21 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή προοπτική μεγάλο «στοίχημα» για την ηγεσία της χώρας

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΠριν από 25 χρόνια, παρά δύο μήνες, τον Μάρτιο του 1989, η ομιλία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κόσοβο σηματοδοτούσε το ξέσπασμα του σερβικού εθνικισμού και το αιματοκύλισμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πρώτα με τον πόλεμο της Βοσνίας και στη συνέχεια του Κοσόβου. Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου όμως, στις Βρυξέλλες, η Σερβία επιστρέφει στην Ευρώπη έπειτα από χρόνια απομόνωσης, καθώς ξεκινούν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή ένωση (ΕΕ).

Η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ - Σερβίας, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο να εκπροσωπεί την ΕΕ ως προεδρεύων του Συμβουλίου (μαζί του θα βρίσκεται ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε), αποτελεί αναμφίβολα μία ιστορική στιγμή για το Βελιγράδι. Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» της σημερινής σερβικής ηγεσίας, η οποία κατάφερε να βάλει στην άκρη τους «δαίμονες» του παρελθόντος, να υπογράψει μία συμφωνία με την Πρίστινα τον περασμένο Απρίλιο και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, τη Δευτέρα, ο στόχος του Βελιγραδίου είναι να έχει ολοκληρωθεί όλη η δουλειά που προβλέπεται στις ενταξιακές συνομιλίες μέχρι το 2018. Ο Βούτσιτς, κατά πολλούς ο πραγματικός «ισχυρό ανήρ» στη σημερινή Σερβία και ο «άνθρωπος - κλειδί» πίσω από τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η Σερβία να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά αν όλα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, «η ένταξή μας στην ΕΕ το 2020 δεν θα εξαρτάται από εμάς» - μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ο Βούτσιτς αναμένεται να δώσει το παρών στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς,

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στη συνάντηση της Τρίτης θα παρουσιαστεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο των συνομιλιών, στο οποίο περιγράφονται τα 35 ενταξιακά κεφάλαια. Προς το παρόν, το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου παραμένει αδημοσίευτο. Το πλέον φορτισμένο πολιτικά από τα κεφάλαια είναι το υπ' αριθμόν 35 που αφορά στη διαδικασία πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο πλαίσιο περιλαμβάνεται μία διατύπωση περί συνολικής ομαλοποίησης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας πριν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, προβλέπεται μία νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα πρέπει να υπογράψουν οι δύο πλευρές πριν ενταχθούν στην ΕΕ, αν και όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όταν το επίσημο κείμενο θα δημοσιοποιηθεί.