεφαλαιακή επάρκεια της Finasbank από την υποχώρηση του τοπικού νομίσματος καθώς μεταξύ άλλων το 20% του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ είναι σε δολάρια .  Αυτή την στιγμή ο δείκτης επάρκειας βρίσκεται πέριξ του 18% όταν της μητρικής εταιρίας είναι 9%.

«Αυτό συνέβη καθώς όλα τα κέρδη της τράπεζας επανεπενδυονταν στην τράπεζα όλα τα προηγούμενα χρόνια» εξηγούν οι ίδιες πηγές της τράπεζας.  Επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε απαγορεύσει  την μεταφορά κεφαλαίων κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα βοήθησε σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ