28 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη Ολάντ σε κρίσιμη συγκυρία

Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία, η πρώτη γάλλου προέδρου στη χώρα μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. Η συνάντηση Φρανσουά Ολάντ και Ταγίπ Ερντογάν γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή.
Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Άγκυρα λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη προσωπική στιγμή για τον γάλλο πρόεδρο, με τη δημοτικότητά του στο χαμηλότερο σημείο, αλλά και σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή για την τουρκική κυβέρνηση και κυρίως για τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, ο τούρκος πρωθυπουργός επιθυμεί να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι ο ευρωπαϊκός στόχος παραμένει κεντρικός για την τουρκική κυβερνητική πολιτική. Η παρουσία του Ολάντ θα δώσει μια νέα αφορμή για να τονιστεί η προσήλωση της Τουρκίας στην πορεία της ένταξης.

Ειδικότερα, η ατζέντα των γαλλοτουρκικών συνομιλιών θα επικεντρωθεί στη συζήτηση γύρω από το άνοιγμα τριών κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ και μάλιστα επιθυμία των Τούρκων είναι να γίνει αυτό κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας. Όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η Γαλλία δεν βλέπει ευνοϊκά το ενδεχόμενο ανοίγματος του κεφαλαίου 17, που αφορά στη ρύθμιση οικονομικών και νομισματικών θεμάτων.
 
Στην ατζέντα Συρία και Κυπριακό
O τούρκος πρωθυπουργός επιθυμεί να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι ο ευρωπαϊκός στόχος παραμένει κεντρικός για την τουρκική κυβερνητική πολιτική

Συρία και Κυπριακό θα είναι επίσης θέματα που αναμένεται να συζητήσει ο Ολάντ με την τουρκική ηγεσία. Ο γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία, στην οποία συγκαταλέγονται οι υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου, Άμυνας, Ενέργειας και Γεωργίας ενώ σήμερα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες για θέματα συγκοινωνίας και ασφάλειας. Η επίσκεψη Ολάντ είναι σημαντική καθώς η Γαλλία είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία και ο Ολάντ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Σαρκοζί, έχει δείξει ότι επιθυμεί αναβάθμιση των γαλλοτουρκικών σχέσεων.

Όμως, η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία θα είναι ασφαλώς στο πίσω μέρος του μυαλού της υψηλής γαλλικής αντιπροσωπείας, η παρουσία της οποία συμπίπτει με τη δημοσίευση σήμερα αποκλειστικής συνέντευξης προς το ΒΒC του μεγάλου αντίπαλου του Ερντογάν και πρώην υποστηρικτή του, του ισλαμιστή ιεροδιδάσκαλου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος υποστηρίζει -στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά από 16 χρόνια- ότι το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία είναι μια πραγματικότητα και κανείς δεν έχει τη δικαιοδοσία να το συγκαλύψει.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη
Υπεύ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής