21 Ιανουαρίου 2014

Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ευρώπης τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕE, Βαν Ρομπάι, Μπαρόζο, Ράσμουνσεν, Σαμαρά καθώς και τον Πάπα Φραγκίσκο
Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ευρώπης τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες
Την Ευρώπη θα επισκεφθεί στα τέλη Μαρτίου ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο Συνόδους Κορυφής, μία για την πυρηνική ασφάλεια και μία με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την πυρηνική ασφάλεια η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία στις 24 και στις 25 Μαρτίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 26 Μαρτίου, προκειμένου να μετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ΗΠΑ και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ με κύριο μενού την οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στις 27 Μαρτίου στην Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Στην Ολλανδία «επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο θα υπογραμμίσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ασφάλεια των πυρηνικών υλικών και θα δεσμευτούν για νέα βήματα για να εμποδίσουν την πυρηνική τρομοκρατία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης Ολλανδούς ηγέτες.Στην βελγική πρωτεύουσα ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ομπάμα θα συναντήσει, επίσης, στο Βέλγιο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όπως και εκπροσώπους της βελγικής κυβέρνησης.Στο Βατικανό θα τον υποδεχθεί τέλος στις 27 Μαρτίου ο Πάπας Φραγκίσκος, μαζί με τον οποίο θα μιλήσει για την «κοινή τους δέσμευση στον αγώνα κατά της φτώχειας και της αύξησης των ανισοτήτων».Τα θέματα αυτά θα βρεθούν εξάλλου στο επίκεντρο της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 28 Ιανουαρίου ενώπιον του Κογκρέσου.Ο Ομπάμα θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα και τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. 
ΒΗΜΑ