28 Ιανουαρίου 2014

Ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι με πολλές ανατροπές έως τις εκλογές

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2014/01/F7D1A89AD6D93BD8431B50715CCE02BA.jpg
Του Θοδωρή Καλούδη  Ισχυρίζομαι πως οι σημερινές τάσεις, όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα ταυτίζονται με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως των εθνικών εκλογών, όποτε γίνουν.Και αυτό γιατί τα κόμματα που στοιχίζονται σήμερα, στην αφετηρία μιας μακράς εκλογικής κούρσας, τελικά δεν θα αναμετρηθούν στις σημερινές, αλλά σε άλλες πολιτικές συνθήκες. Ορισμένα δε από αυτά ίσως δεν θα είναι τα ίδια και ίσως δεν θα έχουν … τους ίδιους αντιπάλους. Οι δυνάμεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ – που σήμερα εμφανίζονται μονομάχοι σε αμφίρροπο αγώνα για την πρώτη θέση και το συναφές bonus του εκλογικού νόμου – πιθανόν να επηρεαστούν από τις εξελίξεις σε γειτονικούς πολιτικούς χώρους.

Είναι γνωστό λ.χ. πως τόσο η Χρυσή Αυγή όσο καί οι ΑΝΕΛ γέμισαν τις δεξαμενές τους κυρίως από απογοητευμένους και “αγανακτισμένους” – ίσως και “απολιτίκ” – πολίτες που παραδοσιακά ψήφιζαν Ν.Δ. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, υπό το πρίσμα και της πόλωσης των προσεχών αναμετρήσεων, ίσως λειτουργήσουν ενισχυτικά στη Νέα Δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά στη Χρυσή Αυγή, που παρά τις αποκαλύψεις, διατηρεί σήμερα ισχυρές δυνάμεις, δεν είναι γνωστο με ποιές συνθήκες και υπό ποιό σχήμα θα συμμετάσχει -αν συμμετάσχει- στις Ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Οι προσεχείς δικαστικές αποφάσεις περι την Χ.Α. πιθανόν να είναι καθοριστικές της πολιτικής δύναμης των κομμάτων, τόσο των ιδεολογικά ” μακρινών συγγενών” όσο και των… Αριστερών “αντιμνημονιακών”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετανάστευσαν κυρίως οι απογοητευμένοι και “θιγμένοι” ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όμως δεν αντιστοιχεί ευθέως στήν ιδεολογία και κομματική κουλτούρα του κομματικού μηχανισμού και της ηγετικής ομάδας του, που κυριαρχείται από ριζοσπαστικές αριστερές απόψεις. Οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφομοιώθηκαν και δεν ταυτίζονται απαραίτητα μαζί του. Πολλοί βρίσκονται εκεί γιατί έφαγαν κατακέφαλα την κρίση,καλύφθηκαν από τη διαπιστωτική ρητορική του “νέου” δυναμικού κόμματος, έφυγαν “επιθετικά” από το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να ακούνε για ΠΑΣΟΚ και δεν είχαν που αλλού να πάνε.

Ενδεχόμενη ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου που σχηματικά και ιστορικά ονομάζουμε “Δημοκρατική Παράταξη” είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ( αλλά και της Ν.Δ.). ´Ολες οι μετρήσεις αυτό δείχνουν. Οι ειδικοί αναλυτές επιμένουν μάλιστα ότι υπάρχει ο χώρος για ένα τρίτο ισχυρό κεντρώο προοδευτικό πόλο, σημαντικής εκλογικής επιρροής που θα αντισταθεί δημιουργικά στη σημερινή πόλωση. Με την κρίσιμη όμως υποσημείωση ότι αυτός ο νέος φορέας θα έχει φρέσκιες ιδέες, θα συγκροτείται από νέα άφθαρτα στελέχη ή καταξιωμένες πολιτικές παρουσίες. Χωρίς τα γνωστά βαρίδια και τους μηχανισμούς που έχουν συνδέσει την πολιτική καριέρα τους είτε με την απαξίωση και πολιτική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ είτε τις γνωστές επικίνδυνες παλινωδίες της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ.

Δεδομένου ότι δεν είναι απλό το εγχείρημα αυτό, η λεγόμενη “Κεντροαριστερά” αποτελεί έναν ακόμα άγνωστο “Χ” -ίσως τον πιό σημαντικό- των επερχόμενων εκλογικών εξισώσεων. Και ανεξάρτητα από τις επιθυμίες και τις προθέσεις των “κεντρώων”, “προοδευτικών” ή “κεντροαριστερών” πολιτών, η συγκρότηση του “τρίτου πόλου” θα εξαρτηθεί κυρίως: από την αποφασιστικότητα όσων πήραν την πρωτοβουλία της ανασυγκρότησης της παράταξης, από τη “φυγή προς τα εμπρός” του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική οξυδέρκεια της ηγεσίας του, αλλά και τις τελικές αποφάσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ που, αντίθετα από την ηγετική ομάδα, επιμένουν με γενναιότητα στο διάλογο για τη συσπείρωση του “προοδευτικού χώρου”.

Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό, δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοί παίχτες θα πάρουν τελικά μέρος και σε ποιές συνθήκες – και βέβαια αν θα υπάρξει νέα δυναμική παρουσία στην εκλογική μάχη. ´Αλλωστε τα γκάλοπ αυτό δεν μας λένε όταν σχεδόν οι μισοί ¨Ελληνες δηλώνουν ότι δεν είναι ευτυχείς με το σημερινό πολωτικό δίπολο;