28 Ιανουαρίου 2014

Οι οικονομικές σχέσεις και η σύγκρουση στη Συρία στο επίκεντρο της επίσκεψης Ερντογάν στην Τεχεράνη


Στο Ιράν για μια επίσημη επίσκεψη κατά την οποία θα κυριαρχήσουν οι οικονομικές σχέσεις και η σύγκρουση στη Συρία, αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ οι δύο χώρες επιχειρούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους που έχουν ενταθεί εξαιτίας της συριακής κρίσης. Το Ιράν είναι, μαζί με τη Ρωσία, ο κύριος σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την εξέγερση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετέβη στα τέλη Νοεμβρίου στην Τεχεράνη και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Άγκυρα τον Ιανουάριο. Μια επίσκεψη του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί προβλέπεται επίσης να πραγματοποιηθεί μέσα στους προσεχείς μήνες στην Τουρκία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται το βράδυ στην Τεχεράνη, πρόκειται να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τον Ροχανί και με τον Ζαρίφ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρζιέχ Αφχάμ.«Είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική αν σκεφτεί κανείς τους πολιτικούς αξιωματούχους τους οποίους θα συναντήσει», υπογράμμισε.

 «Ο διάλογος και οι επαφές εισήλθαν σε μια νέα φάση και ελπίζουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί. Εκτός του ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών, ελπίζουμε ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της περιοχής», σχολίασε η Αφχάμ ερωτηθείσα για τη σημασία της επίσκεψης αυτής σε σχέση με τη σύγκρουση στη Συρία.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν χάρη στην άρση των διεθνών κυρώσεων που προβλέπεται στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για τα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το Νοέμβριο στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, ο τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Νταβούτογλου, τον υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Σύμφωνα με τους ιρανούς αξιωματούχους, ο όγκος των συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 αλλά έπεσε στα 20 δισεκατομμύρια το 2013 ενώ ο στόχος ήταν να φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια το 2015. Πέντε έγγραφα συνεργασίας πρόκειται να υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ