28 Ιανουαρίου 2014

Ζητούμενο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους


Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη «άναψε» τη συζήτηση περί χρέους, η διαγραφή του οποίου αποτελεί σημείο διαρκούς αναζήτησης για την Αριστερά-Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η διαγραφή μεγάλου μέρους του είναι μια βαθιά πολιτική απόφαση που θα έπεται μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές»
 Του Νίκου Σβέρκου
 «Το επαχθές χρέος είναι περιορισμένο. Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Αρα είναι περίπου το 5% το επαχθές χρέος, αυτό πρέπει να το κοιτάξει κανείς. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Αντίθετα με την περίπτωση του επαχθούς, εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».Η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» την περασμένη Τρίτη, αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Μαξίμου, με την κυβερνητική πλευρά και το ΠΑΣΟΚ να μιλούν για «άδειασμα» του ΣΥΡΙΖΑ από τον βουλευτή του.

Η Αριστερά
 Μπορεί οι κυβερνώντες να επιχειρούν να «θολώσουν» την έννοια του «επαχθούς χρέους» και των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα αποπληρωμής και διαγραφής του χρέους αποτελεί σημείο διαρκούς «αναζήτησης» της Αριστεράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.«Ούτως ή άλλως το βασικό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η βιωσιμότητα του χρέους», εξηγεί σχετικά κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχει στην επιτροπή των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ. «Το χρέος που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα τώρα, μετά και το καταστροφικό PSI, είναι τόσο μεγάλο, που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί στον αιώνα τον άπαντα» προσθέτει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η διαγραφή μεγάλου μέρους του είναι μια βαθιά πολιτική απόφαση που θα έπεται μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».

Υπό αυτή την έννοια τίθεται και η διαφωνία εντός της Αριστεράς, με την πλευρά της πλειοψηφίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει επί της ουσίας ότι το ζήτημα του χρέους είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Αφ’ ενός διότι δεν είναι η Ελλάδα η μόνη που χρειάζεται κούρεμα του χρέους και αφ’ ετέρου επειδή η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας ανακυκλώνει το χρέος το οποίο, ακόμα και αν διαγραφεί ολόκληρο, θα επανεμφανιστεί και θα «πνίξει» ξανά τα κράτη και τους λαούς τους.

Η πλευρά όμως που ακολουθεί πιο επιθετικό σκεπτικό έναντι των δανειστών («μειοψηφία» στον ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) θεωρεί ότι η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τμήμα των οποίων θα είναι και η μη αναγνώριση του «επαχθούς χρέους». Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το απόσπασμα από κείμενο στο iskra.gr, όπου αναφέρεται ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει καταγγείλει επανειλημμένα «την αυθαιρεσία, τις λογιστικές αλχημείες, την παρανομία και την αντισυνταγματικότητα του προϋπολογισμού» καθώς και πως «το χρέος που διαμορφώνεται για την κάλυψη αυτού του προϋπολογισμού και των ελλειμμάτων του είναι παράνομο και αντισυνταγματικό!».

Η επιτροπή που ατόνησε
 Τον Μάρτιο του 2011 συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου». «Εκείνη την περίοδο η Αριστερά βρισκόταν σε αναζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και οι συζητήσεις για το χρέος ήταν στα πρώτα στάδιά τους», επισημαίνει πανεπιστημιακός που συμμετείχε στις διεργασίες τότε. Ωστόσο «τρεις μήνες μετά, στο “κίνημα των πλατειών” του Συντάγματος, αυξήθηκαν το ενδιαφέρον και η ανάγκη για την κυβερνητική πρόταση της Αριστεράς για την κρίση», συμπληρώνει.

Υπενθυμίζει δε ότι παρά το γεγονός πως στις 100 πρώτες υπογραφές συναντά κανείς πρόσωπα από την «όλη Αριστερά», όπως του Μανώλη Γλέζου, της Σοφίας Σακοράφα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέκου Αλαβάνου, «κατόπιν στην «ΕλΕ» πήραν τα ηνία όσοι ενστερνίζονται τις «επιθετικές» απόψεις και τελικά ατόνησε».

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» πάντως έλαβε αφορμή από τις δηλώσεις Σταθάκη και τα στελέχη της επιτέθηκαν ξανά στον βουλευτή στη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε το iskra.gr, αυτή τη φορά με αφορμή τα περί «επαχθούς χρέους».

Διαβάστε:
Η θηλιά του επαχθούς χρέους
Ποιον κίνδυνο κρύβει ο αποπληθωρισμός
Ελεγχος του χρέους με θεσμικό τρόπο