05 Ιανουαρίου 2014

Όλο και πιο ισχυρή η Αλ Κάιντα στο Ιράκ


Ο πόλεμος στη Συρία και η "αφύπνιση" της Αλ Κάιντα ενισχύουν τις διενέξεις στη χώρα με την δυτική επαρχία ΄Ανμπαρ να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης. Ανήσυχοι οι Αμερικανοί, αλλά η επιρροή τους περιορισμένη.Το Ιράκ περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους μετά την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους με την δυτική επαρχία Άνμπαρ να βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της ιρακινής Αλ Κάιντα.Αφορμή η επιχείρηση σύλληψης του σουνίτη βουλευτή Αχμέντ αλ Αλουανί.Αμέσως ξέσπασαν διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με τους σιιίτες που εκμεταλλεύτηκε η Αλ Κάιντα για να στείλει δικές της δυνάμεις στην περιοχή.


Με τη Συρία ως βάση Όμως η διένεξη είναι πολύ πιο πολύπλοκη από όσο φαίνεται. Και δεν είναι θρησκευτική, αλλά πρωτίστως πολιτική.Πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και την αντιπολίτευση με την Αλ Κάιντα στη μέση.«Η Αλ Κάιντα επωφελείται πολύ από το γεγονός ότι διαθέτει τη Συρία ως βάση για να αποσυρθεί», υποστηρίζει ο Γκίντο Στάνιμπεργκ, ειδήμων σε θέματα Μ. Ανατολής.«Η είδηση ότι η οργάνωση κατέλαβε τμήματα των πόλεων Ραμάντι και Φαλούτζα αποτελεί ένδειξη ότι ενισχύεται όλο και περισσότερο στο Ιράκ και στη Συρία σε σημείο που να έχει εξαναγκάσει τις κυβερνητικές δυνάμεις σε πόλεμο μέσα στις πόλεις».

Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα διολισθαίνει αργά αλλά σταθερά στην περίοδο του 2008, όπου όλοι τότε προφήτευαν εμφύλιο πόλεμο.«Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε θα δημιουργηθεί χώρος, τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία, όπου θα δρουν ανεξέλεγκτα διάφορες οργανώσεις τζιχαντιστών. Ούτε το Ιράκ, αλλά ούτε η Συρία είναι σε θέση να ελέγξουν αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα αυτόν τον χώρο. Ήδη το νοτιοδυτικό τμήμα του Ιράκ και το βορειοανατολικό της Συρίας καθώς και τμήματα μεγάλων πόλεών της έχουν μετατραπεί σε ένα ενιαίο πεδίο επιχειρήσεων για την ιρακινή Αλ Κάιντα».

«Λιγοστεύει η επιρροή των Αμερικανών»Η χρονική πρόβλεψη του Γκίντο Σταινμπεργ για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η εκρηκτική κατάσταση είναι απογοητευτική.«Για πολλά, πολλά χρόνια, τόσο όσο θα κρατήσει ο εμφύλιος στη Συρία» υπογραμμίζει. Και η επιρροή των Αμερικανών; «Υπάρχει» απαντά ο γερμανός εμπειρογνώμων, «αλλά έχει περιοριστεί από τότε που έχουν αποσυρθεί από τη χώρα.Παρόλα αυτά εξοπλίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις με όπλα αλλά κυρίως δίνουν πληροφορίες για την Αλ Κάιντα χωρίς βεβαίως να μπορούν να επηρεάσουν τις συγκρούσεις του πρωθυπουργού Αλ Μαίκι με τις μειονότητες στη χώρα του".Πάντως ο ιρακινός πρωθυπουργός είναι η πιο ισχυρή πολιτική προσωπικότητα αυτήν την εποχή στη χώρα, όχι μόνο λόγω του αξιώματός του, αλλά επειδή στρατός, μυστικές υπηρεσίες και αστυνομία βρίσκονται υπό τη δική του αρμοδιότητα.Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για 900.000 άνδρες. Ο Γκίντο Στάινμπεργ δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το αν ο Αλ Μαλίκι θα επανεκλεγεί.«Θα εξαρτηθεί από το εάν θα τον στηρίξουν οι πρώην κούρδοι και σιίτες σύμμαχοί του».
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Najima el Mossaoui Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή:www.capital.gr
 Πηγή:www.capital.gr